Află ce infecţii poţi lua din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai periculoase infecţii spitaliceşti sunt cele contractate în maternităţi, la terapie intensivă şi în secţiile de chirurgie
Cele mai periculoase infecţii spitaliceşti sunt cele contractate în maternităţi, la terapie intensivă şi în secţiile de chirurgie

1,4 milioane de oameni din întreaga lume contractează o infecţie pe durata spitalizării, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În Europa şi în sud-estul Asiei se înregistrează cea mai mare rată a acestor infecţii, de 8-10% din pacienţi.

Cele mai multe infecţii spitaliceşti sunt dobândite în unităţile de primiri urgenţe, în cele de anestezie şi terapie intensivă (ATI), precum şi în secţiile de ortopedie, potrivit statisticilor OMS.
„Cele mai periculoase infecţii sunt cele contractate în secţiile de terapie intensivă, de chirurgie şi în maternităţi, deoarece pacienţii din aceste secţii sunt cei mai vulnerabili", explică medicul specialist boli infecţioase Simin Florescu de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Prof. dr. Victor Babeş" din Bucureşti.

Citeşte şi:
Mituri despre viaţa după infarct

Chiar şi loviturile uşoare la cap afectează memoria copiilor

Infecţiile urinare, cele mai comune

80% din infecţiile spitaliceşti sunt contractate în urma utilizării cateterelor urinare (se folosesc pentru drenarea urinei din vezică în cazul imposibilităţii de a urina). Bacteriile responsabile sunt, cel mai adesea, Escherichia coli şi Klebsiella multirezistentă. Aceasta din urmă este foarte dificil de tratat, fiindcă nu poate fi distrusă decât de antibiotice foarte puternice.

Pneumonia şi alte boli respiratorii

Pneumonia se încadrează şi ea în categoria celor mai comune infecţii contractate în spitale. Persoanele cu risc crescut de a face pneumonie sunt cele care au avut nevoie de ventilaţie artificială. De altfel, în unităţile de terapie intensivă, unde sunt folosite cel mai frecvent aceste ventilatoare, rata de infecţie este de 3% pe zi. Pentru a evita acest risc, personalul medical ar trebui să ia măsuri, cum ar fi să igienizeze periodic gura pacientului şi, de asemenea, să-şi igienizeze mâinile înainte şi după ce manevrează ventilatoarele pacienţilor. În plus, bolnavii trebuie scoşi de pe ventilaţia artificială imediat ce îşi recapătă capacitatea de a respira singuri.
Răceala şi gripa sunt, de asemenea, extrem de frecvente în spitale şi sunt foarte contagioase, cu precădere în sezonul rece, în sălile de aşteptare aglomerate. De aceea, specialiştii recomandă ca, atunci când eşti internat în spital sau te afli într-o sală de aşteptare în plin sezon de răceală sau de gripă, să foloseşti o mască pentru a te proteja de infecţii şi să te speli pe mâini după ce ai atins suprafeţe contaminate, cum sunt clanţele uşilor sau butoanele lifturilor.

Tratament inedit pentru senzaţia de dinţi sensibili

Gastroenterita, frecventă la copii

Infecţia cu rotavirus este cea mai comună infecţie spitalicească în cazul copiilor. Acest microorganism provoacă gastroenterită, manifestată prin diaree, febră mare, deshidratare rapidă, în unele cazuri punând chiar viaţa în pericol. Rotavirusul poate fi contractat şi în sălile de aşteptare ale medicilor pediatri, acolo unde există jucării, care pot fi purtătoare de agenţi patogeni.
La adulţi, nerespectarea regulilor de igienă în spital (mai ales spălarea frecventă a mâinilor) duce la infecţia digestivă cu Clostridium difficile.

Amigdalele ne protejează de cancer

Cum se manifestă

Infecţiile la locul unei intervenţii chirurgicale - abces, inflamaţie, roşeaţă a zonei, puroi chiar şi la o lună de la operaţie.
Infecţiile urinare - durere sau arsuri la urinare, nevoia de a urina frecvent, durere într-o parte, în spate sau sub cutia toracică, urină tulbure sau urât mirositoare, febră.
Infecţiile respiratorii - în timpul spitalizării apare tuse, spută de culoare verzuie şi vâscoasă şi febră.
Septicemia (infecţia generalizată) - stare generală de rău, febră foarte mare, frisoane, greaţă, vomă, ritm cardiac rapid, confuzie, apatie etc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite