Amigdalele ne protejează de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile cercetări arată că ar trebui să amânăm extirparea amigdalelor pentru cât mai mult timp
Noile cercetări arată că ar trebui să amânăm extirparea amigdalelor pentru cât mai mult timp

Rolul amigdalelor în apărarea imună este mult mai important decât se credea până acum, potrivit unui studiu recent. Ele produc un tip de celule imunitare care ne protejează de infecţii şi de cancer.

Despre amigdale se ştie că sunt ca o poartă de apărare împotriva microbilor, împiedicând pătrunderea lor în organism. Se pare însă că cele două mici organe sunt o parte importantă a sistemului imunitar, aşa încât ar trebui să le păstrăm pentru cât mai mult timp posibil.

Limfocitele T luptă cu infecţiile

Celulele imunitare pe care le produc amigdalele se numesc limfocite T şi au un rol esenţial în identificarea şi în distrugerea microbilor, dar şi a celulelor canceroase. Până acum, se credea că aceste celule sunt produse de măduva osoasă şi se dezvoltă în timus (de unde şi denumirea de limfocite T), un organ situat în spatele sternului. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, au descoperit însă în amigdale limfocite T în cinci stadii diferite de dezvoltare. Acestea erau similare stadiilor de dezvoltare ale celulelor T din timus, dar nu identice.

Nu se ştie deocamdată dacă limfocitele produse de amigdale se şi dezvoltă acolo până la maturitate sau migrează în timus. Cercetătorii nu cunosc deocamdată nici procentul de celule T produse de amigdale şi cel pe care timusul îl produce. Oamenii de ştiinţă iau în calcul posibilitatea ca amigdalele să preia funcţiile timusului atunci când acesta nu funcţionează optim.

Descoperirea, utilă în tratamentul unor boli

Medicii speră ca, odată cu descoperirea acestui rol important pe care-l au amigdalele, să le poată stimula să producă limfocite T atunci când timusul nu reuşeşte acest lucru. În acest mod, am putea dobândi un sistem imunitar mai puternic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite