Astăzi, Dunărea bate la porţile sătenilor din Chiscani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de localnici stau de veghe pe digul Noianu din comuna Chiscani, fiindcă apa deja s-a infiltrat în stăvilar. Şi cantonierii fac patrulări continue pe dig şi sunt gata de intervenţie în caz de pericol, chiar dacă până acum fluviul nu ameninţă direct casele oamenilor.

Digul Noianu - Chiscani, care a pus probleme deosebite acum patru ani, la inundaţiile din 2006, este din nou obiectiv-ţintă pentru specialiştii de la Gospodărirea Apelor. Aceştia au decis să-l consolideze cu saci de balast, iar oamenii, care iau apă din Dunăre cu găleata chiar din fundul curţii, stau de veghe.

Dosar penal pentru împuşcăturile de la Vişani

Bonificații aberante: 13.000 lei într-o lună pentru noua şefă de la Psihiatrie

image

„În permanenţă monitorizăm toate digurile, iar sectorul Noianu-Chiscani nu face excepţie. Suntem oricând pregătiţi să intervenim în caz că fluviul va pune probleme deosebite. Din prognoza pe termen mediu, apele Dunării vor mai creşte cam până la cota 630-640 cm. Sperăm că nu se va atinge cota de pericol, de 660 cm", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor - Brăila.

image

O familie întreagă la Finanţele din Brăila. Vezi aici averile de care dispune un neam instalat în instituţia care reprezintă Statul

Zi şi noapte, pe stăvilar

La cantonul din Chiscani al S.G.A., aseară, nu era decât soţia cantonierului, Lenuţa Cadâră.

image

„Marin (cantonierul) este plecat de o oră, s-a dus către Vărsătura la celălalt canton, în patrulare. Este a trei patrulare de azi - dimineaţa de la ora 5.00. Şi va mai verifica până pe la ora 22.00. Deocamdată nu-i pericol, că digul mai are 2,5-3 metri de la apă, dar Doamne Fereşte de infiltraţii", ne-a spus femeia.

UPDATE: Proxeneţii arestaţi la Brăila au acţionat timp de doi ani în Roma şi Milano, obligând până şi minore să se prostitueze (VIDEO)

„A fost apa şi mai sus dar nu a trecut pe sub dig în partea aceasta. A mai intrat pe sub dig spre Tichileşti, dar acolo este sărătură, tot nu se cultivă nimic", ne-a declarat Ion Ulică, locuitor din Chiscani.

image

Parcela de teren dintre Chiscani şi Vărsătura este acum practic sub nivelul apei.

Portret: Anthonia Amatti scrie poezii cu numele iubirii

„Sperăm că nu este niciun pericol, aici digul este bun şi a fost consolidat, aşa că nu se pune problema de infiltraţii. De altfel, soţul meu este cu ochii pe partea din câmp mai mult, pentru că acolo se vede dacă sunt probleme cu digul", ne-a explicat Lenuţa Cadâră.

image

Pe de altă parte, sătenii privesc cu uimire cum Dunărea, în loc să scadă în această perioadă, tot creşte.

Atac la vârful Parchetului din Brăila: Un prim-procuror a fost ameninţat cu moartea timp de 8 ani, prin cărţi poştale şi scrisori

image

„Locuiesc în această casă de 36 de ani. Aici m-am născut. Niciodată nu am văzut apa aşa de mare apa în luna iunie. Ca să aduc o găleată de apă la culturi, vara, aveam ceva de mers până la albia apei. Acum, pot arunca găleata în apă direct din fundul curţii. Noroc că satul este pe tăpşan înalt şi nu ne facem probleme că o să ne ia apa. Dar terenurile, vai, Doamne!", ne-a declarat Viorel Cojocaru, localnic.

Interes: Cartea lui Grigore Cartianu, „Sfârşitul Ceauşeştilor", la mare căutare

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite