Tratament inedit pentru senzaţia de dinţi sensibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În viitor, sensibilitatea dentară va putea fi eliminată printr-un implant de ţesut cardiac bovin
În viitor, sensibilitatea dentară va putea fi eliminată printr-un implant de ţesut cardiac bovin

Sensibilitatea dentară, care afectează o mare parte din populaţie, este cauzată, în principal, de afecţiuni ale gingiilor, care duc la dezgolirea rădăcinii, vulnerabilizând dantura. Vezi ce soluţie neobişnuită au găsit cercetătorii germani şi elveţieni pentru tratarea acestei probleme.

O grefă realizată din ţesut de inimă bovină - acesta este tratamentul care va elimina definitiv gingivita şi, implicit, senzaţia de dinţi sensibili. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Frankfurt, împreună cu medicul elveţian Markus Schlee, care au realizat un studiu de mici dimensiuni, cu 14 voluntari.

Citeşte şi:
Trei mituri despre tristeţe şi sex

Cât de mult este modificat ADN-ul de mediul de viaţă

Ţesutul cardiac, prelucrat în laborator

Participanţilor li s-a implantat în gingii ţesut cardiac bovin, care a fost prelucrat în prealabil, pentru înlăturarea microorganismelor, ADN-ului şi celulelor cutanate. Înaintea intervenţiei, voluntarilor li s-a făcut un periaj profesional, apoi li s-a ataşat, în prelungirea gingiilor „retrase", implantul respectiv. După două săptămâni au fost scoase firele de sutură, iar în acest interval, participanţii nu au avut voie să-şi perieze dinţii trataţi, ci i-au curăţat doar cu apă de gură, de două ori pe zi.
După şase luni, voluntarii au mers la control, iar specialiştii au observat că organismul a folosit ţesutul bovin ca pe o „schelă", pe care s-a dezvoltat ţesut gingival sănătos.

Se poate face şi autotransplant

În ultimul an, oamenii de ştiinţă au realizat mai multe studii în urma cărora au observat că gingivita poate fi tratată cu ţesut gingival preluat de la donatori sau chiar cu ţesut de pe cerul gurii pacientului (autotransplant). Însă rezultatele obţinute prin implantarea de ţesut cardiac bovin sunt la fel de bune, potrivit cercetătorilor germani şi elveţieni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite