UPDATE Şeful SRI Alba şi poliţistul de la Crimă Organizată, reţinuţi de DIICOT, vor fi cercetaţi în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, lt.col. Ioan Tarnu, şi subcomisarul Liviu Schiau de la la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, pentru că au sprijinit un grup de hoţi de utilaje din Uniunea Europeană. Valoarea pagubelor se ridică la 4,5 milioane de euro.

UPDATE ora 03.10: Ioan Tarnu şi Liviu Schiau vor fi cercetaţi în libertate. După două ore de proces şi două ore şi jumătate de deliberări, judecătorul de la Curtea de Apel Alba Iulia a  respins propunerea procurorilor DIICOT cu privire la arestrea preventivă a lt. col. Ioan Tarnu şi a subcomisarului Liviu Schiau. Cei doi vor fi cercetaţi în stare de libertate, cu interdicţia de a nu părăsi ţara. Tarnu şi Schiau au fost eliberaţi şi au părăsit sediul Curţii de Apel.

image

Ioan Tarnu şi Liviu Schiau la ieşirea din sala de judecată

Decizia poate fi contestată prin recurs în termen de 24 de ore la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ioan Tarnu a declarat după ce a părăsit sala de judecată că reţinerea sa „a fost un abuz şi, categoric, o înscenare“. A fost arestat preventiv pentru 29 de zile inculpatul Dănuţ Cristian Bândilă, din judeţul Mureş.

UPDATE ora 22.45: Procesul a început doar la ora 22.30. Avocaţii inculpaţilor au solicitat un timp mai îndelungat pentru studierea dosarului. Pe lângă cererile privind arestarea inculpaţilor Tarnu şi Schiau mai este judecată cererea procurorilor privind arestarea preventivă a inculpatului Dănuţ Cristian Bândilă. Acesta a primit în 15 aprilie 2011 interdicţia de a nu părăsi ţara. Tot atunci judecătorii i-au impus interdicţia de a intra în legătură cu alţi inculpaţi din dosar. Pentru că nu a respectat acest lucru a fost reţinut din nou de procurori şi adus în faţa instanţei.

image

UPDATE ora 21.30: Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, lt. col. Ioan Tarnu, a fost suspendat luni din funcţie de către conducerea SRI. Biroul de presă al SRI a remis la solicitarea redacţiei Adevărul de Seară Alba Iulia un comunicat privind situaţia şefului SRI Alba:

„Referitor la reţinerea de către DIICOT, a ofiţerului SRI, Ioan Tarnu, precizăm că Serviciul a cooperat şi sprijinit permanent investigaţia organelor de aplicare a legii în acest caz, prin Direcţia Judeţeană de Informaţii Hunedoara şi structura centrală de protecţie internă. În prezent, ofiţerul este suspendat din funcţia deţinută şi va sta la dispoziţia organelor de anchetă până la clarificarea situaţiei existente“, se afirmă în comunicatul SRI.

UPDATE ora 21.00: Ioan Tarnu şi Liviu Schiau au fost aduşi la Curtea de Apel Alba Iulia la ora 20.00. Procesul privind cererea procurorilor DIICOT de emitere a unor mandate de arest preventiv pe 29 de zile va începe la 21.30. Sentinţa judecătorului este aşteptată după miezul nopţii. Rămâneţi pe alba.adevarul.ro pentru a afla soluţia instanţei de judecată.

Şeful SRI Alba, reţinut de procurorii DIICOT, a fost suspendat din funcţie

UPDATE ora 17.00: Potrivit Poliţiei, în dosarul în care este arestat Mircea Stanciu (pentru care au intervenit Ioan Tarnu şi Liviu Schiau) peste 30 de persoane sunt suspectate că au sustras utilaje agricole şi utilaje de construcţii din străinătate, pe care le-au transportat în România unde le-au contrafăcut seriile de identificare şi documentele de provenienţă. La data de 14 aprilie a.c., poliţişti ai B.C.C.O. Alba, B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Piteşti, S.C.C.O. Bistriţa, S.C.C.O. Mureş, sprijiniţi de luptători ai D.P.I.R. Hunedoara, Alba, Sibiu şi poliţişti ai I.P.J. Alba, au efectuat 33 de descinderi în Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Argeş şi municipiul Bucureşti, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje cu prejudicii deosebite.

În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti şi procurorii D.I.I.C.O.T., s-a stabilit că, în perioada 2008-2011, membrii grupării au sustras utilaje agricole şi utilaje de construcţii din ţări ale Uniunii Europene, pe care le-au transportat în România, după care le-au schimbat identitatea prin contrafacerea seriilor de identificare şi a documentelor de provenienţă. Ulterior, utilajele au fost vândute sub valoarea reală a acestora, respectiv sub jumatate din preţ. Au fost identificate şi indisponibilizate în jur de 50 de utilaje provenite din furturi din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia, valoarea prejudiciului stabilit până în prezent depăşind 4,5 milioane de euro.

La acest caz s-a cooperat cu autorităţile din Franţa, Italia, Olanda, Grecia şi Ungaria, fiind a treia etapă a operaţiunii. În prima fază, în noiembrie 2010 au fost arestate şapte persoane, în ianuarie 2011 alţi 12 membri ai grupării, iar în aceeaşi zi, au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. –Biroul Teritorial Hunedoara, pentru audieri, 23 de persoane. Totodată se efectuează cercetări faţă de alte opt persoane care se sustrag urmăririi penale, fiind plecate din ţară.

UPDATE ora 16.30: Ioan Tarnu şi Liviu Schiau sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi de favorizare a infractorului. Riscă pentru aceste acuzaţii pedeapsa cu închisoarea cuprinsă între 5 şi 20 de ani. IGPR a făcut public un comunicat de presă în legătură cu reţinerea celor doi:

„Poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara, cu sprijinul unităţii specializate din cadrul S.R.I, au continuat investigaţiile privind membrii unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene, valoarea estimată a prejudiciului fiind de 4.500.000 de euro. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că activitatea infracţională a membrilor grupării a fost sprijinită de către I.T. şi L.S.

În sarcina acestora s-a reţinut că, în virtutea funcţiilor deţinute, au acordat sprijin unui membru al grupării, în prezent arestat, pentru a împieta aflarea adevărului în dosarul penal. Cei doi suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, faptă prev. de art. 7 al. 1, 3 din Legea nr. 39/2003 şi favorizarea infractorului, faptă prev. de art. 264 al. 1 C.p., urmând a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Alba-Iulia.

De asemenea, urmează să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă şi un alt suspect care, iniţial, a fost cercetat în stare de libertate, întrucât nu a respectat interdicţia magistraţilor de a nu lua legătura cu ceilalţi membrii din grupare, aflaţi în stare de arest preventiv.“

UPDATE ora 16.00: Mircea Stanciu, bărbatul arestat în 15 aprilie 2011 în dosarul utilajelor furate pentru care a intervenit şeful SRI Ioan Tarnu, este un om de afaceri din comuna Ighiu. Deţine două societăţi comerciale: Nicoleta Styl SRL şi Miram Grup SRL. Prima derulează activităţi în domeniul morăritului şi panificaţiei, iar a doua este specializată în dezmembrări de autovehicule şi în domeniul colectării materialelor reciclabile.

UPDATE ora 14.30: Lt. col. Ioan Tarnu şi subcomisarul Livi Schiau se află acum la sediul DIICOT Deva pentru audieri. Ancheta în dosarele privind utilajele agricole furate este coordonată de procurorii de la Deva, unde exista centrul infracţional al grupării. Tarnu şi Schiau urmează să fie aduşi la Curtea de Apel Aba Iulia cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile.

UPDATE ora 13.35: În dosarul în care ar fi intervenit şeful SRI, Ioan Tarnu, şi ofiţerul de la Crimă Organizată, Liviu Schiau, au fost arestate preventiv 24 de persoane dintr-un total de peste 50 aflate în atenţia anchetatorilor.

Ultima acţiune a avut loc în 15 aprilie când au fost arestaţi la Tribunalul Huneodara Corneliu Pantilimon Kaiser, Călin Cristian Oprea şi Mircea Stanciu. Au fost emise mandate de arestare în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, pentru cinci persoane: Viorel Onea, Ştefan Filip Rus, Dumitru Albu, Lucian Liviu Sabău şi Ionel Niţă.

Interdicţie de părăsi localitatea de domiciliu au primit George Vinţan, Ioan Tăuşan, Iulian Pascu, Călin Boier, Mihai Toma Jelea şi Dănuţ Cristian Bândilă. Membrii reţelei de crimă organizată au reuşit să fure peste 50 de tractoare, excavatoare şi combine agricole din fermele occidentalilor.

Mai multe detalii despre gruparea infracţională citiţi aici:

Interlopii capturaţi de DIICOT pentru trafic de utilaje agricole propuşi pentru arestare preventivă

VIDEO Descinderi ale poliţiştilor de la Crimă Organizată. 23 de persoane acuzate de furt de utilaje reţinute pentru audieri

image

Utilaj furat din Vest, găsit de poliţişti înregistrat în comuna Ohaba, judeţul Alba

Comunicatul de presă al DIICOT: „În cursul cercetărilor s-a stabilit că activitatea infracţională a membrilor grupării a fost sprijinită de către inculpaţii TARNU IOAN,  locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba şi SCHIAU LIVIU, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia.

În sarcina inculpatului TARNU IOAN se reţine că, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, a acordat sprijin inculpatului STANCIU MIRCEA, în prezent arestat, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii D.I.I.C.O.T., constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea nr. 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.

 Astfel, inculpatul STANCIU MIRCEA a apelat la inculpatul TARNU IOAN, căruia i-a adus la cunoştinţă implicarea sa în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul,  în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul B.C.C.O. Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală.

Inculpatul TARNU IOAN a acceptat, în mod direct, daruri de la soţia inculpatului STANCIU MIRCEA, dând asigurări că poate determina  organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului.

În sarcina inculpatului SCHIAU LIVIU s-a reţinut faptul că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştinţat pe inculpatul STANCIU MIRCEA, cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.

Mai mult decât atât, inculpatul a pus la dispoziţia inculpatului STANCIU MIRCEA, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia.

Inculpaţii TARNU IOAN şi SCHIAU LIVIU au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, faptă prev. de art. 7 al. 1, 3 din Legea nr. 39/2003 şi favorizarea infractorului, faptă prev. de art. 264 al. 1 C.p., urmând a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Alba-Iulia. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul S.R.I. şi cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite