Autocontrolul ne face mai agresivi. Ce se întâmplă în timpul curelor de slăbire?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restricţiile alimentare ne fac mai nervoşi
Restricţiile alimentare ne fac mai nervoşi

Persoanele aflate la dietă, care depun efort pentru a-şi controla unele pofte culinare, sunt mult mai agresive. Starea se transpune în alegerile lor de zi cu zi, de la ce film, la ce expoziţie ar putea viziona seara.

Profesorii David Gal de la Universitatea Northwestern şi Wendy Liu de la Universitatea din California au efectuat un studiu, publicat în „ Journal of Consumer Research", care arată că autocontrolul şi abstinenţa generează nervozitate excesivă.

Citeşte şi:
Cum să-ţi aranjezi mâncarea în bucătărie pentru a mânca mai sănătos şi mai puţin

Ai ales să fii vegetarian, dar ştii ce să mănânci?

Rezultatele analizei arată că persoanele care se autocontrolează excesiv tind să aibă comporamente mai agresive faţă de restul lumii. Un exemplu sunt oamenii care urmează un regim alimentar pentru slăbit. Ei sunt, în mod vizibil, foarte uşor iritabili şi tind să «explodeze» mai repede", scriu autorii studiului, David Gal şi Wendy Liu.

Agresivitatea comportamentală se răsfrânge şi asupra alegerilor zilnice sau ocazionale. Acest fapt este demonstrat de un studiu amintit de cercetătorii din SUA, la care au participat persoane ce erau în timpul unei cure de slăbire.

Multe se abţineau de la bucata de ciocolată mult râvnită după masă şi alegeau un măr, ca gustare. Însă, pe parcurs, acumulau frustrare.

Când au fost rugate să aleagă un film şi o expoziţie de vizionat, alegerile lor au fost clar influenţate de nervii acumulaţi din cauza neîmplinirii poftelor culinare.

Persoanele la regim au preferat filme puternic conflictuale. Nervii lor şi-au făcut simţită prezenţa şi la alegerea expoziţiei de artă. Majoritatea acestor persoane a optat pentru una care expunea agresivitatea urbană, decât pentru cea care prezenta măiestria Chinei prin umbrele şi evantaie.

Cauza ţine de nivelul de serotonină şi endorfine din organism. Producţia celor două substanţe neurotransmiţătoare din creier este în strânsă legătură cu alimentele consumate, cu poftele culinare şi cu starea emoţională. Dacă nivelul lor scade, creierul trimite un impuls sub forma unei pofte exacerbate pentru un aliment anume. Dacă pofta nu este satisfăcută, nivelul serotoninei şi al endorfinelor rămâne scăzut, instalându-se ulterior o stare generală de irascibilitate şi, în unele cazuri, chiar nefericire.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite