Partidul lui Nicolas Sarkozy, acuzat de rasism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Posterul de pe site-ul oficial al partidului lui Nicolas Sarkozy stârneşte reacţii
Posterul de pe site-ul oficial al partidului lui Nicolas Sarkozy stârneşte reacţii

Mişcarea Populară, partidul de guvernământ al lui Nicolas Sarkozy, este acuzată de rasism, după ce a postat o imagine cu tineri de culoare în cadrul unei campanii de reducere a infracţionalităţii juvenile, pe internet, titrează cotidianul britanic The Telegraph.

În imagine, care a fost ulterior îndepărtată de pe site, sunt prezentaţi din spate cinci tineri care merg pe o stradă, unul având o glugă, iar un altul o şapcă de baseball.Fotografia postată pe site-ul oficial al partidului a atras imediat criticile organizaţiilor care luptă pentru egalitatea rasială.

Patrick Lozes, din partea Consiliului reprezentativ al asociaţiilor oamenilor de culoare din Franţa: Cum este posibil ca un partid mare să recicleze astfel de stereotipuri pe site-ul său oficial? Nu este demn de cel mai important partid al Franţei. În contextul în care minorităţile etnice se simt deja stigmatizate din cauza unei controversate dezbateri naţionale despre identitate lansată de guvernul lui Sarkozy, aceasta se adaugă la "climatul nesănătos din ţara noastră".

Europarlamentarul socialist Harlem Desir, fost purtător de cuvânt pentru asociaţia antirasistă SOS-Racisme: Fotografia este "o eroare morală extrem de serioasă". Ultima gafă de pe site-ul partidului de guvernământ este odioasă.

Djamila Sonzongi, parlamentar din partea Partidului Verde: Fotografia este dovada încercărilor disperate ale Mişcării Democrate de a câştiga votanţi în faţa Frontului Naţional, în contextul alegerilor regionale din luna martie. Se pare că, dacă nu eşti blond şi nu ai ochii albaştri în Franţa, vei fi în permanenţă suspectat de ceva. Pe de altă parte, imaginea nu a fost îndepărtată din cauza vreunei controverse, ci pentru că site-ul se updatează zilnic. Fotografia a fost cumpărată de la o agenţie foto care a făcut-o în iunie 2008 în nordul Franţei pentru a ilustra rivalităţile dintre comunităţile din suburbii. Nu a fost singura fotografie pe care am folosit-o, am mai folosit alte trei sau patru imagini. Nu avem cunoştinţă ca cineva să ne fi solicitat vreo întâlnire pentru a depune o plângere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite