VIDEO Chile, obligat să-şi apere magazinele cu armata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jafurile şi violenţele au creat haos în zonele cele mai afectate de seismul de sâmbătă, unde guvernul a trimis 700.000 de soldaţi. Zeci de oameni au fost arestaţi  după ce s-au luat la bătaie pe bunurile din magazine şi au dat foc unor spaţii comerciale. 

Forţele armate au impus ieri starea de urgenţă în provincia Conception, cea mai afectată de seism, unde oamenii duc lipsă de apă, hrană şi electricitate. Preşedintele Michelle Bachelet a semnat un decret potrivit căruia armata este responsabilă de asigurarea ordinii publice în această zonă, unde jefuitorii au luat cu asalt magazinele.

VIDEO cu armata mobilizată pe străzile din Conception pentru menţinerea ordinii

Mai citiţi şi:

Pompierii se luptă cu flăcările unui incendiu izbucnit într-o piaţă din Concepcion / CNN

VIDEO Ce cutremure ar putea urma

Google a lansat un serviciu de identificare a victimelor cutremurului din Chile

Cutremurul din Chile ar fi scurtat durata zilelor pe Pământ

„Ne confruntăm cu o catastrofă de o asemenea magnitudine încât va fi nevoie de un efort uriaş pentru ca situaţia să revină la normal", a declarat Bachelet după o întâlnire cu miniştrii şi generalii la reşedinţa prezidenţială, Palatul La Moneda, devastat şi el de cutremur. Securitatea în provincia Conception s-a deteriorat rapid, poliţia neputând face faţă. Unii dintre locuitori au declarat pentru Reuters că se organizează în grupuri pentru a-şi putea păzi proprietăţile.

„Explozie socială"

O bătălie a izbucnit într-unul dintre supermarketuri, dar situaţia s-a calmat când poliţia şi responsabilii magazinului au lăsat oamenii să ia anumite lucruri gratuit. Depozitele de hrană au fost şi ele jefuite, iar primarul oraşului Conception, Jacqueline Rysselberghe, a avertizat că se va produce o adevărată „explozie socială" în cazul în care ajutoarele continuă să întârzie.

Guvernul susţine că încercările sale de a asigura ajutor rapid au fost îngreunate de distrugerea şoselelor şi a reţelei de energie electrică.

O legătură aeriană directă va fi stabilită între capitala Santiago şi oraşul Conception, prin intermediul căreia autorităţile speră să trimită peste 300 de tone de ajutoare, între care 120 de tone de alimente. După ce a făcut turul regiunilor grav afectate, preşedintele ales (dar care nu şi-a intrat încă în atribuţii) al statului Chile, Sebastian Pinera, a declarat că situaţia este mai gravă decât se aştepta şi că „populaţia începe să piardă simţul ordinii publice".

Sate întregi spulberate

Echipele de salvare încearcă să scoată la suprafaţă circa 100 de oameni blocaţi sub dărâmăturile unei clădiri cu 14 etaje din oraşul Conception. Între timp, încep să apară informaţii privind amploarea dezastrului din alte zone ale ţării.

Salvatorii au descoperit că sate întregi de pescari au fost spulberate de valurile mari generate de cutremur. Circa 350 de oameni au murit numai în orăşelul Constitución, lovit mai întâi de cutremur şi apoi de un tsunami. Autorităţile estimează că numărul cetăţenilor afectaţi de cataclism este de circa două milioane, în timp ce numărul morţilor era ieri de cel puţin 723, dar cifra ar putea creşte semnificativ, dat fiind numărul mare de dispăruţi.

Ajutoare internaţionale

Ţara vecină, Argentina, a trimis un avion care transportă un întreg spital de campanie şi a promis că va asigura 500.000 de litri de apă potabilă.

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a vizitat Santiago, oferind susţinerea ţării sale. Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, va vizita astăzi Chile, în cadrul turului său în America Latină, vizita fiind programată îaninte de cutremur. „Emisfera noastră este unită în vremuri de criză, şi vom fi alături de Chile, pentru a ajuta", a declarat Clinton. Firma americană Eqecat a estimat că preţul reparaţiilor este între 15 şi 30 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 10-20% din PIB-ul statului Chile.

image

Soldaţii au impus starea de urgenţă

Seismul a scurtat durata zilelor

Cutremurul de sâmbătă, din Chile, a micşorat durata zilelor, afirmă cercetătorii din cadrul NASA. Schimbarea este neglijabilă, dar permanentă. Durata fiecărei zile va fi cu 1,26 microsecunde mai mică, potrivit estimărilor preliminare. O secundă are un milion de microsecunde.

Un cutremur modifică în mod considerabil structura rocilor şi distribuţia maselor pe Pământ, au explicat cercetătorii. Acest lucru modifică viteza de rotaţie a planetei, care determină durata unei zile.

„Orice eveniment la nivel mondial care implică mişcări ale unor mase afectează rotaţia Pământului", a declarat Benjamin Fond Chao din cadrul Centrului aerospaţial Goddard al NASA.

Richard Gross, cercetător în domeniul geofizicii la agenţia spaţială americană, a determinat, cu ajutorul unui model informatic, că seismul din Chile a modificat axa Pământului cu circa opt centimetri. La fel, cutremurul cu magnitudinea de 9,1 care a provocat un tsunami devastator în Oceanul Indian, în 2004, a scurtat durata zilelor cu 6,8 microsecunde, susţin cercetătorii.

De ce au fost mai multe victime în Haiti

Cutremurul din Chile este al şaptelea ca magnitudine înregistrat vreodată în lume (8,8 grade pe scara Richter), mult mai mare decât cel de 7 grade, produs în ianuarie în Haiti. Energia eliberată în zona epicentrului a fost de 501 ori mai mare în cazul cutremurului din Chile, prin comparaţie cu cel din Haiti. Totuşi, numărul de victime este incomparabil mai mic: câteva sute, faţă de 220.000.

Potrivit geologilor americani, motivele sunt multiple. În primul rând, Chile este un stat mai bogat şi mult mai bine pregătit pentru sesime, având reguli stricte în construcţii şi un sistem puternic de reacţie. Aceasta şi datorită experienţei îndelungate în gestionarea acestui tip de catastrofă, dată fiind localizarea sa pe „Cercul de foc al Pacificului".

Experienţă şi noroc

Niciun haitian contemporan nu a mai trăit un cutremur, înainte de cel din ianuarie, care a făcut fărâme locuinţele precar construite.

În al doilea rând, Chile a fost relativ norocos de această dată. Seismul a avut epicentrul în ocean, la o adâncime de 34 de kilometri sub scoarţa terestră şi departe de zonele cele mai populate. Prin comparaţie, dezastrul tectonic din Haiti a avut epicentrul la numai 13 kilometri adâncime, chiar lângă capitala Port-au-Prince, ceea ce i-a mărit puterea de distrugere.

Opt oraşe din Haiti, inclusiv capitala, cu cele 3 milioane de locuitori, au suferit unde de şoc „violente" sau „extreme". Prin contrast, zonele urbane din Chile au suferit unde de şoc cel mult „severe" - al treilea nivel de gravitate pe scara geologică americană.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite