Florian Dumitru antrenează campionii la culturism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florian este primul culturist din judeţ. Acesta aparţine acum de Clubul Sportiv Teleorman. A început să practice culturismul de la 17 ani în Alexandria. Ultima performanţa a acestuia este locul doi la masterul de culturism.

  A fost legitimat la liceul Spiru Haret din Bucureşti ca şi culturist. Dar acesta se antrena singur, fiind îndrumat de  László, promotorul culturismului românesc. Székely a fost preşedintele comisiei centrale de culturism.

Citeşte şi :Florea Voicila, fotbalistul consilier local

Campion naţional

  Dumitru Florian a câştigat campionatul naţional de culturism la juniori în 1982. În următorii doi ani a ieşit vicecampion naţional. Între timp a absolvit şi un curs pentru instructori.
  În ultimii ani de comunism a avut intenţia să emigreze, datorită condiţiilor din ţară şi îngrădirilor ideologice legate de activitate sportivă pe care o desfăşura acesta.  „Nu aveam o libertate de exprimare faţă de ceea ce făceam. Prin studiul revistelor americane de profil, vedeam cum trăiesc cei de acolo şi îmi formasem altă percepţie faţă de comunism. Erau oameni, de la Securitate şi de la poliţie care urmăreau tot, şi se simţea o presiune mare. În acea perioadă nu exista posibilitatea susţinerea unui regim alimentar. Chiar dacă ai fi avut bani, totul se cumpăra pe cartelă, ” explică Florian Dumitru. Acesta a avut colegi care au plecat din ţară în perioada comunistă, dar el a rămas pentru că venise deja revoluţia şi a sperat la mai bine. „Lucrul la  care m-am gândit atunci a fost că <<omul sfinţeşte locul>> şi nu contează unde eşti. Poţi să fi oriunde, dacă îţi sporeşti capacitatea de adaptare la orice situaţie,” spune culturistul.

Citeşte şi: Cristina Manea antrenează cei mai rapizi teleormăneni

Are elevi medaliaţi la naţionale

  După revoluţie a făcut facultatea, pe profilul de culturism. Înainte nu exista acest domeniu la academia de sport. A participat, în continuare, la competiţii pentru seniori, dar fără rezultate deosebite datorită dopajului. Până acum câţiva ani nu se făceau controale anti-doping. „Am fost un sportiv curat şi nu aveam şanse contra care foloseau substanţe interzise. Pentru elevii mei e altceva, pentru că acum se fac. Am avut succes cu ei în momentul în care s-a introdus antidopingul” mai spune Florian. A avut elevi medaliaţi la campionatele naţionale, printre care cei mai proaspăt premiaţi sunt: Mihaela Şerban, Mihai Ceapă, Cezar Alexandru Gheorghe. Mihaela Şerban este campiona naţională de juniori en-titre, iar antrenorul speră să participe la europenele de la anul. Alţi culturişti care au luat medalii sunt: Marga Balaur, Liviu Moldovan, Elena Nistor şi Petrişor Popa. Din 1980 până acum au trecut prin sala de culturism de lângă stadion aproximativ 10.000 de elevi.

Citeşte şi: Andreea Ogrăzeanu – Campiona Europeană la 200 metri, juniori



Este pasionat de ştiinţele umaniste

  Culturistul este pasionat de sociologie şi psihologie, în special de psihologia mass-media. „Pasiunea pentru culturism m-a îndreptat spre latura umanistă, spre educare, spre formarea de oameni. Activitatea de culturism te face să te cunoşti mai bine, să îţi ştii limitele. Astfel, poţi să îi cunoşti şi pe ceilalţi. Dacă îţi descoperi punctele slabe reuşeşti să te integrezi în societate” explică Florian Dumitru. 

Citeşte şi:Cristina Babadac, singura arbitră de centru din Liga 1


Profil
Născut: 7 aprilie 1963, Alexandria
Studii: Colegiul Universitar al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport
Profesie: antrenor culturism şi fitness
Familie: căsătorit, are doi băieţi

Citeşte şi:Mădălin Piperea, singurul antrenor de baschet feminin care a dus echipa în Divizia A


Ce îi place
  Îmi place altruismul, în ideea de a împărţi cu ceilalţi din ceea ce ştii şi ce ai. Îmi place rock-ul clasic al anilor 60’, de exemplu Jerry Lee Lewis sau Eddie Cochran.
Ce nu îi place
  Nu îmi place ignoranţa şi renunţarea. Nu îmi plac nici cartofii prăjiţi pentru că au un indice glicemic foarte ridicat şi sunt periculoşi, de altfel ca tot ce este prăjit.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ai nevoie ca să faci culturism?
  Eu prima oară testez hotărârea elevului. Hotărârea face 80%. Trebuie să perseverezi, să fii curios, să fii atent şi să cunoşti domeniul.
Ce urmăriţi în special la viitorii culturişti?
  Prima mea menire este să îi formez ca oameni, iar abia mai apoi să devină campioni.
Ce părere aveţi de cei care se dopează?
  Mie mi se pare că este un trişaj şi acest lucru nu poate să reprezinte o performanţă. Munca şi ştiinţa pe care o foloseşti în dezvoltarea echilibrată şi proporţionată a muşchiului este adevărata performanţă.

Citeşte şi: Roxana Manole, campioană naţională la 20 de ani

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite