Mâncăm prea puţin peşte, arată studiile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii, deşi mari consumatori de carne, nu prea mănâncă peşte, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Potrivit statisticii FAO, România se situează pe locul al treilea din coada clasamentului în ceea ce priveşte consumul de peşte în Europa. Mai precis, un român mănâncă în medie 5,3 kg de peşte pe an, mai mult decât vecinii noştri maghiari (5,1 kg) şi bulgari (4,2 kg).
Mai exact, un român mănâncă anual un sfert din cantitatea medie europeană (22,1 kg/an). Europenii cei mai mari consumatori de peşte sunt portughezii (61,6 kg/an), spaniolii (44,8 kg/an) şi lituanienii (37,6 kg/an).

Citeşte şi:
Sforăi? Află ce risc de cancer ai!

Copilul tău cum stă cu imunitatea? Un test îţi va spune cât de predispus este la răceli

De ce ar fi bine să mâncăm mai mult peşte

„Peştele de apă dulce sau sărată, precum şi fructele de mare - creveţii, homarii, langustele, crabii, scoicile, calamarii şi caracatiţa - sunt o sursă alimentară cu o valoare nutriţională excepţională. Carnea de peşte, spre deosebire de cea a speciilor de animale terestre, conţine o proteină uşor digerabilă şi de calitate superioară, având un conţinut scăzut de colagen şi echilibrat în aminoacizi", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de peşte:
-Protejează sănătatea inimii şi a creierului prin aportul de acizi graşi esenţiali Omega 3. „Peştele conţine grăsimi extrem de benefice (Omega 3 EPA şi DHA) şi, de aceea, vă recomand din toată inima să consumaţi peşte gras de două ori pe săptămână (somon, hering, macrou, conserve de sardine ş.a.)", completează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. De asemenea, grăsimile Omega 3 previn cancerul, sunt eficiente în tratamentul psoriazisului şi artritei.
-Aduce în corp vitaminele liposolubile A şi D şi minerale, dintre care cele mai importante sunt zincul, seleniul, iodul şi cuprul.
-Ne asigură buna dispoziţie, prin conţinutul de triptofan, un aminoacid important, precursor al serotoninei, hormonul fericirii.
-Este un aliat de nădejde în curele de slăbire, neavând în compoziţie grăsimi „rele" (saturate), ca în cazul cărnii de porc, de exemplu. În plus, peştele poate fi consumat şi seara, fiindcă se digeră cu uşurinţă şi nu se „depune" la fel de uşor ca alte alimente.
-Ajută la dezvoltarea normală a creierului fătului (atunci când este consumat de mamă în timpul sarcinii) şi a copilului.

Din ce cauze se pot agrava alergiile

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite