Echipa Realitatea TV, reţinută, din nou, la Cairo / Al-Jazeera: Mubarak s-ar pregăti să plece în exil în Muntenegru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de egipteni au ieşit vineri pe străzile marilor oraşe din Egipt. Astăzi a expirat ultimatumul dat de Opoziţie preşedintelui Hosni Mubarak pentru a renunţa la fotoliul prezidenţial.

Urmăriţi imagini LIVE aici.

UPDATE 21.34 Premierul egiptean Ahmed Shafic exclude opţiunea ca preşedintele Hosni Mubarak să îi transfere puterea vicepreşedintelui Omar Suleiman, într-un interviu acordat postului TV Al-Arabiya.

UPDATE 20.40 Echipa Realitatea TV, reţinută, din nou, la Cairo

Poliţia egipteană a reţinut, încă o dată, echipa Realitatea TV, din care fac parte reporterul Cristian Zărescu şi cameramanul Dan Timofte.

UPDATE 20.30 Armata egipteană vrea să-şi păstreze puterea cu orice preţ şi o va face chiar prin sacrificarea lui Hosni Mubarak, dacă va fi nevoie, a declarat jurnalistul şi comentatorul american Fareed Zakaria, pentru postul CNN.

UPDATE 19.47 Amr Moussa, fost ministru de externe al Egiptului, posibil succesor al lui Mubarak

Secretarul general al Ligii Arabe s-a alăturat vineri compatrioţilor săi care cer demisia preşedintelui Hosni Mubarak, potrivit CNN.

UPDATE 19.20 Mubarak s-ar pregăti să plece în exil în Muntenegru, potrivit postului Al-Jazeera.

UPDATE 18.30 Împuşcături în Piaţa Tahir

Se pare că, la acest moment, au loc ciocniri violente între susţinătorii preşedintelui şi cei ai Opoziţiei. Şi armata este implicată.

UPDATE 18.17 Fostul ministru egiptean al Comerţului şi Industriei, Rashid Mohamed Rashid, a primit interdicţia de a părăsi ţara, iar conturile lui bancare au fost îngheţate.

UPDATE 18.00 Liderii celor 27 de state membre ale UE au cerut vineri ca tranziţia democratică din Egipt să înceapă "acum", într-o declaraţie comună adoptată la un summit de la Bruxelles.

UPDATE 17.16 Averea preşedintelui Mubarak va rămâne intactă la sfârşitul mandatului său.

Potrivit experţilor, averea familiei lui Mubarak, cuprinsă între 40 şi 70 de miliarde de dolari, a fost construită în mare parte în urma unor contracte militare încheiate în perioada în care actualul preşedinte era ofiţer în forţele armate, relatează ABC News.

image

UPDATE 17.07 Regimul actual a recrutat muncitori sezonieri foarte săraci şi i-a trimis pe străzi cu bare metalice, bâte şi cuţite să atace protestatarii, scrie Der Spiegel.

UPDATE 16.51 Televiziunea poloneză TVP a decis să îşi repatrieze echipa care transmitea de la manifestaţiile de la Cairo.

Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al televiziunii publiceTVP, Andrzej Siwek.

UPDATE 16.00 Biroul postului Al Jazeera din Cairo, devastat.

Persoane necunoscute au pătruns în biroul din Cairo şi au distrus echipamentele, a anunţat postul de televiziune Al Jazeera.

image

UPDATE 15.34 Câteva zeci de mii de persoane protestează în Alexandria (al doilea oraş ca mărime din Egipt). 

Majoritatea strigă: Jos Mubarak, jos regimul. Egiptenii au denumit această zi "vinerea plecării".

image

UPDATE 15.15 Comitetul internaţional al Crucii Roşii reclamă faptul că personalul medical a fost împiedicat să ajungă la răniţi.

Ce trebuie să ştii despre protestele din Egipt

Ajuns la Cairo cu un avion cu echipament medical, comitetul a anunţat, că în unele cazuri, personalul medical a fost împiedicat să ajungă la persoanele care necesitau îngrijiri medicale, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

UPDATE15.08 Ali Khamenei îndeamnă egiptenii să continue revolta şi un regim islamist să preia conducerea

UPDATE 14.00 Ultimatumul dat de Opoziţie preşedintelui Mubarak a expirat. Protestatarii sunt hotărâţi să rămănă în stradă până îl vor răsturna de la putere.

UPDATE 14.48 Berlusconi: În Egipt s-ar putea face o tranziţie către un sistem mai democratic, cu un preşedinte ca Mubarak

"Cred că ar putea avea loc în Egipt o tranziţie fără revolte către un sistem mai democratic, cu un preşedinte precum Mubarak, pe care Occidentul, începând cu Statele Unite, l-a privit întotdeauna ca pe o persoană înţeleaptă şi un punct de referinţă", a spus premierul italian, citat de DPA.

UPDATE 13.27 Manifestanţii au stocat pietre în Piaţa Tahrir din Cairo. Ei şi-au instalat, în schimb, propriile puncte de control, pentru accesul în piaţă, relatează CNN. Pe de altă parte, autoritţile au suplimentat forţele de ordine care sunt înarmate cu arme automate, relatează CNN.

UPDATE 13.10 O rachetă antitanc a fost lansată vineri asupra sediului Securităţii de Stat din oraşul egiptean El-Arish, au anunţat martori şi o sursă din serviciile de securitate, citate de AFP. Localitatea este situată în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza.

image

UPDATE 12.26 18 jurnalişti străini au fost reţinuţi de armata egipteană şi au fost duşi "într-un loc sigur"

Nu se cunoaşte nici naţionalitatea jurnaţiştilor şi nici locul în care aceştia au fost transportaţi, transmite CNN. La această oră sute de mii de demonstranţi cer demisia preşedintelui Mubarak în piaţa Tahrir (Piaţa Libertăţii). De altfel numărul militarilor este cel mai ridicat din cele 11 zile de când au început protestele.

UPDATE 11.30 Situaţia din România, Iran şi Indonezia s-ar putea repeta în Egipt

Criza politică din Egipt ar putea evolua după trei scenarii: preluarea puterii de către o mişcare islamistă, o tranziţie spre democraţie dificilă sub controlul armatei sau aplicarea modelului iniţial al revoluţiei române din 1989, exiplică mai mulţi analişti citaţi de Washington Post.

"România a fost salvată de faptul că a dorit să devină membră a NATO şi a Uniunii Europene, astfel că, treptat, au fost construite sisteme de guvernare mai democratice. Dar astfel de avantaje nu sunt disponibile în momentul de faţă în Egipt", atrage atenţia Washington Post.

UPDATE 10.30 Liderii UE vor condamna violenţele din Egipt

Liderii ţărilor din Uniunea Europeană se vor reuni astăzi la Bruxelles pentru a condamna "în modul cel mai categoric" violenţele contra manifestanţilor egipteni. Potrivit unui proiect de declaraţie, oficialii europeni  califică ca "inacceptabile" "agresiunile şi intimidările" cărora le-au fost supuşi numeroşi jurnalişti şi vor cere o tranziţie rapidă a puterii politice, informează  AFP.

image

Citeşte şi:

Iaşi: Liderul egiptenilor din Moldova: Mă tem că mâine va fi un măcel“ (VIDEO)

Şefii de stat şi de Guvern din cadrul Uniunii "deplâng degradarea situaţiei din Egipt, condamnă violenţa în modul cel mai categoric şi reafirmă dreptul tuturor cetăţenilor de a manifesta liber şi paşnic sub protecţia forţelor de ordine", se arată în document. 

UPDATE 08.14 Armata egipteană promite Statelor Unite că nu va deschide focul asupra manifestanţilor de la Cairo

Amiralul Mike Mullen, şeful Statului Major Interarme american, a declarat că s-au primit asigurări din partea armatei egiptene că nu se va deschide focul asupra manifestanţilor de la Cairo, unde este programată pentru vineri o nouă manifestaţie împotriva preşedintelui Mubarak.

"În cursul discuţiilor pe care le-am avut cu comandamentul militar (egiptean), am fost asigurat că (armata) nu are intenţia să deschidă focul împotriva propriului popor", a declarat Mullen, citat de AFP.

image

UPDATE 07.36 New York Times: Oficiali americani şi egipteni discută planuri pentru demisia imediată a lui Hosni Mubarak

Deşi preşedintele Hosni Mubarak respinge ideea unei demisii imediate, oficialii de la Washington dicută cu cei de la Cairo posibilitatea înlăturării acestuia şi înmănarea puterii vicepreşedintelui Omar Suleiman. Acesta s-ar bucura de sprijinul generalului Sami Enan, comandantul forţelor armate egiptene, şi al mareşalul Mohamed Tantawi, ministrul Apărării, informează New York Times, în ediţia online, citând surse din cadrul administraţiei americane şi diplomaţi arabi.

Scopul acestei conduceri interimare este modificarea sistemului electoral egiptean, care să asigure desfăşurarea unui scrutin liber şi corect în septembrie. La discuţii ar urma să fie chemate mai multe forţe ale opoziţiei, inclusiv gruparea islamistă Fraţii Musulmani.

Sursele americane citate de prestigioasa publicaţie au precizat că adoptarea unui astfel de plan depinde de mai mulţi factori, printre care se numără şi prevederile Constituţiei egiptene, dar şi evoluţia protestelor de stradă.

Pe de altă parte, alţi oficiali americani au precizat că nu există indicii potrivit cărora Suleiman sau armata egipteană ar intenţiona să renunţe la sprijinul pentru preşedintele egiptean.

UPDATE 04:40 Vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman condamnă presa internaţională. "Dau vina pe anumite naţiuni care au transmis de aici. Acestea nu sunt deloc prietenoase deoarece au instigat tineretul împotriva naţiunii şi a statului. De fapt, ei continuă să facă acest lucru chiar şi acum. Ei le-au umplut minţile cu nereguli, cu acuzaţii şi nu putem accepta acest lucru", a declarat oficialul, potrivit cnn.com.

UPADTE 01:30 Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a declarat că nu poate să plece de la cârma Egiptului deoarece dacă ar face-o, ţara ar fi aruncată în haos.

"Am fost foarte nefericit ieri. Nu vreau să văd egiptenii luptându-se între ei. Nu Guvernul este responsabil pentru ce s-a întâmplat pe străzi. Nu mă interesează ce spun oamenii despre mine. Pe mine mă interesează Egiptul", a spus Mubarak într-un interviu pentru postul ABC NEWS. El a adăugat că s-a săturat să fie preşedinte şi ar pleca imediat de la conducerea ţării, dar nu poate de teamă că Egiptul s-ar scufunda într-un mare haos.

Citiţi şi ce s-a întâmplat joi la Cairo, unde numărul opt persoane au murit în urma confruntărilor dintre tabera pro- şi anti- Mubarak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite