Fumătoarele fac infarct cu 15 ani mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumul de ţigară este mai nociv pentru sistemul cardiovascular al femeilor decât pentru cel al bărbaţilor
Fumul de ţigară este mai nociv pentru sistemul cardiovascular al femeilor decât pentru cel al bărbaţilor

În mod normal, femeile suferă de afecţiuni ale inimii la vârste mai înaintate decât bărbaţii. Însă nu acelaşi lucru se poate spune despre femeile fumătoare, deoarece ele au mai mult de suferit de pe urma ţigărilor decât bărbaţii.

Statisticile arată că bolile grave de inimă şi infarctul încep să devină o problemă pentru femeile nefumătoare în jurul vârstei de 81 de ani, iar pentru bărbaţii care nu fumează, la aproximativ 72 de ani. Un studiu norvegian a scos însă la iveală că ţigara face ca vârsta cu risc de infarct să scadă cu câţiva ani în cazul bărbaţilor şi mult mai mult la femei. Astfel, bărbaţii dependenţi de ţigară ar putea suferi primul infarct în jurul vârstei de 64 de ani, iar fumătoarele la 66 de ani. Prin urmare, femeile dependente de ţigară ar putea suferi un infarct mai devreme cu 15 ani decât nefumătoarele. La bărbaţi, această diferenţă este de doar 8 ani.

Citeşte şi:
Nu te grăbi să mergi la serviciu după o boală!

De ce secretele sunt o povară, iar femeile nu le pot păstra

Ţigările duc la menopauză precoce

Este deja cunoscut faptul că femeile au un avantaj de la natură în faţa bărbaţilor: hormonii feminini au rolul de scut împotriva bolilor cardiovasculare. De fapt, estrogenul creşte nivelul colesterolului bun şi menţine sănătatea vaselor de sânge, reducând riscul apariţiei unui blocaj pe artere.
Studiul doctorului Morten Grundtvig şi al echipei sale, de la Spitalul Innlandet din Norvegia, a arătat că fumatul ar putea duce la instalarea precoce a menopauzei. Ceea ce înseamnă o cantitate mai mică de estrogen şi, prin urmare, un risc crescut de maladii cardiovasculare la vârste mult mai mici decât ar fi normal. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât numărul femeilor dependente de ţigară a crescut considerabil în ultimii ani. În plus, specialiştii subliniază faptul că femeile renunţă mult mai greu la acest viciu decât bărbaţii.

O nouă metodă de curăţare a dinţilor, de patru ori mai eficientă

Tabagismul şi pilula contraceptivă, combinaţie periculoasă

Femeile fumătoare care folosesc ca mijloc de contracepţie pilulele anticoncepţionale prezintă un risc şi mai mare de a suferi de afecţiuni cardiovasculare, sugerează specialiştii. Fumatul, în combinaţie cu pilulele contraceptive, favorizează depozitul de colesterol pe artere şi, deci, îngroşarea acestora. De aceea, medicii le sfătuiesc pe femeile care iau anticoncepţionale orale să renunţe la ţigară. Iar dacă nu reuşesc să scape de acest viciu, să consulte un specialist cu privire la o altă metodă de contracepţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite