Cum să-ţi aranjezi mâncarea în bucătărie pentru a mânca mai sănătos şi mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă prima pe care o vezi în frigider este o salată, sunt şanse foarte mari să o serveşti la cină
Dacă prima pe care o vezi în frigider este o salată, sunt şanse foarte mari să o serveşti la cină

În lupta împotriva kilogramelor în plus, nu numai mâncare este inamicul, ci şi bucătăria. Un studiu arată că amenajarea necorespunzătoare a bucătăriei şi a frigiderului ne influenţează alegerile culinare, pentru că suntem de trei ori mai tentaţi să mâncăm ce vedem în faţa ochilor decât ceea ce stă ascuns de noi.

Brian Wansink, profesor în ştiinţa nutriţiei la Universitatea Cornell din New York, susţine că felul în care ne depozităm alimentele influenţează alegerile culinare pe care pe facem.

Wansink şi echipa sa au analizat peste 100 de bucătării şi au cerut locatarilor să ţină un jurnal amănunţit cu tot ceea ce mănâncă zilnic. Ulterior, au rearanjat produsele alimentare din bucătăriile altor 100 de persoane pentru a vedea care sunt diferenţele în alegerile culinare zilnice.

"Am descoperit că există şanse foarte mari de alegere a mâncărurilor care sunt vizibile şi la îndemână. Dacă poziţionezi un produs nesănătos în faţa tuturor celorlalte, pe rafturile din bufet sau în frigider, pe acela îl vei mânca", a declarat profesorul Wansink.

"Este puţin probabil să alegi al cincilea sau al zecelea aliment în loc de primul care îţi iese în cale, atunci când te întorci obosit de la serviciu", a continuat Wansink.

Aşadar, dacă prima pe care o vezi este o salată, sunt şanse foarte mari să o serveşti la cină. Dacă stă ascunsă undeva în spatele frigiderului iar primul aliment vizibil este o bucată de carne de porc, cina ta va consta într-o friptură.

Recomandări pentru a evita preparatele nesănătoase

Din acest motiv, cercetătorul american specialist în nutriţie recomandă ca produsele tip "snack foods" să fie păstrate în fundul unui dulap închis, nu la vedere pe etajere.

Totodată, un frigider mai mic şi poziţionatul mâncărurilor nesănătoase în spate te vor ajuta să eviţi tentaţiile culinare şi să urmezi un regim alimentar mai sănătos.

Brian Wansink sfătuieşte, de asemenea, înlocuirea farfuriilor de 30 de centimetri cu cele de 25. Cercetările arată o persoană normală mănâncă 92% din ce are în farfurie, iar prin micşorarea ei aportul alimentar este redus cu 22%.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite