VIDEO Muşcătura de căpuşă nu doare. Vezi când trebuie să mergi la medic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi români sunt înţepaţi de căpuşe fără măcar să ştie acest lucru. Află care sunt principalele manifestări ce ar trebui să te îngrijoreze.

„Prin muşcătura de căpuşă se transmit două infecţii grave: cea cu Borrellia burgdorferi, bacteria care dă boala Lyme sau borrelioza, şi cea cu Rickettsia conorii, care determină instalarea febrei butonoase", subliniază medicul specialist boli infecţioase Simin-Aysel Florescu de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Prof. dr. Victor Babeş" din Bucureşti.

Citeşte şi:
Mâncarea grasă se depune pe talie în doar 3 ore

Cum îţi influenţează sănătatea anotimpul în care te naşti

Cum se manifestă

Medicii atrag atenţia că muşcătura de căpuşă nu doare şi, în multe cazuri, nu se simte. Nici măcar purtarea pantalonilor lungi nu ne poate garanta protecţie 100% împotriva acestor „atacuri". De aceea, atunci când ajungi acasă, după ce ai fost la pădure sau în locuri cu iarbă înaltă şi cu „pături" de frunze uscate, trebuie să-ţi analizezi cu atenţie întregul corp pentru a observa eventualele semne ale muşcăturii de căpuşă.
În locul înţepăturii apare o pată roşie care se extinde circular, pe o arie de până la 30 de milimetri (în 70-80% din cazuri). Atenţie însă, roşeaţa pronunţată poate apărea însă cu o întârziere între trei şi 30 de zile de la muşcătură!
În plus, principala afecţiune transmisă de căpuşă, boala Lyme, se manifestă şi prin febră, stări de oboseală, frisoane şi dureri de cap.
Cu cât se intervine mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. Dacă tratamentul (antibiotice, în general) nu este administrat la timp şi în mod corect, boala afectează treptat articulaţiile, ochii, inima şi sistemul nervos.
„Atitudinea corectă după o muşcătură de căpuşă este solicitarea unui consult medical, de preferat într-o clinică de boli infecţioase sau la o cameră de gardă, pentru extragerea căpuşei, dacă aceasta este încă ataşată, sau pentru profilaxie ori tratament corect antibiotic", recomandă medicul Simin Florescu.

Ce semne are cancerul la copii

Examinează animalele de companie

-Imediat ce te-ai întors de la iarbă verde fă un duş (nu mai târziu de două ore după ce ai ajuns acasă), pentru a elimina insectele sau pentru a găsi mai uşor semnele de pe piele.
-Verifică toate zonele expuse, folosind o oglindă mică pentru locurile pe care nu le poţi vedea. Examinează cu atenţie şi pielea copiilor (la subraţ, în şi în jurul urechilor, în buric, în spatele genunchilor, între picioare, pe talie şi în păr).
-De asemenea, înainte de a intra în casă scutură pătura şi celelalte obiecte care ar putea să-ţi aducă în casă insecte periculoase.
-Şi animalele de companie trebuie să treacă printr-o verificare minuţioasă, fiindcă insectele se pot agăţa de blana lor şi ne pot pătrunde în casă.

În viitor, vei putea să bei oricât fără să te îmbeţi

Ce soluţii să foloseşti ca să te protejezi

În primul rând, atunci când mergi la iarbă verde, la pădure sau pe munte trebuie să ai încălţări închise, nu sandale sau balerini, ci bocanci sau adidaşi. Şosetele trebuie să fie înalte şi pantalonii lungi, eventual, strânşi pe picior pentru protecţie suplimentară.
De asemenea, specialiştii recomandă să aplici pe zonele expuse soluţii repelente (antiinsecte) care conţin 20% DEET (N,N-dietil-meta-toluamidă). Protecţia oferită de acestea durează câteva ore.


Vezi aici cum arată muşcătura de căpuşă şi ce măsuri trebuie să iei

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite