Camarazi de arme în Afganistan, împreună şi pe patul de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Zbâncă a fost rănit grav pe 1 octombrie
Vasile Zbâncă a fost rănit grav pe 1 octombrie

Vasile Zbâncă şi Angel Ilovan, cei doi soldaţi bistriţeni răniţi în Afganistan, au împărţit aceeaşi rezervă a spitalului Landstuhl, din Germania. Camarazi şi dincolo de câmpul de luptă, cei doi s-au ajutat unul pe celălalt cât au stat împreună, în perioada grea petrecută în Germania.

Alina Zbâncă, soţia caporalului Vasile Zbâncă de 29 de ani, rănit pe 1 octombrie, a reuşit să-şi vadă soţul. După mai bine de o lună de nelinişti şi incertitudini, tânăra a ajuns în Germania şi două zile a stat alături de soţul ei. „Este bine şi psihic şi fizic. M-am bucurat când l-am văzut că a reuşit să depăşească momentul. I-au amputat ambele picioare, iar acum aşteptăm să-i termine protezele şi apoi să i le monteze", explică bistriţeanca .

„Cel mai important este că e în viaţă"

Alina Zbâncă mai spune că va dura ceva timp până soţul ei va învăţa să meargă cu ele, dar medicii afirmă că totul va fi bine şi că o dată ce se va obişnui cu ele, va putea să ducă o viaţă cât de cât normală. „Pentru noi, cel mai important este că e în viaţă. Mai departe ne vom descurca noi cumva", spune tânăra mămică a unui băieţel de 10 luni. Sosirea în ţară a caporalului Zbâncă nu se anunţă într-un viitor apropiat, dar soţia sa spera ca imediat după sărbătorile de iarnă să poată merge din nou la el. „Nu ne-a putut promite nimeni nimic în legătură cu o dată când va veni acasă. Sper să merg eu din nou la el. Dar acolo era împreună cu celalt soldat rănit în Afganistan, Angel, şi se înşelegeau bine, se ajutau reciproc, cât puteau", povesteşte cea care a reuşit să-i vadă pe amândoi soldaţii bistriţeni.

Vorbea cu fiul său pe telefonul lui Zbâncă

Mihai Ilovan, tatăl caporalului de 23 de ani, Angel Ilovan, n-a ajuns în Germania, dar spune că vorbeşte cu el la telefon ori de câte ori am ocazia. „Îmi spune că este bine şi că zilele acestea urmează să-i facă o operaţie pentru a-i pune proteza dentară, după ce în urma accidentului i-au fost rupţi dinţii din faţă. În rest, este bine. A trecut de şocul accidentului", povesteşte Mihai Ilovan, plutonier adjutant în rezervă.

Tatăl lui Angel mai spune că cei doi răniţi bistriţeni au stat în aceeaşi rezervă până joi seara. „Au stat în aceeaşi rezervă până joi, când pe Vasile l-au mutat în altă încăpere, am înţeles de la fiul meu că pentru noi investigaţii. Se înţelegeau foarte bine şi Angel îmi spunea că-l ajuta pe camaradul său în perioada în care acesta nu se putea mişca. De exemplu, îi ducea telefonul. S-au înţeles bine cât au stat împreună şi mă bucur că n-au fost singuri", povesteşte plutonierul adjutant. 

Internaţi la Landstuhl

Cei doi tineri soldaţi bistriţeni au fost transportaţi la un spital militar din Germania, Landstuhl, din cadrul unei baze miltare NATO. Acolo sunt trataţi toţi militarii răniţi pe fronturile de luptă, fie că sunt americani, englezi, germani sau români, toţi sunt duşi acolo. Alina Zbâncă spune că a văzut sute de soldaţi răniţi internaţi la Landstuhl.

Caporalul Vasile Zbâncă a fost grav rănit pe 1 octombrie, la ora 10.30. Angel Ilovan a fost rănit pe 23 noiembrie, la ora 15.30. Ambele accidente au avut loc in regiunea Zabul din Afganistan.

citeşte despre accidentele celor doi bistriteni.

Soţia lui Vasile Zbâncă nu a vorbit 12 zile  de la accident cu soţul ei

Angel Ilovan, soldatul rănit în Afganistan este în afara oricărui pericol

Al doilea accident din Afganistan

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite