Alba: UPDATE Craterul de la Ocna Mureş stagnează. Echipaje ale IPJ Alba supraveghează zona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de geologi de la institute specializate din Bucureşti şi Cluj au analizat situaţia şi ai stabuilit cauzele producerii fenomenului. Experţii geologi susţin că surparea nu se mai propagă în zona blocurilor. Aseară fost reluată alimentarea cu gaz, energie şi telefonie.

UPDATE ORA 12.00: „Martorii“ (plăcuţe de sticlă) montate de geologi deasupra fisurilor în asfalt dovedesc că mişcarea faliilor a încetat. „Viaţa reintră în normal. În zonă este asigurată paza. Magazinul Plus s-a dărâmat cu tot cu bunuri. Poliţiştii trebuie să se asigure că nu va pătrunde nimeni în zonă pentru a sustrage bunuri şi să se întâmple vreo nenorocire. Apa este rece, ar produce imediat şoc termic, care ar duce la moarte“, a spus primarul Augustin Drăguţ.

200.000 de lei ar fi necesari pentru refacerea structurii drumului afectat.

CITIŢI ŞI:

Alba: UPDATE FOTO VIDEO Vezi cum înghite pământul un supermarket în centrul oraşului Ocna Mureş, după surparea unei galerii de mină

Alba: Ocna Mureş, oraşul care se scufundă. Suprafaţa afectată este de 10.500 metri pătraţi

Harta oraşului Ocna Mureş după dezastru. A apărut un lac uriaş în crater

Disperare printre evacuaţii din Ocna Mureş: „În loc de cadoul de Crăciun, avem un dezastru“

Locuitori din Ocna Mureş: „Avem un oraş distrus! Cine va mai sta aici?“

UPDATE ORA 11.20: Augustin Iosif Drăguţ, primarul din Ocna Mureş a precizat că experţii veniţi de la Bucureşti şi Cluj-Napoca au stabilit că dezastrul a pornit de la o fisură între cele două sonde de exploatare aflate în imediata apropiere a magazinului Plus.

„A fost o prăbuşire pe verticală a pământului. Jos la 260 de metri şi la 463 de metri adâncime  s-a produs o fisură între cele două sonde de exploatare. Acest lucru a dus la prăbuşirea unei camera de sondaj în urma căreia s-a produs o presiune care a ieşit la suprafaţă. S-a produs un crater de 13 metri adâncime şi s-a format un lac cu un diametru de 100 de metri.

În urma măsurătorilor făcute, în lac sunt 5.600 metri cubi de apă sărată“, a spus primarul din Ocna Mureş.
 

În urma analizei surpării înregistrate în oraşul Ocna Mureş de către grupul de experţi condus de prof. dr. univ. Zamfirescu Florian din cadrul Universităţii din Bucureşti – Facultatea de Geologie şi Geofizică, situaţia înregistrată este următoarea:

-fenomenul de surpare stagnează şi nu se propagă către zona blocurilor de locuit.
-au fost restabilite toate utilităţile în zona afectată (alimentarea cu gaz, energie electrică şi telefonie). 
-la ora 19.00 au fost retrase din dispozitiv forţele şi mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba.

La faţa locului au rămas pentru securizarea zonei afectate echipaje ale IPJ Alba compuse din 11 cadre cu 3 autoturisme şi un echipaj al poliţiei locale.

Părerea experţilor

Deşi mina de sare din Ocna Mureş a fost părăsită de circa 30 de ani, din ea se mai scoate saramură, formată din apa pompată în mină în care s-a dizolvat sarea. Specialiştii susţin că surparea s-a produs din cauza apei sub presiune provenită de la o sondă, care a ajuns la suprafaţă.

Potrivit lui Nicolae Luduşan, geolog şi cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, exploatarea sării sub formă de saramură a dus în timp la formarea unor goluri în subteran, în urma procesului de dizolvare a sării.

„Din punctul meu de vedere,  exploatarea sării sub formă de saramură a dus în timp la formarea unor goluri în subteran, în urma procesului de dizolvare a sării. În al doilea rând, apele freatice definitivează consecinţele exploatării miniere, dar contribuţia lor este infimă.

Eu cred că exploatarea necontrolată care s-a făcut acolo se oglindeşte în ceea ce se întâmplă acum. Din punct de vedere geologic peste stratul de sare se află două straturi între 2-4 metri, unul de argilă şi altul de depuneri de aluviuni din râul Mureş.

Practic acestea nu pot opri apa sub presiune foarte mare să urce la suprafaţă. În timp cred că vor apărea noi lacuri de apă sărată“,  a declarat pentru Adevărul de Seară, Nicolae Luduşan, conf. univ.dr,geolog la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite