Generaţia Facebook atacă şi ultima dictatură din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda represiunii violente a oricărei opoziţii de către regimul Lukaşenko, mii de tineri belaruşi au ieşit în stradă, la apelul unui nou grup - Revoluţia prin Reţele Sociale pentru a protesta împotriva deteriorării nivelului de trai. Cu o economie tot mai afectată, regimul se clatină.

După ce şi-a depreciat moneda cu 36% în luna mai, iar un euro a ajuns să coste 9.000 de ruble, belaruşii fac acum cozi în faţa oficiilor de schimb valutar pentru a obţine dolari şi euro, scrie corespondentul Spiegel la Minsk. Ţara se confruntă cu o scădere puternică a exporturilor, cu o creştere puternică a datoriei externe şi o explozie a preţurilor.

Protestatarii au ales să urmeze metoda demonstraţiilor paşnice, folosită cu succes de tunisieni şi egipteni pentru prăbuşirea regimurilor autoritare. Ei se întâlnesc în pieţe publice, aparent spontan, mărşăluiesc prin parcuri şi încep să aplaude sau organizează convoaie de maşini.

Reacţia lui Lukaşenko a fost arestarea a mii de oameni, fără temei. „Atunci când sunt arestaţi nu sute de oameni, ci mii, este clar că a început un proces ireversibil”, crede analistul politic Vladimir Gorbach. La fel şi cotidianul rus Nezavisimaya Gazeta scrie că „sfârşitul erei Lukaşenko este aproape”.

De-a lungul timpului Lukaşenko a beneficiat de pe urma unei opoziţii divizate, care se bucura de puţin sprijin popular, şi şi-a „cumpărat” sprijinul multor belaruşi prin creşteri de salarii şi de pensii. Dar odată cu adâncirea crizei financiare şi creşterea preţurilor gazului şi petrolului rusesc, măririle acestea au accelerat declinul economic.

Ca urmare, numărul belaruşilor nemulţumiţi s-a triplat. 73% din totalul populaţiei se plâng că trăiesc mult mai prost, iar unul din doi dau vina pe preşedintele Lukaşenko, potrivit unui sondaj făcut de Institutul independent de studii socio-economice şi politice, care acum operează din exil – în capitala lituaniană, Vilnius. Şi cota electorală a lui Lukaşenko a scăzut de la 55% în decembrie la alegeri la numai 33% în iunie.

Această schimbare radicală în opinia publică este importantă pentru că consfinţeşte trecerea calsei mijlocii, ale cărei afaceri mici şi medii sunt afectate, în tabăra anti-Lukaşenko. În  locul opoziţiei clasice, decimate de arestări şi divergenţe interne, un nou grup numit Revoluţia prin Reţele Sociale. Acesta organizează marşuri de protest în marile oraşe, în ciuda arestărilor masive şi arbitrare operate de regim şi a încercărilor acestuia de a bloca orice manifestaţii prin închiderea pieţelor.

Mai mult, Lukaşenko îi acuză pe protestatarii paşnici că sunt plătiţi de Occident. „Dacă UE vrea să-i ia, nici o problemă, îi trimitem mâine cu un tren sau cu un avion ca să ajungă mai repede”, a spus preşedintele belarus. Dar supravieţuirea sa la putere depinde tot mai mult de capacitatea de a opri declinul economic al ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite