Alba: Fostul şef al SRI consideră un „abuz şi o înscenare“ reţinerea sa de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lt. col. Ioan Tarnu şi subcomisarul Liviu Schiau sunt cercetaţi în libertate în dosarul furturilor de utilaje. Cei doi sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional şi favorizarea infractorului pentru care riscă între 5 ani şi 20 de ani de închisoare.

Procurorii DIICOT Alba Iulia nu sunt de acord cu cercetarea în libertate a fostului şef al SRI Alba, lt col. Ioan Tarnu, şi a subcomisarului Liviu Schiau de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate. Marţi a fost formulat recurs la decizia Curţii de Apel Alba Iulia, care va fi judecat în zilele următoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Puşi la dispoziţia anchetei

Tarnu şi Schiau au fost reţinuţi luni pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului. Sunt acuzaţi că au încercat să determine o soluţie penală favorabilă în cazul omului de afaceri Mircea Stanciu arestat preventiv în dosarul de furt de utilaje din vestul Europei. Cei doi au fost suspendaţi din posturile pe care le-au deţinut şi au fost puşi la dispoziţia anchetatorilor. De asemenea, au interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile.

Ioan Tarnu a declarat marţi dimineaţă la ieşirea din sala de judecată că inculparea sa este „un abuz şi o înscenare“ şi că soluţia judecătorului este corectă. Ofiţerul de informaţii l-a avut avocat pe fostul procuror Victor Câmpean. „Din punctul meu de vedere nu există probe pentru cercetarea clientului meu în stare de arest preventiv“, a spus avocatul. Tarnu a condus Direcţia de Informaţii Alba din anul 2006. Este căsătorit şi are două fete.

Consilier local cercetat în libertate

Mircea Stanciu, bărbatul arestat în 15 aprilie 2011 în dosarul utilajelor furate pentru care a intervenit şeful SRI Ioan Tarnu, este un om de afaceri din comuna Ighiu. Stanciu a cumpărat un tractor despre care ştia că este furat, pentru care a întocmit acte false cu scopul de a-l vinde.

În dosarul privind furtul de utilaje sunt cercetate peste 50 de persoane din mai multe judeţe, din care 17 sunt arestate preventiv.

Din Alba sunt vizate de anchetă aproape 20 de persoane. Printre cei cercetaţi în libertate este şi un consilier local PDL din comuna Şpring. Mihai Toma Jelea este acuzat că a cumpărat un tractor despre care cunoştea că este furat. În arest din ianurie 2011 se află şi fostul boxer şi luptător de K1, Andrei Dărămuş. Activităţile infracţionale ale subcomisarului Liviu Schiau au făcut ca o parte dintre membrii grupării să le scape poliţiştilor.

Atenţionaţi prin intermediul lui Mircea Stanciu că urmau să fie reţinuţi, Viorel Onea, Ştefan Filip Rus, Dumitru Albu, Lucian Liviu Sabău şi Ionel Niţă au fugit in ţară. Pe numele lor au fost emise mandate de arest preventiv în lipsă.

4,5 milioane de euro este prejudiciul în dosarul de furt de utilaje din Uniunea Europeană.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite