Alba: UPDATE FOTO VIDEO Vezi cum înghite pământul un supermarket în centrul oraşului Ocna Mureş, după surparea unei galerii de mină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce a mai rămas din supermarketul Plus din Ocna Mureş
Ce a mai rămas din supermarketul Plus din Ocna Mureş

Situaţia de la Ocna Mureş s-a stabilizat. Craterul nu a mai evoluat de miercuri, de la ora 18.00. Oamenii evacuaţi au fost cazaţi în blocul ANL. Astăzi se aşteaptă o echipă de specialişti geologi de la Universitatea din Bucureşti care să evalueze fenomenul şi să ofere soluţii.

Citiţi şi: Ocna Mureş, oraşul care se scufundă. Suprafaţa afectată are 10.500 metri pătraţi

Harta oraşului Ocna Mureş după dezastru. A apărut un lac uriaş în crater

Disperare printre evacuaţii din Ocna Mureş: „În loc de cadoul de Crăciun, avem un dezastru“

UPDATE Miercuri ora 10.00: Surparea de pământ nu a mai evoluat pe parcursul nopţii. Acum se lucrează la repararea conductei de gaz metan pentru a relua furnizarea către cei 2.000 de consumatori care au stat noaptea în frig. Persoanele evacuate au fost cazate în blocul ANL, administrat de Primărie. Astăzi va ajunge la Ocna Mureş o echipă de specialişti geologi de la Universitatea din Bucureşti care urmează să ofere soluţii pentru dezastrul din oraş. Tot astăzi, la ora 12.00, ajunge la Ocna Mureş, de la Ocnele Mari, o maşină de perforare şi analiză a solului, singura pe care o deţine Societatea Naţională a Sării.

UPDATE ora 22.30: Situaţia în oraş este relativ liniştită. Evoluţia fenomenului de scufundare a centrului oraşului s-a stabilizat. Cu toate acestea, toţi locatarii blocurilor din zonă sunt în stradă şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă. Autorităţile au instalat martori (bucăţi de sticlă) în crăpăturile apărute în asfaltul străzii, care sunt verificaţi periodic. Dacă bucăţile de sticlă vor fi înghiţite de pământ se va decide evacuarea întregii zone.

UPDATE ora 19.25: O parte din locuitorii blocurilor din apropierea craterului au început să îşi evacueze bunurile din apartamente, chiar dacă autorităţile nu au dat un ordin în acest sens.

Sunt evacuate blocurile 35, 36, 37 si blocul de deasupra fostei cofetării. Imagini dezolante, oameni cărând mobilă, batrâni cu valize, disperare şi panică. Bunurile sunt depozitate în sala de sport a oraşului.

Un locatar din unul din blocuri a relatat pentru ocna-mures.info ca azi noapte în jurul orei 2.00 s-a auzit o bubuitură urmată de vibraţii resimţite în blocul unde locuia. În acel moment s-a declanşat şi alarma de la supermarketul Plus. Atunci a început totul...

Ocna Mureş

UPDATE ora 19.10: Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Dorel Sofica, a declarat că fenomenul s-a stabilizat şi nu mai evoluează atât de rapid ca în cursul zilei.

Ocna Mureş

„Autorităţile au luat toate măsurile necesare pentru a putea interveni în cazul unei evoluţii rapide a surpării de teren. La Cluj-Napoca şi la Târgu Mureş au fost pregătite spitale de campanie şi forţe care să intervină în caz de necesitate, iar în Ocna Mureş a fost pregătită o sală de sport în care ar putea fi cazaţi de urgenţă locuitorii din blocurile aflate în apropierea craterului, dacă se impune evacuarea lor“, a afirmat Dorel Sofica.

Ce a mai rămas din supermarketul Plus din Ocna Mureş

Ce a mai rămas din supermarketul Plus

UPDATE ora 18.55: Măsuri luate de comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă: efectuarea unui studiu geotehnic, asigurarea iluminatului cu proiectoare şi generatoare în zonă pentru continuarea acţiunilor de intervenţie şi monitorizarea fenomenului pe timpul nopţii, pregătirea pentru evacuare dacă situaţia impune, marcarea perimetrului afectat şi interzicerea accesului în zona respectivă, monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenului, asigurarea ordinii şi liniştii publice în oraşul Ocna Mureş, asigurarea pazei bunurilor materiale evacuate.

Ocna Mureş

„Nu ştim cât va mai evolua fenomenul. Suntem pregătiţi să intervenim să evacuăm alte persoane şi să salvăm bunuri. Se va face monitorizarea şi pe timp de noapte, rămân  în alertă forţele de ordine: armată, ISU, jandarmii şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Se monitorizează în permanenţă, se păzeşte perimetrul. Avem aici camioane, avem forţa, dacă este cazul, la orice oră se poate interveni pentru evacuare”, a spus prefectul de Alba, Ştefan Bardan.

Ocna Mureş

Craterul uriaş format lângă centrul oraşului

UPDATE ora 17.31: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a revenit cu noi amănunte despre dezastrul de la Ocna Mureş:

 „În urma datelor comunicate din teren evoluţia fenomenelor din oraşul Ocna Mureş este următoarea:

- au fost evacuate 19 persoane şi bunurile din: casa parohială a Bisericii Ortodoxe din Ocna Mureş, trezoreria Ocna Mureş, din 2 cabinete medicale şi 1 magazin. Acţiunea de evacuare continuă, iar fenomenul de surpare a terenului continuă.

Ocna Mureş

- Magazinul Plus a fost distrus în totalitate, fiind prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 %, iar o casă de locuit are un perete distrus.
- există fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Trezoreriei Ocna Mureş, la 2 case de locuit, la 1 magazin şi la 2 cabinete medicale din care unul de radiologie dentară.

Ocna Mureş

- Str. Nicolae Iorga este surpată pe o distanţă de aproximativ 200 m. suprafaţa craterului este de aproximativ 1800 mp (teren pe care se afla Magazinul Plus şi parcarea acestuia .

- alimentarea cu gaz este întreruptă fiind afectaţi un număr de 1500 persoane.

- alimentarea cu energie electrică şi apă este întreruptă numai în zona evenimentului.

Ocna Mureş

La faţa locului sunt mobilizaţi  68 angajaţi de la ISU, 22 de ofiţeri şi subofiţeri de la  Jandarmerie, 25 de cadre de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie ,10 cadre militarede la U.M. 01684  , echipe de la la E-on gaz, Electrica şi APA CTTA, dar şi peste 40 de voluntari. Crucea Roşie Alba a distribuit 120 de pături şi 20 de paturi pliante.

Ocna Mureş

UPDATE ora 16.40. La Ministerul Economiei s-a întrunit la această oră un comitet de criză, format din Gabriel Muraru, directorul general al Societăţii Naţionale a Sării (aflată în subordinea ministerului), directorul tehnic al societăţii - Francisc Torpeny şi directorul general adjunct al Direcţiei Generale pentru Resurse Minerale din minister - Octavian Turcaru.

Ocna Mureş

"În prezent suntem în curs de evaluare a situaţiei. Proiectantul va ajunge în scurt timp la faţa locului, va face măsurătorile necesare şi vom da publicităţii primele concluzii", a declarat pentru "Adevărul" Francisc Torpeny.

Potrivit acestuia, locul unde pământul s-a surpat este la 80-100 de metri de o sondă a societăţii care nu mai funcţiona. "Această sondă a fost în producţie din anii 1940 până în anii 1970", a adăugat oficialul Societăţii Naţionale a Sării.

Acesta a arătat că, prin urmare, nu se pune problema ca această situaţie să fi apărut din cauza unor investiţii nerealizate sau prost efectuate. "Acolo sunt probleme legate de infiltraţiile din pânza freatică, apărând astfel fenomenul de dizolvare", a mai spus Torpeny.

Ocna Mureş

UPDATE ora 16.40: Cod Roşu la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Medicii de la chirurgie şi ortopedie sunt consemnaţi la spital. S-a luat legătura cu centrul de transfuzii pentru a fi asigurarea cantităţii de sânge. Sunt asigurate 100 de paturi în caz de necesitate.

UPDATE ora 15.15: Zece persoane au fost evacuate ca urmare a evoluţiei situaţiei de la Ocna Mureş. Una dintre locuinţele private afectate iniţial s-a prăbuşit în procent de 50 la sută. Locuitorii blocurilor din centrul oraşului au fost atenţionaţi că este posibil să fie evacuaţi. Oamenii speră să nu sune sirena care va da semnalul evacuării. Oraşul este survolat de un elicopter, pentru analiza evoluţiei fenomenului.

UPDATE ora 14.45: Supermarketul şi o parte din şosea s-au prăbuşit în întregime în craterul imens format în apropierea centrului oraşului. Alimentarea cu energie electrică şi gaz metan a fost întreruptă în tot oraşul pentru a se evita alte accidente.

Ocna Mureş

UPDATE ora 14.10: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a revenit cu noi amănunte despre dezastrul de la Ocna Mureş:

„În urma constatărilor şi evaluării de către specialişti evoluţia fenomenului este următoarea:

- s-a produs un crater cu diametrul de aproximativ 7-8 m. Surparea s-a produs în apropierea Magazinului “PLUS”. Fenomenul se datorează apei sub presiune provenită de la o sondă aparţinând S.C. SALINA R.A. din oraşul Ocna Mureş, care a ajuns la suprafaţă. Sonda se află la o distanţă de aproximativ 100 m distanţă de Magazinul Plus.

 - au fost avariate casa parohială a Bisericii Ortodoxe din oraşul Ocna Mureş, au apărut  fisuri în structura de rezistenţă.
 - magazinul Plus s-a surpat pe o suprafaţă de aproximativ 10 mp din construcţie, iar parcarea din faţa magazinului este surpată pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp. Bunurile materiale nu s-au evacuat datorită riscului mare de prăbuşire a terenului.
- clădirea Trezoreriei Ocna Mureş prezintă fisuri în structura de rezistenţă.

 - teren afectat – suprafaţa craterului este de aproximativ 200mp şi tinde să se mărească datorită apei sub presiune, care a ajuns la suprafaţă şi spală marginile acestuia ;

- au apărut fisuri în căile de acces pe str. Mihai Eminescu şi str. Nicolae Iorga.
 - sunt 7 case în apropiere, dar care nu sunt afectate pe str. Mihai Eminescu, iar locuinţa cea mai apropiată se află la aproximativ 30m de crater“

Supermarketul Plus a început să se prăbuşească

UPDATE ora 13.25: Craterul se mareşte constant şi oamenii s-au mobilizat: ajută la salvarea bunurilor din cladirile ş i firmele din apropiere.  Magazinul Plus, cel mai aproape de sursa dezastrului, nu a reuşit să salveze nimic. Circulaţia auto este inchisa. Pentru a ajunge în oraş se face la dreapta pe una din străzile de după Podul Nou, podul peste râul Mureş.

UPDATE ora 13.05: Comitetul local pentru situaţii de urgenţă s-a întrunit pentru luarea unor măsuri imediate. Situaţia poate deveni dramatică dacă surparea se extinde. La numai 100 de metri de groapă se află mai multe blocuri.

Ocna Mureş

Foto: Andreea Bărăgan

UPDATE ora 12.20: Un alt perete al supremarketului Plus s-a prăbuşit. Specialiştii susţin că în condiţiile în care fenomenul va continua este posibilă prăbuşirea întregii clădiri până la sfârşitul zilei.

UPDATE ora 12.00: Două locuinţe aflate la aproximativ 50 de metri de galeria surpată sunt evacuate în aceste momente. Proprietarii îşi scot bunurile din case şi le transportă în zone sigure. Martorii oculari relatează că în aer se simte un miros puternic de gaz.

Ocna Mureş

Crăpături în strada principală a oraşului

UPDATE ora 11.50: Surparea a fost observată de oamenii care locuiesc în zonă azi-dimineaţă la ora 05.00. Administratorii de la Plus nu au apucat să scoată marfa din supermarket. Groapa continuă să se lărgească şi antrenează în continuare părţi din clădirea supermarketului.

UPDATE ora 11.40: Structura de rezistenţă a supermarketului Plus a cedat. Colţul cel mai aproape de groapă s-a prăbuşit în urmă cu câteva minute.

Ocna Mureş

Au început evacuările

UPDATE ora 11.25: Comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă despre situaţia de la Ocna Mureş:

„În urma raportului operativ primit de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş s-a anunţat producerea unei surpări de teren cu diametru de 7-8 m, aceasta producându-se în apropierea unui magazin din Ocna Mureş.

Fenomenul se datorează apei sub presiune provenită de la o sondă aparţinând S.C. Salina R.A. din oraşul Ocna Mureş, care a ajuns la suprafaţă. Sonda se află la o distanţă de aproximativ 100 m distanţă, iar craterul se află la aproximativ 10 m de magazin. Craterul care în prezent are un diametru de 7-8 m tinde să se mărească din cauza apei sub presiune, care a ajuns la suprafaţă şi spală marginile acestuia.

Surpare

Foto: ocna-mures.info

La acestă oră intervin specialişti ai S.C. Salina R.A. pentru depresurizarea sondei. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş a luat masuri pentru evacuarea magazinului, interzicerea accesului în zonă şi monitorizarea evoluţiei fenomenului prin amplasarea de ţăruşi martor.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a dispus deplasarea în teren a unei comisii formate din personal de la ISU Alba, ANIF Alba, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Alba, pentru stabilirea măsurilor care se impun“.

Potrivit primarului Augustin Drăguţ surparea pământului ar fi fost provocată de prăbuşirea tavanului unei galerii din câmpul de sonde.

Groapa a ajuns până acum la o adâncime şi un dimetru de peste 10 metri. Zona a fost izolată de poliţişti. În afară de supermarket mai este afectată clădirea Administraţiei Financiare şi un complex comercial. În pereţii acestor clădiri au apărut fisuri. De asemnea, şoseaua principală a oraşului a fost fisurată în urma incidentului

Strada

Parcarea magazinului Plus a fost fisurată în urma surpării pământului

Cea mai mare parte a oraşului este construită în jurul fostelor galerii de mină, care sunt, în prezent, umplute cu apă. Inundarea galeriilor a fost accidentală şi s-a produs în două etape, în anul 1947 şi 1978.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite