Soldatul rănit în Afganistan este în afara oricărui pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angel Ilovan a fost un copil model
Angel Ilovan a fost un copil model

Starea caporalului Angel-Paul Ilovan, rănit marţi la prânz în Afganistan, este bună. Rănile sunt uşoare şi tânărul se va pune în scurt timp pe picioare, le-au garantat comandanţii batalionului, părinţilor militarului.

Caporalul bistriţean Angel-Paul Ilovan din Batalionul 812 Manevră "Şoimii Carpaţilor" a fost rănit ieri, în jurul orei 15.30, într-o explozie. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, militarul se afla într-o misiune de patrulare în provincial Zabul, Afganistan, când un dispozitiv improvizat a explodat. Din fericire, spune tatăl tânărului, acesta se afla la o distanţă destul de mare de locul exploziei încât să fie rănit doar de suflul bombei. „Din cauza suflului exploziei au sărit pietre care l-au lovit în piept şi în picioare, dar se pare că nu este vorba de nici un fel de schije metalice. De asemenea mâna îi este luxată grav, aproape ruptă şi doi dinţi din faţă i-au fost rupţi. Un subofiţer, plecat cu ei şi care a lucrat cu mine la Bârgău, mi-a confirmat informaţiile date de oficiali şi de colonelului Blaiu", povesteşte Mihai Ilovan, tatăl lui Angel.

Citeşte şi Un alt militar bistriţean a fost rănit în Afganistan, într-o misiune de patrulare

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, militarul a fost transportat cu un elicopter medical la Spitalul Militar din Kandahar pentru îngrijrirea rănilor în zona feţei, a toracelui şi mâinilor.

image

Tatăl tânărului, militar de profesie, subofiţer la Unitatea Militară Prundu Bârgăului timp de 36 de ani, spune că în ciuda garanţiilor şi informaţiilor primite din Afganistan, nu va fi liniştit până nu îl va auzi chiar pe fiul său vorbind. „Eu nu am vorbit cu el de ceva timp pentru că am fost plecat din oraş şi vorbea cu mama lui când suna. Ieri am ajuns în oraş şi la foarte scurt timp după ce am ajuns a venit comandantul Batalionului ,Alexandru Rus, şi mi-a dat vestea. Aşteptăm acum într-o zi două să primim confirmarea că este bine chiar de la el", speră tatăl rănitului.

Fotbalistul, fiu de militar

Angel Ilovan, Angi cum îi spun apropiaţii, a fost un copil model, de care familia este foarte mândră. A prins şi dragostea de armată de la tatăl său. „Fratele lui mai mare, Ciprian, a mers într-o misiune în Kosovo şi apoi nu a mai vrut, lui însă i-a plăcut armata. Cu toate astea să nu-mi spună nimeni că aceşti copii care merg să lupte pentru un teritoriu străin o fac din principiu şi din credinţă. O fac pentru bani!", susţine cu tărie fostul militar de carieră care aşteaptă cu nerăbdare veşti despre fiul său.

Fotbalist de perspectivă, la 23 de ani, Angel, a jucat la mai multe echipe din judeţ şi profesorii săi l-au văzut ca pe un judător foarte talentat. Cu toate acestea a ajuns la concluzia că nu poate trăi din banii câştigaţi din fotbal aşa că s-a înrolat în armată. „Din banii de pe prima misiune şi-a făcut fundaţia la casă şi acum vroia să continue lucrările după ce se întoarce. Îmi spunea mereu că el nu vrea să se gândească la însurătoare până nu îşi vede casa ridicată", povesteşte subofiţerul în rezervă Ilovan care susţine că "Nu este lupta lor şi nu au ce căuta acolo, dar din păcate asta este partea proastă a aderării la NATO".

image

Angel este cel de-al patru-lea militar bistriţean prins în mijlocul unei exploziiîn Afganistan. Doi dintre ei au decedat pe 1 octombrie iar un al treilea a fost grav rănit, având ambele picioare amputate. Caporalul Ilovan a scăpat cel mai uşor dintre bistriţeni, până acum. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite