Franţa se gândeşte la un nou preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul François Fillon (dreapta) are un procent de popularitate mai mare decât preşedintele Nicolas Sarkozy
Premierul François Fillon (dreapta) are un procent de popularitate mai mare decât preşedintele Nicolas Sarkozy

Deşi mai sunt doi ani până la alegeri, se fac deja pariurile pentru următorul locatar de la Elysée. Favoritul nu e Sarkozy. De departe, cel mai popular candidat ar fi premierul François Fillon, numit deja de unele publicaţii „preşedintele Fillon“.

Un recent sondaj de opinie scoate la iveală un element neprevăzut referitor la preferinţele electoratului francez: actualul premier, François Fillon, este văzut drept cel mai potrivit candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale din 2012, cu un procentaj de 43%, faţă de numai 29% acordat actualului lider de la Elysée, Nicolas Sarkozy.

Mai citiţi şi:

Carla Bruni şi Nicolas Sarkozy: Ménage à quatre

Sarkozy, comparat cu un porcuşor

Partidul lui Nicolas Sarkozy, acuzat de rasism

Un alt sondaj, al IFOP (Institutul Francez al Opiniei Publice), arată că Sarkozy a ajuns la cel mai scăzut nivel de susţinere (36%) de la alegerea sa din 2007 şi că diferenţa faţă de Fillon nu a fost niciodată atât de mare. „Preşedintele Fillon" a titrat pe prima pagină săptămânalul francez „Le Point", în ediţia sa din 4 martie, explicând de ce dreapta franceză îi acordă un credit mai mare actualului prim-ministru. Astfel, 65% dintre aceştia consideră că Fillon „conduce bine acţiunea Cabinetului său", 63% cred că el este „un om al dialogului", în timp ce 47% sunt de părere că „desfăşoară o politică socială bună".

Calităţile recunoscute lui François Fillon nu acoperă, în ochii francezilor, aceeaşi paletă precum cele ale preşedintelui: dacă premierul nu dă dovadă de aceeaşi autoritate, atunci îi este apreciată o sinceritate mai mare decât a liderului de la Elysée, precum şi un simţ al dialogului social mai accentuat.

„În timp ce Sarkozy continuă să decidă absolut tot, Fillon a început să iasă discret în evidenţă. Loial faţă de preşedinte, el îşi face auzită, totuşi, vocea personală", notează şi „Le Point". Un alt candidat care l-ar putea pune în dificultate pe actualul preşedinte francez la scrutinul din 2012 este Dominique Strauss-Kahn („alintat" DSK), preşedintele Fondului Monetar Internaţional. Om politic, economist şi jurist foarte apreciat în era Mitterrand, din ce în ce mai prezent pe plan internaţional (pus în lumină de criza economico-financiară), DSK pare să neliniştească tabăra dreaptei franceze.

Surpriza de la FMI

Un sondaj recent al IFOP, publicat în „Journal du Dimanche", arată că el ar reprezenta o adevărată provocare pentru Sarkozy în 2012, fiind considerat drept „cel mai bun candidat al stângii la prezidenţiale". Pentru 62% dintre francezi, el „are stofa necesară unui preşedinte al Republicii" şi „este capabil să scoată Franţa din criza economică".

DSK se află la mică distanţă şi de Martine Aubry (actualul secretar general al Partidului Socialist) în preferinţele electoratului de stânga, cu un procent de 25% faţă de 27% pentru Aubry. Ségolène Royal (contracandidata socialistă a lui Sarkozy la scrutinul din 2007 şi fost secretar general al PS) ar obţine 11%.

Pericolul DSK

Dacă s-ar vota acum, Dominique Strauss-Kahn (alintat de francezi „DSK") l-ar întrece pe actualul şef al statului cu 52%. Mandatul său în fruntea FMI ia sfârşit în octombrie 2012, cu două luni mai târziu după scrutin. DSK nu exclude posibilitatea de a candida.

Ipoteza „Villepin"

Sondajele referitoare la scrutinul din 2012 arată că 49% din francezi şi-ar dori ca fostul premier Dominique de Villepin să se înscrie în cursă. Fost „discipol" al lui Jacques Chirac, membru marcant al UMP, Villepin este adversar politic al lui Sarkozy. Procesul privind „afacerea Clearstream" i-a opus pe cei doi.

Absolvit, în ianuarie, de orice acuzaţie (una dintre ele fiind formulată chiar de actualul preşedinte), Villepin susţine că tocmai Sarkozy l-a „reînviat". „Mi-a oferit o legitimitate mai mare decât cea a urnelor. Sunt cel care-i rezistă. Singurul, ultimul", a declarat el pentru „Le Nouvel Observateur". La începutul lui martie, el a declarat, referindu-se la scrutinul din 2012, că simte „o adevărată aşteptare din partea francezilor, care au nevoie de altceva".

Război feminin la socialişti

Presa franceză comentează şi atmosfera din Partidul Socialist care, la doar câteva zile de la succesul înregistrat la regionale, se confruntă cu fricţiuni interne. Mai precis, cu o luptă „la feminin", între cele două „prime-doamne" ale socialiştilor: Martine Aubry şi Ségolène Royal.

Eternele rivale nu au ezitat să-şi arunce câteva săgeţi otrăvite, la doar câteva ore de la aflarea rezultatelor primului tur şi, dacă schimbul de maliţiozităţi nu va înceta, partidul şi-ar putea vedea zădărnicite succesele electorale de astăzi.

„Marea surpriză a acestor alegeri regionale a fost armistiţiul intern al socialiştilor, unitatea creată în jurul lui Martine Aubry. Dar aceasta va lua sfârşit în curând", este de părere jurnalistul Bruno Jeudy de la „Le Figaro". Ségolène Royal nu şi-a ascuns ambiţiile prezidenţiale pentru 2012. Pentru a neutraliza „efectul Royal" s-ar fi creat alianţe în cadrul Partidului Socialist, susţine cotidianul „Il Giornale".

Cea mai puternică în acest sens ar fi formată din Martine Aubry, Dominique Strauss-Kahn şi fostul premier Laurent Fabius. Cei trei şi-ar fi promis să nu se atace reciproc şi să-l susţină la prezidenţiale pe cel care se va dovedi mai puternic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite