Ce probleme de sănătate au copiii din Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste jumătate din copiii monitorizaţi aveau probleme de sănătate dentară
Peste jumătate din copiii monitorizaţi aveau probleme de sănătate dentară

40% din copiii din zonele izolate ale Deltei suferă de diverse patologii. Aceasta este concluzia raportului „Sănătatea copiilor din Delta Dunării", realizat de Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta" şi compania GlaxoSmithKline (GSK) România.

513 copii, între 3 şi 15 ani, din zece localităţi izolate ale Deltei Dunării au primit consultaţii şi îngrijiri medicale în cadrul campaniei de evaluare a stării de sănătate a copiilor din această zonă.
Medicii care i-au examinat au constatat că 38% din copii au probleme de sănătate. Principala lor problemă o reprezintă bolile parazitare, cu care se confruntă majoritatea copiilor.
De asemenea, un semnal de alarmă este numărul crescut al copiilor cu probleme stomatologice. 52% din ei au o igienă orală deficitară şi au cel puţin o carie dentară netratată.

Citeşte şi:
Europenii beau de două ori mai mult alcool decât restul lumii

3 probleme ale ochilor pe care nu trebuie să le ignori

Educaţie sanitară precară

Una dintre explicaţiile oferite de realizatorii campaniei pentru sănătatea precară a copiilor din Deltă este lipsa educaţiei sanitare, atât în rândul copiilor, cât şi al părinţilor.
În plus, accesul medicilor la bolnavi este deosebit de dificil, fiindcă distanţele sunt mari şi lipsesc mijloacele de transport. În ceea ce priveşte problema urgenţelor medicale, timpul de aşteptare a ambulanţei este, în medie, de 67 de ore.
Un alt motiv este că 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă şi, adesea, nici apă potabilă în propriile gospodării, ceea ce face dificilă respectarea regulilor de igienă.

Aleargă pe „cel mai frumos drum din lume"!

Soluţia, un proiect de telemedicină

„Una dintre soluţiile pe care Ministerul Sănătăţii le propune pentru Delta Dunării este un proiect tip telemedicină denumit «point of care», dotat cu aparat EKG portabil, ecograf, unde cineva de la centrul de medicină va putea monitoriza parametrii vitali ai pacienţilor. Nu este o soluţie nemaipomenită, dar este utilă pentru creșterea calităţii diagnosticului și a îngrijirii pacienţilor", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite