Mulţi români care s-au întors în ţară revin, dezamăgiţi, în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Strugaru a revenit în Spania după ce şi-a pierdut într-o afacere păguboasă banii
Paul Strugaru a revenit în Spania după ce şi-a pierdut într-o afacere păguboasă banii

Unii compatrioţi care, în urmă cu doi ani, la începutul crizei economice, au decis să se întoarcă în ţară fac acum drumul înapoi în Peninsula Iberică, unde au mai multe şanse să se realizeze. Mulţi dintre cei care s-au întors în România din străinătate au descoperit că nici acasă nu reuşesc să-şi găsească de lucru sau că, pur şi simplu, nu se pot readapta.

Majoritatea românilor reveniţi în Spania, după ce au încercat să se restabilească în România, se împart în trei categorii: cei care nu şi-au găsit de lucru în ţară sau au primit salarii mult prea mici, cei care au încercat să-şi deschidă o afacere şi nu au avut succes şi cei care nu s-au mai putut adapta la stilul de viaţă românesc.

Mai citeşte şi:

Un spaniol sărac câştigă patru salarii medii din România

"Nici plătită dublu nu aş munci în România"

Mai bine cerşește decât să vină acasă

Râmnicu Vâlcea: Se caută studenţi la Agricultură în Danemarca

Falimentele sufocă instanţele

Afacerea de familie alungă cu succes criza din bucătărie

De la profit la faliment în staţiunile turistice

Şomerii gălăţeni pot culege căpşuni în Danemarca pentru 1500 de euro pe lună

28.000 de euro „evaporaţi" în şase luni

În 2008, după mai mulţi ani de muncă pe şantierele din Spania şi din alte ţări, Paul Strugaru (31 de ani) din Bacău a decis să investească într-o afacere în oraşul natal. „Am economisit timp de zece ani şi am crezut că 30.000 de euro sunt suficienţi pentru a deschide o firmă care să furnizeze utilaje şi schele firmelor de construcţii", spune Paul.

După şase luni de nervi, stres şi muncă, tânărul a constatat că e plin de datorii către statul român şi de facturi neplătite de către clienţi. „N-am crezut că autorizaţiile, taxele, impozitele, chiria, dar mai ales birocraţia pot să te ducă aşa de repede la faliment", spune Paul, care s-a întors, anul trecut, în Spania, la Zaragoza. 
  
S-au gândit la viitorul copiilor

Sorin Simion (42 de ani), originar din comuna Gheorghe Doja, judeţul Ialomiţa, s-a reîntors anul trecut în România cu familia deoarece dorea ca fiul său Andres (10 ani) şi fiica Diana (17 ani) să studieze în ţara natală.

Cu banii de pe apartamentul pe care l-au vândut în Spania, Sorin Simion şi soţia sa, Magdalena (40 de ani), şi-au ridicat o casă în România, dar în câteva luni banii s-au terminat.

Pentru că salariile oferite nu le-au permis să se descurce prea bine, cei doi soţi au luat o decizie grea. Sorin se va întoarce în Spania, în speranţa că va găsi ceva de lucru şi că va putea trimite bani acasă. „Până la urmă reuşisem să mă angajez, dar banii erau puţini", explică Sorin.

Salariu de 400 de lei

Simona Safciu (30 de ani), din Târgovişte, a revenit în Spania după 10 luni petrecute în România, între iulie 2008 şi aprilie 2009.

După zece ani în Spania, Simona şi soţul său şi-au cumpărat un apartament la Grau de Castellon, dar s-au gândit să-şi urmeze fraţii în ţară. Nu s-au mai putut adapta la viaţa din România şi anul trecut au revenit în Spania. Principala dezamăgire pe care au trăit-o în ţară este legată de piaţa muncii.

„Ţi se cer calificări şi studii superioare pentru un salariu de patru milioane de lei vechi", spune Simona, care a dorit să se angajeze la un atelier de croitorie din Târgovişte.

A contribuit Carmen Kulcsar, Zaragoza

„Noroc că am avut unde să mă întorc"

Cristian Şurcă (25 de ani) din Roşiorii de Vede a lucrat în construcţii şi anul trecut, după ce a rămas şomer, a plecat în România ca să-şi caute de lucru. Soţia sa, Rodica (21 de ani), nu l-a urmat imediat pentru că avea un loc de muncă la un hotel din Zaragoza.

„Realitatea a fost mai sumbră decât mă aşteptam. Mă bucur că Rodica nu a renunţat la locul de muncă din Spania şi am avut unde să mă întorc", spune Cristian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite