Locuitori din Ocna Mureş: „Avem un oraş distrus! Cine va mai sta aici?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suprafaţa craterului a ajuns, ieri, la aproape 2.000 de metri pătraţi
Suprafaţa craterului a ajuns, ieri, la aproape 2.000 de metri pătraţi

Disperare şi panică. Aceasta era imaginea surprinsă, ieri, pe chipurile oamenilor din Ocna Mureş care locuiesc în apropierea craterului format miercuri, după ce galeriile minei de sare s-au surpat. Majoritatea locuitorilor din cele patru blocuri aflate în pericol şi-au evacuat apartamentele, ieri, chiar dacă autorităţile nu au emis un ordin în acest sens.

Craterul care a adus spaima în Ocna Mureş le-a dat şi ieri de furcă locuitorilor oraşului.  Cel mai afectaţi au fost cei 300 de oameni din patru blocuri aflate lângă imensa groapă care a înghiţit, ieri, o parte a unui magazin. Craterul de 2.000 de metri pătraţi se află la numai 30 de metri de primul bloc, îndeajuns să le provoace locatarilor o noapte albă. Spre dimineaţă, cei mai mulţi dintre ei nu au mai rezistat şi au decis să-şi părăsească apartamentele. Zona din faţa celor patru clădiri a fost ocupată de mobilă şi de maşini de transport. 

Citiţi şi:

Ocna Mureş, oraşul care se scufundă. Suprafaţa afectată este de 10.500 metri pătraţi

Oamenii încercau să-şi salveze măcar o parte din agoniseala de-o viaţă. Femeile cu lacrimi în ochi priveau neputincioase autorităţile în aşteptarea unei soluţii, a unui răspuns sigur în legătură cu ceea ce urma să se întâmple. Oamenii au apelat pentru a găsi un refugiu peste noapte la prieteni, rude sau cunoştinţe, de frica unui posibil dezastru. „Este truda vieţii mele. Deşi văduvă de 11 ani, am reuşit să-mi  aranjez locuinţa. Uitaţi-vă în ce hal arată în prag de Sărbători", a spus, cu lacrimi în ochi, Ildiko Deak, o pensionară, care locuia într-un apartament cu trei camere alături de alţi opt membri ai familiei ei.

Mai încolo, Nicoleta Mureşan (37 de ani) se pregătea să plece la mama. „O să mă ajute mama sa, ce să facem. Avem un oraş distrus. De frică, cine credeţi că mai stă aici? Nu ştim ce să facem, nu ne spune nimeni, nimic. O viaţă am muncit pentru această locuinţă". „Este cumplit. În loc de cadoul de Crăciun, avem un dezastru", a spus, supărată şi Ileana Anton, pensionară de 49 de ani. Oamenii au evacuat apartamentele din blocuri, în ciuda faptului că autorităţile nu le-au cerut acest lucru.

Nici până spre seară, la ora 20.00, nu s-a făcut vreun plan de siguranţă.  Primele reacţii din partea autorităţilor au venit, ieri, după ora 14.00, când a avut loc o şedinţă-fulger, în urma căreia prefectul de Alba, Ştefan Bardan, le-a solicitat tuturor forţelor mobilizate la faţa locului să liniştească populaţia din zonă.

Specialişti din Cluj şi Bucureşti

La faţa locului a sosit şi o echipă de geologi de la institute specializate din Bucureşti şi Cluj, pentru a analiza situaţia şi a stabili cauzele producerii fenomenului, urmând să dispună măsuri pentru limitarea efectelor acestuia. Craterul a dus la apariţia unui mic lac de circa 2.000 de metri pătraţi pe teritoriul oraşului, în zona în care, până miercuri, a existat supermarketul Plus. Angajaţii ISU au lansat, aseară, o barcă, pentru a determina adâncimea apei acumulate. „În funcţie de concluziile specialiştilor de la Bucureşti şi Cluj vom hotărî dacă vom rămâne la faţa locului cu toate efectivele. Noi suntem pregătiţi şi pentru posibile evacuări", a declarat şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, colonelul Dorel Sofica. Până la închiderea ediţiei nu s-a luat nicio decizie.

Posibile cauze

Deşi mina de sare din Ocna Mureş a fost părăsită de circa 30 de ani, din ea se mai scoate saramură, formată din apa pompată în mină în care s-a dizolvat sarea. Specialiştii susţin că surparea s-a produs din cauza apei sub presiune provenită de la o sondă, care a ajuns la suprafaţă. Potrivit lui Nicolae Luduşan, geolog şi cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, exploatarea sării sub formă de saramură a dus în timp la formarea unor goluri în subteran, în urma procesului de dizolvare a sării. „Eu cred că exploatarea necontrolată care s-a făcut acolo se oglindeşte în ceea ce se întâmplă acum. Din punct de vedere geologic peste stratul de sare se află două straturi între 2-4 metri, unul de argilă şi altul de depuneri de aluviuni din râul Mureş. Practic acestea nu pot opri apa sub presiune foarte mare să urce la suprafaţă. În timp cred că vor apărea noi lacuri de apă sărată", a explicat Nicolae Luduşan.

“Eu cred că exploatarea necontrolată care s-a făcut acolo se oglindeşte în ceea ce se întâmplă acum."
Nicolae Luduşan geolog

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite