Ce riscăm dacă mâncăm des produse de fast-food

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introduse zilnic în dietă, alimentele de tip fast-food cresc riscul de diabet zaharat, de hipertensiune arterială şi de obezitate. Potrivit statisticilor, 25 la sută dintre români sunt obezi, iar 50 la sută au probleme cu kilogramele în plus.

Produsele de tip fast-food sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, iar consumate pe termen lung slăbesc organismul şi ne fac mai vulnerabili în faţa bolilor, atenţionează nutriţioniştii. Cele mai consumate alimente de tip fast-food sunt shaorma, hamburgerii, cartofii prăjiţi, kebabul, pizza şi aripioarele de pui picante. În plus, în cele mai multe situaţii, servirea unor astfel de mâncăruri este însoţită de o băutură răcoritoare carbogazoasă, de tip cola, care are un conţinut bogat în zahăr. “Astfel de alimente ar trebui complet evitate. Chiar şi prin consumul redus, de exemplu, odată sau de două ori pe lună, acestea produc dereglări în funcţionarea organismului. Iar în condiţiile în care devin o obişnuinţă, ne pot pune sănătatea în pericol”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru. De asemenea, specialiştii atrag atenţia şi asupra faptului că românii sunt printre cei mai sedentari europeni, iar cei care practică totuşi un sport o fac mai mult din considerente estetice. 

Obezitatea, primul semn de boală

Primele consecinţe ale consumului frecvent de alimente de tip fast-food sunt kilogramele care se acumulează în foarte scurt timp. Asta pentru că multe produse sunt bogate în grăsimi şi sărace în vitamine şi în minerale, din cauza temperaturilor foarte ridicate la care sunt supuse în timpul preparării. În plus, conţin aditivi alimentari, cunoscutele E-uri, care devin periculoase în timp. Aditivii perturbă digestia, iar cei mai mulţi au potenţial cancerigen. În ceea ce priveşte grăsimile, oamenii de ştiinţă britanici de la „Hampshire County Council‟ au observat că numai o porţie de mâncare de tip fast-food conţine o cantitatea de grăsime echivalentă cu cea recomandată într-o zi. În plus, grăsimile sunt din clasa celor „rele‟, recunoscute pentru faptul că determină creşterea nivelului de colesterol, care, în timp, se depune pe vasele de sânge şi provoacă probleme cardiovasculare.

Sarea provoacă hipertensiune

Un alt studiu realizat de oamenii de ştiinţă britanici a scos la iveală faptul că produsele de tip fast-food conţin o cantitate de sare de două ori mai mare decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În mod normal, un adult ar trebui să consume şase grame de sare pe zi, care reprezintă echivalentul a jumătate de linguriţă de sare, iar copiii doar trei grame de sare. Pe termen scurt, sarea în exces favorizează reţinerea apei în ţesuturi, însă, în timp, creşte riscul de apariţie a hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă, cancerului de stomac şi osteoporozei. De asemenea, persoanele care suferă deja de boli de inimă trebuie să evite alimentele de tip fast-food, deoarece riscă un atac vascular cerebral.

Câte calorii se găsesc în cele mai populare produse de fast-food:
-Cartofi prăjiţi. O porţie medie are 540 de calorii şi 26 g de grăsime.
-Hamburgeri. 280 de calorii şi 10 g de grăsime.
-Pizza de mărime medie. 1.100 de calorii şi 50 grame de grăsime.
-Aripioare de pui. O porţie are 140 calorii şi 8 g grăsimi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite