Afacerea de familie alungă cu succes criza din bucătărie
0Cele mai rentabile investiţii într-o perioadă economică dificilă s-au dovedit a fi cele în care se implică membii familiei. Criza financiară a lovit în mulţi oameni de afaceri, dar a trecut neobservată pentru firmele „de acasă”.
La finalul anului trecut, numărul firmelor care şi-au închis porţile, conform Oficiului Registrului Comerţului, a fost de aproape 12 ori mai mare decât suspendările de activitate din aceeaşi perioadă a anului 2008. Cel mai mult au avut de suferit cei care s-au ocupat de comerţul cu amănuntul, de tranzacţiile imobiliare sau chiar firmele mici din construcţii.
Bucătăria de familie
Dintre afacerile care au scăpat de faliment se remarcă cele de familie, care nu doar că au evitat problemele financiare serioase, ci au reuşit să se exindă în plină criză financiară. După ce Lucian Vinesar, de 46 de ani, a preluat firma de catering pe care o administra, şi-a reunit familia în bucătărie pentru a pune pe picioare o afacere de succes. Mama sa, mătuşa sa, surorile sale, cumnatul şi unchiul său, toţi specialişti în ale gătitului, au fost „condimentele” secrete care au făcut ca firma în care lucrează să învingă criza financiară. „Suntem bucătari de meserie, din moşi-strămoşi. Asta ştim să facem, asta facem, aşa că ne-am adunat toţi sub acelaşi acoperiş” a spus Lucian Vinesar.
Bucătarul-patron spune că, deşi acest gen de afacere va fi mereu pe linia de plutire, este important să-ţi menţii clienţii mulţumiţi. „Mâncarea n-o să piară, dar omul va face economie. Noi încercăm să satisfacem cât de mult putem gusturile clienţilor, dar să le oferim şi preţuri bune”, a explicat timişoreanul.
Garanţia succesului pentru micuţa firmă a familiei nu vine din numărul mare de comenzi pe care firma de catering le primeşte, peste 200 în fiecare zi. „Garanţia este că ştim să facem mâncare bună şi clienţii ne caută”, a mărturisit Vinesar. Alături de familia lui, timişoreanul va deschide, luna aceasta, un restaurant care va funcţiona în paralel cu firma de catering.
Patiseria de acasă
Un alt exemplu de afacere de familie care trece cu bine de recesiune este patiseria Mihaelei Moise. Bănăţeanca, împreună cu logodnicul ei, Alin, a reuşit să-şi încânte clienţii cu preparatele sale tradiţionale într-atât încât profitul lor a fost mult mai mare în această perioadă. „În criză, nouă ne-a mers foarte bine. Nu am simţit deloc dificultăţile economice”, a explicat Mihaela.
În bucătărie nu e voie să te cerţi, ci să te concentrezi la ce faci.
Lucian Vinesar, 46 de ani, administrator firmă catering
Lucian Vinesar şi-a reunit familia în bucătărie şi a făcut o afacere de succes