VIDEO Victime şi în Europa: Furtuna Xynthia a provocat zeci de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furtuna a lăsat fără case sute de oameni şi a ucis 22 de persoane
Furtuna a lăsat fără case sute de oameni şi a ucis 22 de persoane

Furtuna Xynthia a provocat moartea a peste 50 de persoane în Europa, precum şi inundaţii şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică, relatează AFP.

UPDATE 19.20 Furtuna Xynthia a provocat moartea a 50 de persoane dintre care 45 numai în Franţa, unde mai multe comune au fost inundate şi peste un milion de persoane au rămas fără curent electric.

Comandantul francez Samuel Bernes, a zis că bilanţul creşte "de la un minut la altul" şi s-ar putea agrava pe măsură ce operaţiunile de salvare continuă. Pompierii au fost chemaţi să intervină în 25.000 de cazuri de la începutul furtunii, pentru a salva oameni blocaţi de ape, dar şi pentru a degaja drumuri sau a scoate apa din imobile.

Franţa a plătit cel mai greu tribut furtunii Xynthia, anunţată drept una dintre cele mai puternice de la cea din 1999, cu cel puţin 18 victime şi zeci de răniţi, potrivit informaţiilor obţinute de la autorităţile regionale din centrul şi vestul ţării.

Mai citiţi şi:

VIDEO Peste 60 de replici ale seismului din Chile au fost resimţite până acum. Şase dintre acestea au măsurat peste 6 grade

VIDEO Japonia a scăzut nivelul de alertă de tsunami, SUA l-au eliminat

Cutremur în Chile: 2 milioane de persoane afectate

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut "Guvernului să acţioneze fără să aştepte pentru ca măsurile de solidaritate naţională să poate interveni în cel mai scurt timp în favoarea populaţiei şi a colectivităţilor sinistrate", potrivit unui comunicat.

În Vendee (ouest), cel puţin şapte persoane au fost găsite înecate duminică dimineaţă. În partea de vest a ţării, în Charente-Maritime, cinci persoane au murit, dintre care un copil în vârstă de zece ani şi o femeie de 88 de ani, ultima fiind găsită înecată în locuinţa sa. În Yonne, în partea de centru, un pensionar în vârstă de 78 de ani a murit în grădina sa duminică dimineaţa, lovit de o grindă smulsă de vânt de pe o clădire vecină.

Alerta roşie pe care autorităţile au anunţat-o sâmbătă, a fost ridicată duminică, însă vântul suflă cu putere în partea de nord a Franţei. Un milion de locuinţe au rămas fără curent electric, a declarat un purtător de cuvânt al ERDF, filiala de distribuţie a companiei franceze de electricitate, EDF.

La Paris, unde furtuna a scăzut în intensitate, toate parcurile şi cimitirele au fost închise ca măsură de precauţie, dar a fost semnalată doar căderea a trei copaci în parcul Castelului de la Versailles, unde 18.500 de copaci au fost distruşi de o furtună în 1999.

Duminică dimineaţă, Air France a anunţat anularea a 70 de zboruri din cele aproximativ 700 cu plecare sau sosire pe aeroportul parizian Roissy. Vântul sufla cu peste 100 de kilometri pe oră în rafale, afectând acoperişurile unora dintre terminale.

Compania franceză de căi ferate SNCF a anulat circa zece trenuri între Paris şi sud-vestul ţării şi, respectiv, Spania.

Portugalia şi Spania au fost afectate

Furtuna care s-a format în Atlantic a traversat sâmbătă litoralul portughez cu o intensitate mai scăzută decât se prevăzuse iniţial, provocând totuşi moartea unei persoane, un copil ucis după căderea unui copac la Paredes. Duminică, două mari oraşe din nordul Portugaliei, Porto şi Vila Nova de Gaia, erau în alertă maximă din cauza unei viitori aşteptate pe fluviul Duoro, care separă cele două localităţi, potrivit serviciilor de intervenţie.

În Spania, Xynthia a provocat moartea a trei persoane, o femeie în vârstă de 82 de ani zdrobită de un zid în Galicia (nord-vest) şi doi bărbaţi a căror maşină s-a lovit de un copac în Castilla şi Leon (nord), potrivit autorităţilor regionale.

Depresiunea va părăsi progresiv Franţa pentru a se îndrepta către Benelux, apoi spre Scandinavia.

Poliţia raportează victime şi în Germania

Un şofer german a murit, iar soţia sa a fost rănită, duminică, potrivit poliţiei, când un copac a căzut peste maşina lor în Munţii Pădurea Neagră din vestul Germaniei, la trecerea furtunii Xynthia. Mai mulţi poliţişti au fost răniţi atunci când un copac a căzut peste furgoneta lor în apropierea stadionului din Karlsruhe, unde asigurau ordinea la un meci de fotbal din divizia secundă.

Furtuna, care a traversat Portugalia şi Spania, a provocat perturbări ale traficului aerian pe aeroportul din Franckfurt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite