Nu te grăbi să mergi la serviciu după o boală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După o boală, răsfaţă-te cu o carte bună şi cu o dietă echilibrată, ca să te recuperezi complet
După o boală, răsfaţă-te cu o carte bună şi cu o dietă echilibrată, ca să te recuperezi complet

Infecţiile care se repetă la intervale scurte de timp şi sechelele după o boală ori după o operaţie pot fi cauzate de insuficienta perioadă de convalescenţă.

Viteza societăţii moderne a influenţat şi perioada de recuperare după o boală, astfel că nu mai acordăm suficient timp convalescenţei. De aceea, fie nu ne însănătoşim complet şi riscăm să-i îmbolnăvim pe ceilalţi (în cazul unei infecţii), fie boala poate recidiva, atrag atenţia medicii. Perioada de recuperare este stabilită de medic, în funcţie de afecţiune.

Citeşte şi:
Ai hipertensiune? Vezi ce trebuie să mănânci zilnic ca să o ţii sub control!

De ce secretele sunt o povară, iar femeile nu le pot păstra

Antibioticele, cel puţin cinci zile

În cazul infecţiilor bacteriene (urinare, respiratorii - mai puţin răceala şi gripa), medicii recomandă antibiotice. Foarte multe persoane însă nu respectă durata minimă de administrare a acestora şi, de aceea, ele nu-şi fac efectul şi, în plus, bacteriile pot deveni rezistente la tratament.
„Pentru a distruge în totalitate microbii, un antibiotic ar trebui luat cel puţin cinci zile. Însă, unele persoane iau medicamente o zi-două, văd că se simt mai bine, şi consideră că s-au vindecat. Este greşit!", atrage atenţia medicul de familie Călin Ciubotaru.
În plus, pe lângă administrarea de medicamente, mai este necesar un interval de timp în care organismul să se recupereze. Aşadar, timp de o săptămână, după o infecţie serioasă de tipul pneumoniei, trebuie să stai acasă, să te relaxezi, să te hidratezi corespunzător, să te hrăneşti echilibrat şi, nu în ultimul rând, să faci exerciţii uşoare pentru a-ţi menţine muşchii în formă. În niciun caz nu trebuie să mergi la serviciu înainte de intervalul de convalescenţă recomandat de medic!
În caz contrar, chiar dacă boala pentru care ai luat medicamente s-a vindecat, există riscul să contractezi alte afecţiuni, fiindcă sistemul imunitar este slăbit.

Acarienii agravează alergiile de sezon

După o operaţie, trebuie să te pui rapid pe picioare

Intervenţiile chirurgicale ne slăbesc organismul şi, de aceea, mai ales după operaţie, trebuie să acorzi atenţia cuvenită convalescenţei. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să te dai jos din pat, ci, pur şi simplu, să nu treci prea brusc la activităţile obişnuite.
Timpul de recuperare după o intervenţie chirurgicală depinde foarte mult de afecţiunea de care am suferit şi de complexitatea operaţiei. De exemplu, în cazul chirurgiei laparoscopice, care se realizează prin incizii de mici dimensiuni, disconfortul pacientului este minim, iar acesta se pune rapid pe picioare.
„Cu cât mobilizarea persoanei după operaţie este mai precoce, cu atât recuperarea este mai rapidă", explică medicul chirurg Bogdan Sandolache de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Curăţenia de primăvară: află care sunt cele mai contaminate obiecte pe care le atingem zilnic!

Nu încerca să grăbeşti recuperarea cu vitamine!

Contrar opiniei generale, administrarea de suplimente cu vitamine nu grăbeşte recuperarea organismului după o boală sau după o operaţie. „Tot ceea ce înseamnă medicament de sinteză, inclusiv complexele vitaminice de sinteză este bine să se administreze doar în cazurile grave, în care organismul este foarte slăbit. Dacă intervenţia a fost una simplă, recuperarea este grăbită printr-o alimentaţie diversificată şi echilibrată. Proteinele animale şi vegetale şi vitaminele din fructele şi din legumele de sezon sunt esenţiale", subliniază medicul Bogdan Sandolache.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite