Cutremur în Chile: 2 milioane de persoane afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii Santiago s-au mutat în stradă, după cutremur
Locuitorii Santiago s-au mutat în stradă, după cutremur

Cel puţin 214 persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter, unul dintre cele mai violente din ultimul secol, produs în Oceanul Pacific, în largul coastelor chiliene, care a generat alerte de tsnumai pentru tot bazinul Pacificului.

UPDATE: Peste 2 milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur, potrivit preşedintelui chilian Michelle Bachelet. 214 persoane au murit în urma cutremurului sau a tsunamiului care a avut loc apoi.

Un val imens a omorât 3 persoane şi alte 10 au fost declarate dispărute în insula Juan Fernandez, notează CNN.

Preşedintele chilian în exerciţiu, Michelle Bachelet, a declarat că se aşteaptă ca bilanţul să crească. "Luăm toate măsurile necesare în acest moment", a explicat ea.

Oficialii nu au oferit informaţii despre numărul persoanelor rănite, iar amploarea pagubelor nu este cunoscută pentru moment, deşi există informaţii că unele clădiri s-au prăbuşit.

Cutremurul a fost înregistrat la ora locală 3.34 (8.34 ora României), iar epicentul a fost localizat în mare, la circa 90 de kilometri de Concepcion, oraş cu o jumătate de milion de locuitori situat la 500 de kilometri sud de Santiago.

Aceasta a fost resimţit până în Argentina, iar în Pacific valuri gigantice au inundat insula chiliană Robinson Crusoe. Autorităţile au evacuat o parte din insula Paştelui, ca măsură de precauţie.


Potrivit serviciilor de intervenţie, decesele au intervenit în urma prăbuşirii pereţilor, dar un număr important a fost provocat şi de crize cardiace.

Chilienii, terorizaţi, au ieşit pe străzi, unii în pijamale, în timp ce grupuri de tineri ieşeau din discoteci. Confuzia a fost cu atât mai mare cu cât seismul a dus la înteruperea generalizată a alimentării cu curent electric şi a liniilor telefonice.

La Concepcion, al doilea oraş ca mărime din ţară, un pod a fost distrus. La Santiago, nicio clădire importantă nu s-a prăbuşit, dar aeroportul a fost închis pentru 24 de ore, din cauza slăbirii structurii unui terminal pentru pasageri.

La Santiago, seismul a fost resimţit puternic, în condiţiile în care numeroşi locuitori erau încă treji. "Este cel mai grav lucru pe care l-am trăit", a declarat Sebastian, un tânăr în vârstă de 22 de ani din Santiago.

"Sunteţi bine cu toţii?", se întrebau vecinii adunaţi în curţi, în timp ce femeile şi copiii plângeau.

Un jurnalist al AFP a povestit că locuinţa sa "a început să tremure ca un jeleu". El a estimat durata cutremurului la peste două minute.

Acesta este cel mai puternic cutremur după cel cu magnitudinea 9,1 care s-a produs în largul Sumatra (Indonezia), ce a provocat un tsunami de mari proporţii în Asia de Sud-Est, în decembrie 2004, soldat cu peste 220.000 de morţi.

Cutremrului a fost mai puternic decât cel care a afectat insula Haiti în 12 ianuarie, provocând moartea a cel puţin 222.000 de persoane. Potrivit unui expert citat de CNN, energia degajată de seismul din Chile este de 800-900 de ori mai mare decât cea degajată în Haiti.

Chile, una dintre cele mai dezvoltate ţări din America Latină, este mult mai bine pregătită să facă faţă unui cutremur şi are norme de construcţie antiseismică.

În această ţară s-a produs cel mai puternic seism înregistrat vreodată în lume, cu magnitudinea 9,5, la Valvidia, în 22 mai 1965.

Cinci replici puternice au fost înregistrate la scurt timp după seismul principal, cea mai mare având magnitudinea de 6,9 şi producându-se în largul coastelor chiliene, la ora 08.01 GMT (10.01 ora României), potrivit institutului american de geofizică USGS.

UE şi-a oferit ajutorul, Chile spune că nu are nevoie de nimic special

Uniunea Europeană şi alte state şi-au oferit ajutorul, dar Bachelet a declarat că autorităţile chiliene "nu au nevoie de nimic în mod special" pentru moment.

Chile este ţara cu cea mai intensă activitate seismică, situându-se într-o zonă de subducţie la convergenţa a două plăci tectonice majore.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat condoleanţele după seism şi a declarat că un ajutor ONU este disponibil, dacă Guvernul chilian are nevoie.

Ban "supraveghează foarte îndeaproape evoluţia situaţiei, în special riscul de tsunami în (zona - n.red.) Centurii de Foc a Pacificului, după seismul enorm din Chile", a scris purtătorul său de cuvânt într-un comunicat.

Secretarul general al ONU "îşi exprimă condoleanţele faţă de cei care şi-au pierdut membrii ai familiei şi prieteni şi le urează celor răniţi însănătoşire grabnică", a adăugat purtătorul de cuvânt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite