FOTO Autorul atentatelor din Norvegia consideră atacurile teroriste "oribile", dar "necesare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un norvegian în vârstă de 32 de ani a fost arestat pentru atacul armat de pe insula Utoya, din apropiere de Oslo. Anders Behring Breivik a intrat în tabără pretinzând că vrea să asigure securitatea participanţilor după explozia de la Oslo şi a deschis focul asupra celor prezenţi la eveniment. Cel puţin 84 de persoane au murit numai în cursul atacului armat.

UPDATE

03:10 Teroristul norvegian Anders Behring Breivik "este pregătit să dea explicaţii"  luni, în faţa instanţei, a declarat Geir Lippestad, un avocat de-al lui Breivik, pentru televiziunea norvegiană TV2. Acesta a mai declarat că  atacurile teroriste sunt văzute de clientul său drept "oribile", dar "în mintea sa, ele sunt necesare".

01:00 Anchetatorii nu sunt siguri că un singur suspect ar fi fost implicat în atacurile din Novergia.

"Nu suntem siguri că este vorba despre o singură persoana. Dacă ne bazăm pe declaraţiile martorilor, credem că ar putea fi mai mulţi", a spus Sveinung Sponheim, şeful Poliţiei.

"Este dificil să ne dăm seama, în acest moment, dacă a acţionat singur sau face parte dintr-o reţea mai mare", a mai adăugat acesta.

Citiţi şi editorialul "Norvegia: un Oklahoma City, nu un World Trade Center!"

Premierul norvegian Jens Stoltenberg:

"Dacă există vreo legătură între cele două atacuri, rămâne să stabilim. Urmărim informaţiile pe care poliţia ni le transmite. Tot ce vă pot spune este că am arestat o persoană, îl vom aduce în faţa justiţiei. Poliţiştii urmăresc toate căile posibile, în acest moment. Este prea devreme să ne pronunţăm asupra motivului celor două atacuri. Cel mai important este să-i căutăm pe cei care s-au aruncat în apă, mai ales pe cei răniţi. A fost un atac brutal asupra unor tineri nevinovaţi."

22:00 Potrivit celui mai nou bilanţ, numărul decedaţilor a crescut la 92 iar cel al persoanelor dispărute la patru. Anders Breivik a fost pus sub acuzare pentru terorism, după ce a recunoscut că a deschis focul pe insula Utoya, potrivit presei internaţionale.

14.10 Bărbatul arestat vineri pentru dublul atac din Norvegia, soldat cu moartea a 91 de persoane, a fost pus sub acuzare, a anunţat poliţia de la Oslo. Purtătorul cuvânt al Poliţiei norvegiene, Carol Sandbye, a declarat pentru BBC: "A fost pus sub acuzare pentru terorism. Tocmai ce au început să-i interogheze".

Pe numele lui Anders Behring Breivik au fost stabilite două capete de acuzare pentru terorism, norvegianul considerat responsabil pentru atentatele de ieri din Oslo urmând să apară în faţa judecătorilor peste trei zile. Breivik riscă până la 21 de ani de închisoare, potrivit WSJ.

image
image
image

Click pe imagini pentru a vedea GALERIA FOTO care prezintă coşmarul de la Oslo

Norvegianul a fost arestat aseară. Poliţia l-a descris de asemenea pe suspectul arestat ca pe un "fundamentalist creştin". Pe baza informaţiilor pe care le-a postat pe Internet, bărbatul, un norvegian de 32 de ani, este un "fundamentalist creştin", a declarat oficialul Roger Andresen, precizând că viziunile sale politice înclină "spre dreapta".

Televiziunea TV2 informează că suspectul este apropiat de mediile de extremă-dreapta şi avea două arme înregistrate pe numele său, între care o puşcă automată. Aceste informaţii nu au fost confirmate de poliţie, care refuză de asemenea să confirme identitatea suspectului, vehiculată în presă.

Atacul armat de pe insula Utoya unde era în plină desfăşurare o tabără de vară a tineretului Partidului Laburist din Norvegia a urmat exploziei din apropere de sediul Guvernului, soldat cu şapte morţi şi nouă răniţi.

image

Explozibili nedetonaţi au fost găsiţi pe insulă, unde norvegianul aresat a deschis focul asupra participanţilor la şcoala de vară a organizaţiei de tineret a partidului laburist, aflat la putere în Norvegia, a anunţat comisarul de poliţie Sveinung Sponheim, potrivit postului public de televiziune NRK.

Anders Behring Breivik (foto) purta un pulover inscripţionat cu sigla poliţiei când a fost arestat, după atac, dar el nu a lucrat niciodată pentru aceasta.

"Cel puţin 80 de persoane au murit numai în cursul atacului armat" de pe insula Utoeya, a declarat la rândul său, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, un purtător de cuvânt al poliţiei, Are Frykholm. Ulterior, bilanţul morţilor în atacul armat a depăşit 84 de persoane decedate, potrivit Sky News.

După arestarea lui, poliţia a declarat că acesta are fără îndoială legătură cu atentatul din centrul capitalei. Potrivit oficialităţilor, acesta ar fi lucrat singur, neexistând nicio implicaţie teroristă. El ar fi avut timp să ajungă în 30 de minute, scurse între cele două incidente, din centrul capitalei norvegiene pe insula Utoya.

Norvegianul arestat are o înălţime de 1,82 de metri, păr blond şi ochi albastri, relatează publicaţia "The Daily Mail". Bărbatul este un fermier norvegian, iar potrivit reţelelor de socializare unde acesta deţine pagini personale, se descrie ca "singur", "creştin" şi " conservator", adăugând că este director la Breivik Geofarm. Pe Twitter, ultima postare datează din 17 iulie, iar norvegianul l-a citat pe filosoful John Stuart Mill: "O persoană cu credinţă este egală cu 100.000 de persoane care au doar interese". Publicaţia britanică "The Telegraph" îl dezvăluie ca aparţinând grupării extremiste de dreapta.

Potrivit paginii sale de Facebook, citate de New York Times, acesta declară că îi place să joace World of Warcraft şi Modern Warfare 2 şi că a citit cu plăcere "Prinţul" lui Machiavelli şi "1984" de George Orwell.

image

Modern Warfare 2

image

World of Warcraft

VIDEO FOTO/UPDATE Teroare în Norvegia. Dublu atac terorist soldat cu cel puţin 87 de morţi şi zeci de răniţi

Atentatul de ieri, din capitala Norvegiei, a fost declanşat în cursul după-amiezii printr-o explozia în apropiere de sediul Guvernului de la Oslo. Auzită de la câţiva kilometri, ea a spart geamurile de la biroul premierului, iar impozanta clădire-turn era avariată pe toate faţadele.

Toate imobilele învecinate au fost de asemenea avariate. Conform principalului tabloid norvegian, Verdens Gang (VG), a cărui redacţie se află foarte aproape de locul atacului, corpul unei persoane decedate atârna de cadrul unei ferestre spulberate.

Imaginile televiziunilor norvegiene prezentau imobile total desfigurate, trotuare pline cu cioburi de geam, fum desupra cartierului, numeroase ambulanţe şi răniţi plini de sânge.

Citeşte şi:
GALERIE FOTO Coşmarul din Oslo, în imagini

Atac cu bombă, fără precedent în Norvegia

EXCLUSIV O tânără româncă din Oslo, îngrozită de atentate: „Am fost în zona exploziei cu puţin timp înainte!"

FOTO Cum au ajuns caricaturile cu profetul Mahomed să stârnească furia musulmanilor

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite