Alba: Ofiţerul SRI Ioan Tarnu şi poliţistul Liviu Schiau, alături de interlopi în faţa judecătorilor de la ÎCCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recursul procurorilor DIICOT a fost programat pentru sâmbătă, la ora 12.00. În acelaşi dosar vor mai fi judecate recursurile a 17 inculpaţi arestaţi preventiv. Opt dintre aceştia sunt din judeţul Alba.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca sâmbătă, 7 mai 2011, recursul procurorilor DIICOT la sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia privind cercetarea în stare de libertate a fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, şi a subcomisarului Liviu Schiau de la Brigada de Criminalitate Organizată. Cei doi sunt acuzaţi de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea inculpatului Mircea Stanciu.

Patru cauze unite de jduecători

Alături de solicitările procurorilor în cazul inculpaţilor Tarnu şi Schiau vor fi judecate şi recursurile a 17 persoane arestate preventiv în dosarul utilajelor furate din UE şi vândute în România cu acte false. Toate cele patru cauze din acest dosar au fost unite, astfel încât inculpaţii să fie prezentaţi judecătorilor în acelaşi timp. Aproape jumătate dion inculpaţii arestaţi preventiv sunt din judeţul Alba.

Astfel, pe lângă Mircea Stanciu, vor fi prezentanţi în faţa judecătorilor Andrei Vasile Dărămuş, Florin Bujor Bodea, Cornel Daniel Irimia, Adrian Ioan Lăscan, Florin Mirel Oniga, Cristian Călin Oprea şi Marin Cosmin Samoilă. Andrei Dărămuş este un fost boxer şi luptător de K1 (detalii aici), implicat în lumea interlopă din Alba Iulia. Cristian Călin Oprea a fost condamnat la închisoare cu suspendare trafic de migranţi (detalii aici).

Tot în acest dosar sunt emise mandate de arestare în lipsă pentru alţi doi inculpaţi din Alba: Dumitru Albu şi Viorel Onea. Cei doi ar fi reuşit să fugă din ţară după ce subcomisarul Liviu Schiau i-a oferit omului de afaceri Mircea Stanciu o listă cu 14 persoane vizate de anchetă. Sunt cercetaţi în libertate şi au interdicţie să părăsească localitatea de domiciliu George Vinţan din Alba Iulia şi Mihai Toma Jelea din Cunţa, consilier local în comuna comuna Şpring.

Alături de aceştia vor mai fi judecate recursurile formulate de inculpaţi din alte judeţe: Radu Florin Liptak, Ioan Dan Banciu, Ioan Ştefan Bursaş, Iosif Iulian Băda, Liviu Lucian Sabău, Filip Ştefan Rus, Pantilimon Corneliu Kaiser,  Cristian Dănuţ Băndilă şi Antonio Vecchiolla. De asemenea mai este emis un mandat de arestare preventivă în lispă pentru un bărbat din judeţul Prahova. În total, există în prezent 20 de mandate de arrest emise de judecători în acest dosar.

Protecţie la cel mai înalt nivel

Implicarea ofiţerului de informaţii Ioan Tarnu şi a subcomisarului Liviu Schiau arată faptul că membrii grupării şi-au căutat protecţie la cel mai înalt nivel. În presă au apărut şi interceptări ale unor convorbiri telefonice purtate de Tarnu şi Schiau cu Mircea Stanciu, respectiv soţia acestuia Nicoleta Stanciu.

Stanciu Nicoleta: No, aţi văzut ce cuvânt a avut?
Tarnu: Cum?
Stanciu Nicoleta: Am zis că ce cuvânt!
Tarnu: No... ce... ce... Ziceţi-mi concluziile
Stanciu Nicoleta: Nimica. Fac percheziţie, iau toate documentele la verificat.
Tarnu: Nu-i nimic, foarte bine. Deci nu-ţi fă alte probleme. Da? (...) Şi câţi
sunt? Cine-i?
Stanciu Nicoleta: E un domn (...) de la DIICOT deva şi încă vreo doi... trei....
nu ştiu câţi.
Tarnu: Să-ţi dai tot concursu' (...) că le poţi clarifica pe toate, ca Mircea ştii tu
cum vorbeşte.

Şi subofiţerul Liviu Schiau şi-ar fi dat tot concursul când a discutat cu
Stanciu, spun procurorii. În acest sens stă mărturie o discuţie purtată în 2
aprilie 2011 între Mircea Stanciu şi Schiau.

Stanciu Mircea: No nu te superi. Bine?
Schiau Liviu: Stai. Băi, băi Mircea mă! Nu mă supăr mă. Stai aşa mă! Mă, fii
atent aicea. Tu orice ar fi pe lumea asta, tu eşti fratele meu şi am încheiat
subiectu'. Da?
Stanciu Mircea: Bine mă. Mulţumesc.

Citiţi şi: Şeful SRI Alba şi poliţistul de la Crimă Organizată, reţinuţi de DIICOT, vor fi cercetaţi în libertate

Fostul şef al SRI consideră un „abuz şi o înscenare“ reţinerea sa de procurori

Şeful SRI Alba, reţinut de procurorii DIICOT, a fost suspendat din funcţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite