VIDEO Violenţele în piaţa Tahrir continuă / O maşină de poliţie a intrat în manifestanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntările dintre susţinătorii şi opozanţii preşedintelui Mubarak din Piaţa Tahrir din Cairo au continuat şi joi. Vicepreşedintele Omar Suleiman a dat asigurări că nici preşedintele Hosni Mubarak şi nici fiul acestuia nu vor candida la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru septembrie.

Urmăriţi imagini LIVE aici

UPDATE 04:40 Vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman condamnă presa internaţională. "Dau vina pe anumite naţiuni care au transmis de aici. Acestea nu sunt deloc prietenoase deoarece au instigat tineretul împotriva naţiunii şi a statului. De fapt, ei continuă să facă acest lucru chiar şi acum. Ei le-au umplut minţile cu nereguli, cu acuzaţii şi nu putem accepta acest lucru", a declarat oficialul, potrivit cnn.com.

UPADTE 01:30 Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a declarat că nu poate să plece de la cârma Egiptului deoarece dacă ar face-o, ţara ar fi aruncată în haos.

"Am fost foarte nefericit ieri. Nu vreau să văd egiptenii luptându-se între ei. Nu Guvernul este responsabil pentru ce s-a întâmplat pe străzi. Nu mă interesează ce spun oamenii despre mine. Pe mine mă interesează Egiptul", a spus Mubarak într-un interviu pentru postul ABC NEWS. El a adăugat că s-a săturat să fie preşedinte şi ar pleca imediat de la conducerea ţării, dar nu poate de teamă că Egiptul s-ar scufunda într-un mare haos.

UPDATE 23:00  Hillary Clinton a condamnat atacul egiptenilor asupra jurnaliştilor străini care au fost agresaţi fizic, iar unii chiar reţinuţi de poliţie. "Aceste atacuri sunt o violare a normelor internaţionale care garantează drepturile presei", a spus Clinton, cerând guvernului egiptean să protejeze drepturile jurnaliştilor, protestatarilor, diplomaţilor şi celorlalţi. 

UPDATE 21:00 mai mulţi jurnalişti au fost bătuţi şi reţinuţi. Li s-au confiscat recuzita şi unii chiar au fost expulzaţi din Egipt

UPDATE 19:49 O maşină de poliţie a intrat joi în manifestanţii care protestau în Cairo. Potrivit unui filmuleţ postat pe youtube, o maşină de poliţie care venea cu viteză a rănit cel puţin o persoană în momentul în care a intrat în depăşire, lovind manifestanţii. Vezi imaginile video.

UPDATE 18.42 Vicepreşedintele Omar Suleiman - principalele declaraţii

- Printre acei tineri s-au aflat şi tineri care avea interese ascunse. Probabil veneau din afara Egiptului alte forţe. Ei vor să aducă haosul şi tensiunea în Egipt.

- Ce s-a întâmplat pe 23 ianuarie nu a fost ceva distructiv. A fost o coaliţie a tinerilor, însă au fost şi alte forţe care s-au infiltrat printre tinerii din Egipt.

- Armata trebuie să prevină haosul şi să-i apere pe egipteni.

- Ceea ce tinerii au cerut pe 23 ianuarie este legitim, aşa cum a spus şi preşedintele Mubarak. Acesta are în vedere un plan de reforme care să răspundă acestor cereri.



- Trebuie să lucrăm la reconstrucţia politică, însă avem foarte puţin timp la dispoziţie, deoarece alegerile prezidenţiale vor avea loc în septembrie. Sunt mai puţin de 220 de zile în care trebuie să punen pe picioare nişte reforme.

- Avem nevoie de cel puţin 70 de zile înainte de alegeri pentru a analiza cine poate candida şi cine va putea conduce Egiptul în viitor.

image

- Avem nevoie de timp pentru discuţii cu partidele politice din opoziţie. Unele au răspuns pozitiv invitaţiei mele la dialog, altele vor răspunde în cele din urmă.

- Parlamentul va fi suspendat până vor fi analizate plângerile acestora.

- Am contactat membrii Frăţiei Musulmane pentru a discuta, însă aceştia sunt reticenţi la dialog.

- Trebuie să ştim cine le-a spus oamenilor să se ducă în piaţa Tahrir şi cine a început luptele de stradă.

- Vom afla cât de mare a fost conspiraţia în ceea ce priveşte evenimentele din Piaţa Tahrir din Cairo.

- Veniturile statului au scăzut cu o treime de la începutul crizei.

- Un milion de turişti au părăsit Egiptul în nouă zile. Turismul a pierdut astfel circa un miliard de dolari.

- Asistăm la un atentat împotriva statului.

- Debarcarea lui Mubarak de la putere în acest moment nu va aduce decât haos.

UPDATE 18.25 Un mort şi mai mulţi răniţi într-o altă piaţă din centrul capitalei egiptene.

Un protestatar a fost ucis şi mai mulţi au fost răniţi în piaţa Abdel Monem Riyad din Cairo, aflată în spatele Muzeului Egiptean, în apropiere de Tahrir, informează BBC.

Potrivit sursei citate, în acea zonă s-au auzit mai multe focuri de armă.

Potrivit BBC, protestatarii antiguvernamentali au înaintat împingându-i pe susţinătorii lui Mubarak pe străzile din jurul pieţei Tahrir, pe care în prezent o controlează

UPDATE 17.27 Nici fiul lui Mubarak nu va candida la alegerile din septembrie

Vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman a declarat că nici preşedintele Hosni Mubarak şi nici fiul acestuia nu vor candida la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru septembrie. Informaţia a apărut pe televiziunea de stat egipteană şi a fost preluată de AFP.

Televiziunea a anunţat, de asemenea, că vicepreşedintele va face o "declaraţie importantă în scurt timp".

UPDATE 15.43 Focuri de armă răsună în piaţa Tahrir

Corespondentul Al Jazeera anunţă că în apropierea Pieţei Tahrir, acolo unde se află majoritatea protestatarilor împotriva lui Mubarak, se aud focuri de armă, însă nu poate preciza dacă sunt trase de către susţinătorii preşedintelui egiptean sau dacă sunt focuri de avertisment trase de către armată pentru calmarea spiritelor.

UPDATE 15.12 Peste 20 de membrii a unei celule a mişcării libaneze Hezbollah, condamnaţi pentru că au contribuit la comiterea de atacuri în Egipt, figurează printre deţinuţii care au evadat.

UPDATE 14.38 Potrivit unui martor ocular, în apropiere de piaţa Tahrir susţinătorii lui Mubarak se pregătesc să atace protestatarii din cealaltă tabătă cu cocteiluri Molotov.

Între timp, armata egipteană încearcă să separe cele două grupuri de manifestanţi.

UPDATE 14.00 Prim ministrul şi-a cerut scuze pentru violenţe şi, potrivit Daily Telegraph, a recunoscut că acesteau au fost rezultatul unor "atacuri" asupra manifestanţilor paşnici, decât urmarea unor ciocniri între două grupuri.

UPDATE 13.00 Ahmad Shafik, premierul Egiptului, susţine o conferinţă de presă, dar jurnaliştilor din ţările occidentale (n.r. - de la publicaţii precum Reuters, AP sau The New York Times) li s-a interzis accesul.

UPDATE 12.50 Manifestanţii susţin că au prins 120 de persoane ce aveau asupra lor carţi de identitate ce demonstrau că sunt poliţişti, însă purtătorul de cuvânt al guvernului egiptean a emis o declaraţie prin care neagă orice implicare în organizarea violenţelor: "Astfel de acuzaţii aduse Guvernului sunt nişte născociri. Acest lucru este împotriva obiectivelor noastre, de a reinstala calmul. Am fost surprinşi de aceste acţiuni", se arată în document.

Potrivit reporterilor Al Jazeera, suporterii lui Mubarak blochează intrările în piaţa Tahrir, pentru ca oamenii să nu mai poată aduce rezerve de apă şi mâncare protestatarilor deja prezenţi.

De asemenea, un fotoreporter prezent în Cairo susţine că cinci jurnalişti au fost bătuţi, fiindu-le confiscate echipamentele de înregistrare. "Susţinătorii lui Mubarak i-au luat în vizor pe jurnalişti", susţine el.

UPDATE 11.20  În încercarea de a pune capăt protestelor violente ,vice-preşedintele Omar Suleiman discută, la această oră, cu reprezentanţii partidelor politice.

UPDATE 11.00 Potrivit medicilor care le-au acordat ajutor răniţilor din piaţa Tahrir, şapte persoane au murit în noaptea de miercuri spre joi.

UPDATE 09.30 "Criminalul Mubarak să fie spânzurat sau judecat", se aude din rândul manifestanţilor care protestează împotriva preşedintelui egiptean.

Ministrul egiptean al Sănătăţii a confirmat că numărul morţilor a ajuns la cinci. "Cele mai multe persoane au fost lovite cu pietre sau cu obiecte metalice. Aproximativ 836 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 86 se află încă în spital"

image

Urmăriţi aici imagini de la confruntările dintre oponenţii şi susţinătorii lui Mubarak

UPDATE 08.30 Manifestanţii pro şi contra Mubarak continuă să arunce cu pietre unii în alţii, potrivit Al Jazeera, în timp ce alte sute de opozanţi ai regimului se îndreaptă spre piaţa Tahrir, în cea de-a zecea zi de proteste.

UPDATE 07.30 Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, i-a spus vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, că violenţele de miercuri "reprezintă o evoluţie şocantă după mai multe zile de manifestaţii paşnice" şi că cei responsabili de violenţe ar trebui sancţionaţi. Clinton a subliniat şi rolul important pe care l-au jucat forţele armate egiptene, care au acţionat cu moderaţie în timpul manifestaţiilor paşnice", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american.

Până la această oră cinci persoane au fost ucise în timpul confruntărilor violente dintre protestatarii care cer plecarea preşedintelui Hosni Mubarak şi susţinătorii acestuia.

UPDATE 04:30
Focuri de armă au fost auzite în piaţa Tahrir din Cairo. Sub rafalele de gloanţe a mai murit o persoană şi alte 13 au fost rănite, potrivit Reuters. "Armele automate au fot îndreptate spre persoanele din piaţă, focurile venind din trei direcţii", a declarat un protestatar.

UPDATE 03:30 Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, a transmis populaţiei să oprească demonstraţiile şi să meragă la casele lor deoarece au fost auziţi. "trebuie să ne întoarcem la serviciile noastre, la vieţile noastre şi să permitem şcolilor şi universităţilor să-şi reia cursurile", a declarat oficialul.

UPDATE 02:30 Trei incendii au fost provocate în apropierea Muzezului Egiptean din Cairo, susţinătorii lui Mubarak aruncând împotriva rivalilor săi cu Cockteil-uri Molotov.

UPDATE 01: 20 Ambulanţele fac cu greu faţă răniţilor, cei mai mulţi fiind loviţi la cap, iar alţii arşi din cauza cocktail-urilor Molotov.

UPDATE 00:50
Numărul persoanelor ucise a crescut la 3, iar numărul răniţilor la 639, în urma confruntărilor violente ddintre susţinătorii şi adversarii preşedintelui egiptean Mubarak. "Majoritatea răniţilor au fost loviţi cu pietre şi nu cu gloanţe", a declarat Ministrul egiptean al sănătăţii, Ahmed Sameh Farid.

UPDATE 21:00 Ministrul egiptean al Sănătăţii, Ahmed Sameh Farid, a declarat că o persoană a murit după ce a căzut de pe un pod, iar 596 au fost rănite în înfruntările dintre susţinătorii şi contestatarii lui Hosni Mubarak. Farid a declarat pentru AP că persoana care a murit face parte din forţele de securitate, dar se afla în haine civile când a căzut de pe pod.

UPDATE 20:25 Televiziunea de stat din Egipt  a emis un ordin către toţi protestatarii de a părăsi " de urgenţă" Piaţa Tahrir, epicentrul manifestaţiilor, din cauza "elementelor provocatoare care aruncă cu bombe incendiare". Nu a fost precizată sursa ordinului, deşi anterior se spunea că vine din partea ministrului Apărării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite