VIDEO Japonia a scăzut nivelul de alertă de tsunami, SUA l-au eliminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chile, cutremur
Chile, cutremur

Autorităţile japoneze au scăzut astăzi nivelul de alertă de tsunami, de la "major" la "normal", iar cele americane au ridicat alerta emisă pentru toate ţările cu ieşire la Pacific, după seismul cu magnitudinea 8,8 survenit în largul Chile. Anterior,Japonia declanşase evacuarea a 320.000 de persoane.

UPDATE 15.25 Un tsunami de doi metri a ajuns în insula Paramuşir din Kurilele de Nord. Fenomenul se petrece la aproximativ o oră după ridicarea oficială a alertei de tsunami, a declarat un reprezentant al Centrului pentru tsunami din Sahalin, citat de site-ul publicaţiei RIA Novosti.

"Valul a fost înregistrat la ora locală 18.20. Potrivit datelor încă nedefinitivate, acesta nu a provocat distrugeri sau inundaţii la Severo-Kurilsk", a declarat reprezentantul.

UPDATE 12.00 Autorităţile japoneze au scăzut nivelul de alertă de tsunami, de la "major" la "normal", a anunţat Agenţia meteorologică japoneză, citată de AFP. Autorităţile americane au ridicat alerta de tsunami emisă pentru toate ţările cu ieşire la Pacific.

UPDATE 9.30: Japonia evacuează 320.000 de persoane

Autorităţile japoneze au ordonat duminică evacuarea a 320.000 de persoane din trei prefecturi din nordul Japoniei, ameninţate de un tsunami major, potrivit agenţiei de presă Kyodo, citată de AFP.

Un nou tsnumai de 120 de centimetri a atins duminică, la ora 06.49 GMT (08.49 ora României) portul Kuji, din prefectura Iwate, în nordul Japoniei, la 40 de minute după unul de 90 de centimetri, a anunţat Agenţia meteorologică japoneză.

UPDATE 8.30 Rusia ridică alerta de tsunami pentru Kamceatka şi Sahalin

Rusia a ridicat, duminică dimineaţă, alerta de tsunami pe care a emis-o pentru peninsula Kamceatka şi Insulele Sahalin în urma cutremurului puternic din Chile, a anunţat agenţia RIA Novosti, citând Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.

"Înălţimea valului a avut doar 25 de centimetri. Acesta nu a provocat niciun incident", a explicat un oficial din cadrul ministerului.

UPDATE 8.00: Japonia a fost lovită de un prim val de 30 de centimetri

Un prim tsunami de 30 de centimetri a atins astăzi, la ora locală 13.47 (06.47 ora României) punctul de nord-est al Japoniei, pe insula Hokkaido, urmat, zece minute mai târziu, de un al doilea val cu aceeaşi înălţime, a anunţat Agenţia de meteorologie japoneză, citată de AFP.

"În funcţie de zonă, este posibil ca valuri mai înalte decât acestea să urmeze" fără a fi înregistrate de instrumentele de măsurare, a avertizat agenţia.

UPDATE: Locuitorii din Insulele Kuril, în estul îndepărtat din Rusia, sunt evacuaţi din cauza alertei de tsunami, potrivit unui purtător de cuvânt al administraţiei locale, citat de RIA Novosti.

Purtătorul de cuvânt a spus că sunt aşteptate valuri cu înălţimea de până la doi metri. "Insula Kuril din nord nu este sub ameninţare", a mai spus acesta.

Peninsula Kamciatka şi insula Sahalin au fost de asemenea evacuate.

UPDATE: Alerta de tsunami mai este valabilă doar pentru Japonia şi Rusia, potrivit ultimului raport al Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific. Japonia ar putea fi lovită de un tsunami cu valuri de 3 metri

image

UPDATE: Tsunami a început în Hawaii, potrivit experţilor citaţi de reporterii de la televiziunea americană CBS, însă valurile sunt mici, cu înălţime de un metru. În transmisiunea live se poate vedea o schimbare a valurilor, în timp ce ambarcaţiunile din porturi sunt în siguranţă în larg în acest moment.

"Acest lucru ar putea continua până la 8 - 10 ore şi ar putea deveni din ce în ce mai puternic", potrivit CBS.

Primul val a lovit Big Island din Hawaii, potrivit Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific.

Sirenele de avertizare continuă să sune în Hawaii. Garda de Coastă a închis porturile comerciale din Hawaii. Ambarcaţiunile aflate în larg sunt mai în siguranţă deoarece sunt valurile mai mici decât la ţărm. Guvernatorul Hawaii, Linda Lingle a anunţat că a declarat stare de urgenţă în avans.

Evacuarea zonei a început la ora locală 06.00 (18.00 ora României), în urma alertei de tsunami emise pentru întreaga regiune a Pacificului, după seismul cu magnitudinea de 8,8 produs în largul coastelor chiliene.

Plajele au fost închise şi oamenii sunt direcţionaţi către părţile centrale şi mai ridicate ale insulelor, potrivit unei declaraţii a Diviziei de Apărare Civilă.

Aceasta este prima dată când Hawaii pune în aplicare o evacuare voluntară din cauza unui tsunami din 1994. Serviciile de urgenţă au pus la dispoziţia locuitorilor autobuze publice pentru a-şi părăsi casele.

Centrul de avertizare Tsunami din Pacific, cu sediul în Honolulu, a spus că sigur în Hawaii se vor vedea efecte ale cutremurului.

"Credem că va fi o ameninţare aici în Hawaii, de aceea am lanst o avertizare, nu numai pentru aceste insule, ci pentru întregt Pacificul, a afirmat directorul centrului, Charles McGreevey. Acesta a declarat pentru CNN că populaţia din Hawaii trebuie să ia în serios avertizarea pentru că "nu este nicio şansă să nu se înregistreze efecte în urma acestuia".

Speriaţi, oamenii au alergat să îşi facă provizii

După declanşarea alertei, oamenii au fugit la supermarketuri pentru a se aproviziona în special cu apă şi alimente. "Am luat o groază de apă, baterii, hârtie igienică", a afirmat o femeie din Honolulu (capitala Hawaii) pentru televiziunea KITV, în timp ce se afla la coadă împreună cu mulţi alţii.

Întrebaţi dacă sunt speriaţi, un al cumpărător a răspuns: "foarte, foarte. Suntem din Geporgia, aşa că...".

Oamenii de afaceri din zonă şi-au întrerupt activitatea.

Presa locală susţine că s-au format deja cozi de aşteptare în benzinăriile de pe autostrada Kalanianaole, foarte frecventată, pe insula Oahu.

Doi oficiali militari ai SUA au afirmat pentru CNN că autorităţile încearcă să evalueze ameninţarea de tsunami şi să decidă daca ar trebui să îşi mute actviităţile, însă nu a fost făcută cunoscută nicio decizie.

Oraşul Honolulu, preferat de turişti pentru celebra sa plajă Waikiki, îşi coordona acţiunile cu hotelurile, pentru a prevedea, în caz de nevoie, o "evacuare verticală", adică toată lumea să îşi găsească refugiu începând cu etajul al doilea în sus, a declarat un oficial din cadrul municipalităţii, Kirl Caldwell.

El a adăugat că poliţia va închide austrăzile începând cu ora locală 10.00 (22.00 ora României), respectiv cu o oră înainte de sosirea valurilor tsunami, pentru a evita formarea unor ambuteiaje în zonele cu risc de inundaţii.

Ministerul Transporturilor din arhipelag le-a cerut vapoarelor să se îndepărteze de port.

O purtătoare de cuvânt a ministerului, Tammy Mori, le-a cerut locuitorilor să nu intre în panică. "Vor avea la dispoziţie cinci ore pentru a evacua zona, de la declanşarea sirenelor", a subliniat ea, citată de Honolulu Advertiser.

Un tsunami este format dintr-o serie de valuri imense, fiecare putând dura circa 15 minute. Centrul american a precizat totuşi că înălţimea valurilor nu este previzibilă şi că primele care ajung pe coastă nu sunt neapărat cele mai mari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite