Kim Jong-Il, dictatorul nord-coreean care nu a fost niciodată preşedintele poporului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kim Jong-Il, care a murit sâmbătă la vârsta de 69 de ani, conducea Coreea de Nord încă din 1994 de la moartea tatălui său. Pentru că părintele său fusese declarat "preşedinte etern", Kim Jong-Il nu a mai preluat această titulatură, el fiind supranumit "Conducătorul Iubit", "Tatăl Nostru", "Generalul" sau "Generalissimo".

Kim Jong-Il a fost a doua generaţie de dictatori din Coreea de Nord care a sfidat apelul mondial pentru a înceta construirea armelor nucleare în timp ce conaţionalii lui mureau de foame. "Liderul nord-coreean a moştenit geniul tatălui său de a menţine marile puteri la distanţă de ţara sa şi de a transforma Coreea de Nord într-o ţară supusă lui în totalitate", scria autorul biografiei lui Kim Jong-Il.

"Conducătorul iubit" se numără printre cei mai longevivi lideri comunişti care a stat la cârma unei ţări. Se ştia că lui Kim Jong-Il îi plăcea coniacul Hennsey şi creveţii proaspeţi pe care cheltuia anual milioane de dolari. Acesta mănânca doar cu beţişoare de argint care puteau detecta otrava din mâncare.

Pentru că îi era frică de avion, liderul nord-american mergea chiar pe distanţe foarte lungi numai cu trenul personal, blindat.

În 2010 a fost incus de revista Forbes printre cei mai influenţi oameni de pe planetă, ocupând poziţia 31 în ierarhie.

Kim Jong-il, născut Yuri Irsenovich Kim la 16 februarie 1941 (după statisticile sovietice) sau la 16 februarie 1942 (dupa cele nord-coreene) a fost declarat "liderul suprem" al Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord). El a fost numit preşedinte a Comisiei Naţionale de apărare, Secretar general al Partidului Munictor şi Comandantul Suprem al Armatei Poporului, a patra cea mai mare armată din lume.

Oficial, Kim făcea parte dintr-un triumvirat, alături de premierul Choe Yong-rim şi preşedintele parlamentului Kim Yong-nam: Kim se ocupa de forţele armate, Choe conducea guvernul, în timp ce Kim Yong avea în mâini relaţiile publice. În practică acestea nu au existat, Kim-Jong-il exercitând control absolul asupra Guvernului şi ţării sale.

Din 5 în 5 ani, el a fost ales încontinuu la cârma ţării sale, neavând nevoie de votul poporului, ci doar de votul unui Consiliu al Armatei.

Citiţi şi:

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il a murit în tren, la vârsta de 69 de ani

Alertă în Coreea de Sud, Japonia şi SUA după moartea lui Kim Jong-Il
Kim Jong-Un, desemnat la conducerea Cooreei de Nord
Coreea de Nord, ţara lui Kim Jong-Il

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite