Cutremurul din Chile ar fi scurtat durata zilelor pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la NASA sunt de părere că seismul puternic care a lovit Chile săptămâna trecută ar fi modificat axa Pământului şi ar fi micşorat durata zilelor, relatează CNN.

Schimbarea este neglijabilă, dar permanentă. Potrivit estimărilor preliminare, durata fiecărei zi ar trebui să fie cu 1,26 microsecunde mai mică. O secundă are un milion de microsecunde.

Un cutremur modifică în mod considerabil structura rocilor şi distribuţia maselor pe Pământ. Când se schimbă distribuţia, se modifică şi viteza de rotaţie a planetei, care determină durata unei zile.

"Orice eveniment la nivel mondial care implică mişcări ale unor mase afectează rotaţia Pământului", a declarat Benjamin Fond Chao din cadrul Centrului aerospaţial Goddard al NASA, situat în oraşul Greenbelt, statul Maryland.

Un cercetător în domeniul geofizicii din cadrul NASA, Richard Gross, a folosit un model informatic pentru a determina modul în care cutremurul de 8,8 grade din Chile ar fi afectat Pământul. Gross este de părere că seismul a modificat axa Pământului cu circa opt centimetri, lucru care ar putea scurta durata zilelor.

În 2004, cutremurul cu magnitudinea de 9,1, care a provocat un tsunami devastator în Oceanul Indian, a scurtat durata zilelor cu 6,8 microsecunde.

Pe de altă parte, durata unei zile ar putea creşte. De exemplu, în cazul în care rezervorul Three Gorges din China ar fi completat cu apă şi ar ajunge la 10 bilioane de galoane (40 km cubi) de apă. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că schimbarea masei ar prelungi zilele cu până la 0,06 microsecunde.

CITEŞTE ŞI:

Seismologul Gheorghe Mărmureanu: "Cutremurele din Haiti şi Chile liniştesc pământul în Vrancea"

Primarul Galaţiului avertizează: "La un cutremur de peste 7 grade Richter toate blocurile din oraş se fac praf"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite