Sarkozy, comparat cu un porcuşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dominique de Villepin, fost premier al Franţei şi posibil candidat la alegerile prezidenţiale din 2012, îl ironizează pe actualul preşedinte. Rival politic vechi şi declarat al lui Nicolas Sarkozy, De Villepin atrage tot mai mult simpatia francezilor, conform unui sondaj de opinie.

Vizita recentă a fostului premier la o fermă din nord-vestul Franţei şi mai ales aluziile maliţioase lansate la adresa lui Nicolas Sarkozy au făcut deliciul presei din Hexagon.

VEZI VIDEO AICI

În prezenţa jurnaliştilor care-l însoţeau şi a administratorilor fermei, De Villepin a făcut un adevărat spectacol în timp ce admira calitatea animalelor crescute la ferma în cauză.

Luând în braţe un porcuşor de doar câteva săptămâni, el a spus: „Acesta îmi aminteşte de cineva", referindu-se la persoana lui Sarkozy.

Deşi nu a candidat niciodată la vreun scrutin prezidenţial (cu toate că şi-ar fi dorit, în 2007), Dominique de Villepin a lăsat să se înţeleagă, într-un interviu acordat unui cotidian spaniol, că nu este exclus să se înscrie în cursa pentru prezidenţialele din 2012. „Aş dori să ofer un pol alternativ politicii franceze", a declarat fostul premier, de altfel, membru al aceleiaşi formaţiuni politice de dreapta UMP, din care face parte şi Nicolas Sarkozy.

Iar şansele ca intenţiile să i se îndeplinească sunt numeroase dacă se iau în considerare datele oferite de un sondaj recent, apărut în „Paris Match", care arată că De Villepin pare să aibă vântul în pupă.

El se bucură de simpatia a 57% din francezi, adâncind astfel falia care-l separă de rivalul său de la Elysée. Preşedintele francez a mai pierdut cinci procente, doar 39% din conaţionali având despre el o opinie favorabilă (faţă de 44% în octombrie 2009).

Analiştii susţin că de vină pentru acest „curent anti-Sarkozy" nu sunt atât reformele puse în practică de acesta, cât imaginea şifonată de propriul comportament.

Un „cadou" amar pentru Sarkozy

Cota lui Dominique de Villepin a crescut în special după ce, la 28 ianuarie 2010 (exact în ziua în care Sarkozy împlinea 55 de ani), Tribunalul corecţional din Paris l-a declarat „nevinovat" în complicatul „proces Clearstream", în care actualul preşedinte se constituise parte civilă.

De Villepin fusese acuzat că s-a folosit, în 2004, pe când era ministru de Externe, de o listă falsă cu conturi bancare, cu scopul de a-l discredita pe rivalul său politic, Nicolas Sarkozy. 

"Am decis să merg în întâmpinarea francezilor. Trebuie să pleci pe teren pentru a-i înţelege mai bine."
Dominique de Villepin
fost prim-ministru al Franţei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite