Alba: Resturile din craterul de la Ocna Mureş nu pot fi curăţate până la primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Ocna Mureş sunt obligaţi să traiască timp de câteva luni cu imaginea apocaliptică a craterului format lângă centrul oraşului. Autorităţile nu pot interveni pentru a curăţa zona până la stabilizarea definitivă a malurilor.

La suprafaţa apei plutesc tone de resturi, formate din marfa fostului supermarket Plus şi părţi din structura imobilelor prăbuşite. „Nu avem ce face decât să aşteptăm să se stabilizeze solul. Va dura în jur de trei luni, după cum au spus specialiştii geologi ce au venit la Ocna Mureş.

Craterul format la Ocna Mureş, la marginea câmpului de sonde

Apoi vom scoate din groapă toate rămăşiţele. După ce ieşim din această iarnă, luăm în calcul acoperirea craterului, aşa cum ne-au sfătuit specialiştii“, a spus Augustin Drăguţ, primarul din Ocna Mureş.

Surparea s-a oprit de Crăciun

Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba a făcut publice ieri caracteristicile tehnice ale craterului. Suprafaţa conului de surpare este de 6.000 de metri pătraţi, iar lacul format are o adâncime medie de 12 metri.

Pe suprafaţa lacului pluteşte marfă din magazin

Apa din lac este la o cotă de 3,5 metri sub terenul înconjurător. „Fenomenul de taluzare este într-o evoluţie lentă, constatându-se o scădere a nivelului apei din lacul nou format. Nu există argumente care să justifice continuarea procesului de rupere în cadrul craterului existent“, se afirmă în raportul ISU.

Ocna Mureş

Fenomenul de surpare a stagnat din ziua de Crăciun, 25 decembrie. „În data de 25 decembrie a fost observat un fenomen de tasare a terenului pe o lungime de 20 de metri, pe str. Mihai Eminescu în zona deja afectată. Tasarea s-a produs pe o adâncime de 30-40 cm şi a fisurat o conductă de apă potabilă ce alimenta hotelul Europa. La momentul producerii avariei, în hotel nu existau persoane cazate şi nu au fost alţi consumatori afectaţi“, se mai afirmă în document.

Panică accentuată de închiderea băncilor

Starea de panică din oraş a fost agravată şi de o decizie controversată a conducerii băncilor locale. „Un fapt negativ, care a contribuit la menţinerea stării de nesiguranţă în oraş, l-a constituit închiderea instituţiilor bancare din oraşul Ocna Mureş, în data de 23 decembrie. Acestea au fost redeschise în cursul zilei la intervenţia autorităţilor“, se mai susţine în raportul făcut public de Instituţia Prefectului.

S-au cerut sume de 12,7 milioane lei de la Guvern

Membrii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă au transmis ieri Guvernului o solicitare oficială pentru alocarea unui sprijin financiar în valoare de 12,7 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro).

image

Jumătate din această sumă (6,5 milioane de lei) costă umplerea craterului creat cu 100.000 de metri cubi de piatră. Restul banilor sunt necesari pentru refacerea străzilor, despăgubirea persoanelor fizice afectate, protejarea masivului de sare şi realizarea unei rute ocolitoare de intrare în oraş.

De asemenea, autorităţile au mai cerut 900.000 de lei pentru continuarea rutei ocolitoare pentru traficul greu, mai mare de 3 tone, dinspre oraşul Ocna Mureş spre comuna Noşlac, în lungime de 1,5 kilometri.

Ocna Mureş


Despre magazinul Plus

Reprezentanţii firmei care au construit supermarketul Plus la Ocna Mureş nu au oferit detalii despre pagubele înregistrate la Ocna Mureş. De pe site-ul companiei au fost scoase informaţiile referitoare la magazin.

A mai rămas doar comunicatul de presă din 18 noiembrie 2009 prin care se anunţa inaugurarea investiţiei:

Supermarketul Plus, sondele şi strada înainte de prăbuşire. Foto: ocna-mures.info

„Plus, reţeaua germană de magazine de tip discount aparţinând concernului Tengelmann, a inaugurat azi - în prezenţa conducerii PLUDI MARKET SRL – al 87-lea magazin din reţeaua sa, pentru care a investit ca. 1,5 milioane Euro. Noul magazin de proximitate Plus este situat în Str. Nicolae Iorga nr. 8 şi are o suprafaţă totală de 1.000 mp, dintre care 800 mp suprafaţă de vânzare şi 200 mp spaţii aferente. Magazinul este o construcţie de tip freestander, care respectă un format standard şi dispune de 75 locuri de parcare“.

CITIŢI ŞI:

UPDATE FOTO VIDEO Vezi cum înghite pământul un supermarket în centrul oraşului Ocna Mureş, după surparea unei galerii de mină

Ocna Mureş, oraşul care se scufundă. Suprafaţa afectată este de 10.500 metri pătraţi

Harta oraşului Ocna Mureş după dezastru. A apărut un lac uriaş în crater

Disperare printre evacuaţii din Ocna Mureş: „În loc de cadoul de Crăciun, avem un dezastru“

Locuitori din Ocna Mureş: „Avem un oraş distrus! Cine va mai sta aici?“

UPDATE Craterul de la Ocna Mureş a înghiţit 6 milioane de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite