28 de studii confirmă: Sucurile, prăjiturile şi mâncarea fast-food pot provoca dependenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăjiturile, în aceeaşi categorie cu nicotina? Rezultatele a 28 de cercetări arată că dulciurile, sucurile şi mâncarea de tip fast-food pot provoca dependenţă.

Potrivit evidenţei Librăriei Naţionale de Medicină din SUA, 28 de studii au fost publicate doar în 2011 privind efectele nocive ale anumitor tipuri de produse alimentare, asupra sănătăţii, scrie Bloomberg.

Citeşte şi:
Ce riscăm dacă mâncăm des produse de fast-food

De ce apar pofta de dulce şi de sărat?

Comunitatea medicală, cea universitară, dar şi mai multe formaţiuni politice din SUA atrag atenţia că mâncărurile, băuturile şi dulciurile procesate industrial nu numai că nu sunt sănătoase, ci influenţează activitatea cerebrală în acelaşi fel cum o fac nicotina, alcoolul, cocaina şi alte stupefiante.

"Dovezile sunt atât de copleşitoare, încât oamenii din domeniu vor trebui să le accepte", a declarat directorul Institutului Naţional pentru Abuzul de Droguri, Nora Volkow. Ea a reamintit că produsele alimentare procesate prezintă aceleaşi efecte asupra creierului precum drogurile.

FOTO Harvard: Ce trebuie să conţină cei doi litri de lichide recomandate pe zi

Ideea că alimentele şi băuturile modificate sau obţinute pe cale industrială sunt foarte dăunătoare sănătăţii este prezentă în comunitatea ştiinţifică de mai bine de zece ani. Dar producţia şi consumul acestora nu au scăzut în ultimii ani, ba dimpotrivă.

Cele mai recente studii arată că băuturile dulci şi mâncarea cu multă grăsime pot crea dependenţă chiar şi la animale. Totodată, creierului unei persoane obeze şi a uneia care se hrăneşte compulsiv prezintă aceleaşi tulburări în circuitele nervoase precum creierul unui narcoman.

image

Aceste modificări sunt semne ale adicţiei.

Un aliment procesat industrial, odată ingerat, forţează pancreasul să producă insulină pentru a regla nivelul glicemiei din sânge. Organismul trece rapid de la hiperglicemie (prea mult zahăr în sânge) la hipoglicemie (prea puţin zahăr în sânge), moment în care se instalează pofta excesivă pentru alimentul respectiv.

Aceste oscilaţii şi stimularea constantă a papilelor gustative cu produse încărcate caloric desensibilizează circuitele nervoase din creier. Astfel, persoana trebuie să consume o cantitate tot mai mare de sucuri, de dulciuri şi de fast-food pentru a ajunge la aceeaşi stare de plăcere, a atras atenţia profesorul Universităţii Harvad, David Ludwig, director al Centrului pentru Prevenire a Obezităţii de la Spitalul Pediatric din Boston.

Adicţia de dulce, similară cu dependenţa de alcool

Un studiu efectuat de psihologii Universităţii Princeton arată că şoarecii de laborator devin rapid dependenţi de apă îndulcită cu o concentraţie de zahăr de 10% (aceeaşi cantitate prezentă, în medie, în majoritatea băuturilor răcoritoare). În momentul în care şoarecii nu au mai primit apa îndulcită, aceştia au manifestat stările specifice sevrajului, de la tremurat, la anxietate.

Autocontrolul ne face mai agresivi. Ce se întâmplă în timpul curelor de slăbire?

Cercetătorii de la Universitatea din Austin şi de la Centrul Cercetare din Oregon au analizat activitatea cerebrală a 26 de femei supraponderale. Participantelor la studiu li s-au arătat imagini cu milkshake-uri, timp în care oamenii de ştiinţă le monitorizau creierul prin imagistică prin rezonanţă magnetic (IRM sau RMN).

Rezultatul cercetării arată că imaginile cu milkshake-uri au stimulat aceleaşi regiuni din creier unde activitatea se intensifică la alcoolicii cărora li se pune o băutură în faţă.

Eşti amator de dulciuri. Dar ştii ce conţin?

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite