VIDEO Ce cutremure ar putea urma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regiunile care ar putea fi zguduite de un viitor seism devastator
Regiunile care ar putea fi zguduite de un viitor seism devastator

Cutremurul care a lovit Chile s-a produs pentru că platoul Oceanului Pacific se mişcă lent, alunecând spre continentul sud-american spun oamenii de ştiinţă consultaţi de „The Times".

Chile se află chiar în mijlocul unei zone extrem de expuse, denumită „inelul de foc al Pacificului" - un arc de cerc ce se întinde pe o distanţă de 40.000 de kilometri. Circa 90% din cutremurele ce zguduie Pământul se petrec în această zonă. Cel din Chile a avut loc chiar la limita dintre placa tectonică sud-americană şi placa tectonică submarină Nazca, ce alunecă în timp sub cea sud-americană.

În lume, există câteva regiuni cu activitate seismică intensă, unde un cutremur de magnitudine mare ar putea face zeci sau sute de mii de victime. Un Top 5 al acestor regiuni cuprinde Falia Noul Madrid, unde cele mai expuse aglomerări urbane sunt Saint Louis şi Memphis (SUA).

Falia Anatoliei de Nord prezintă şi ea un risc major - în ultimii 40 de ani, în Turcia au avut loc şase seisme soldate cu cel puţin 1.000 de victime fiecare, iar unul cu o intensitate ceva mai mare ar putea devasta Istanbulul. O altă zonă „cu probleme" este Australia, care nu se află deasupra unei falii, cutremurele producându-se departe de continent.

De aceea, sunt însă foarte greu de prevăzut şi nicio regiune din Australia nu se află la adăpost. Japonia („tăiată" de linia tectonică mediană Itoigawa-Shizuo), dar şi Nepalul sunt şi ele în pericol permanent. Nepalul se află exact la joncţiunea dintre plăcile tectonice indiană şi eurasiatică, de-a lungul lanţului himalayan existând numeroase falii, iar ţara fiind complet nepregătită pentru un cutremur major.

Amplitudinea valului seismic din Chile
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite