Din ce cauze se pot agrava alergiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plimbările la ore nepotrivite, dar mai ales expunerea la poluarea din casă pot favoriza apariţia crizelor alergice.

În timpul primăverii, perioadele ploioase sunt favorabile alergicilor, deoarece are loc o reducere substanţială a cantităţii de polenuri, afirmă medicii alergologi. Însă, trecând peste astfel de excepţii, fiind în plin sezon al alergiilor, astmul şi rinita alergică trebuie atent controlate.

Doar astfel poate fi evitată exacerbarea simptomelor (strănut, nas înfundat, lăcrimare, senzaţie de corp străin în ochi) şi apariţia eventualelor complicaţii (de exemplu, rinita creşte riscul de sinuzită şi de otită şi chiar de astm bronşic).

 „Fără să am la îndemână date epidemiologice exacte, cred că numărul pacienţilor cu alergie la polenurile de primăvară este ceva mai mare comparativ cu cel al alergicilor în alte sezoane. Polenurile provenite de la graminee (specifice lunilor mai-iunie-iulie) şi de la alte ierburi sunt mai frecvent implicate în sensibilizări", explică medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul „Obregia" din Bucureşti.

Filtrele necurăţate,un focar de polen

În spaţiile în care există aparate de aer condiţionat, curăţarea filtrelor de polen se va realiza la intervale regulate de timp. Ba, mai mult, ele ar trebui schimbate de două ori pe an, recomandă medicii.

În caz contrar, diferiţii alergeni colectaţi de filtrele aparatelor de răcire pot determina o exacerbare a rinitelor alergice şi a crizelor de astm. De asemenea, această regulă este valabilă şi pentru filtrele de polen cu care sunt dotate autoturismele.

Deodorantele pot exacerba simptomele

În cazul folosirii deodorantelor sub formă de spray, medicii recomandă prudenţă şi, mai ales, evitarea folosirii lor în spaţii închise. În cazul astmaticilor, de exemplu, substanţele pulverizate pot favoriza, în timp, apariţia unei crize.

„Aceste produse conţin substanţe iritante care pot îngreuna respiraţia persoanelor cu astm. De aceea, spray-urile ar trebui folosite în faţa unei ferestre", explică medicul primar alergolog Camelia Berghea.

În plus, în casele în care există persoane predispuse la alergii nu ar trebui folosite acele aparate de împrospătare a aerului care sunt concepute astfel încât să pulverizeze substanţe parfumate la intervale regulate de timp.

Joggingul de dimineaţa, de evitat

În general, în plin sezon al polenurilor, medicii recomandă evitarea plimbărilor sau a altor forme de mişcare (de exemplu, jogging, ciclism) în cursul dimineţii sau la prânz, întrucât concentraţia de polenuri în aceste momente ale zilei este foarte mare. Seara, în schimb, polenul se aşază pe sol şi alergicii sunt mai puţin vulnerabili. 

Când este nevoie şi de tratament

Dacă măsurile de protecţie nu sunt de ajuns, poate fi nevoie de medicamente antihistaminice şi de picături pentru nas pe bază de corticosteroizi. În rinitele moderate şi severe, mai există şi tratamentul de desensibilizare, numit imunoterapie alergen specifică (modifică răspunsul organismului la întâlnirea cu alergenul).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite