Alertă în Coreea de Sud, Japonia şi SUA după moartea lui Kim Jong-Il

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea dictatorului nord coreean Kim Jong-Il a declanşat alerta la Seul, Washington şi Tokio.

EXCLUSIV Coreean din România: „În caz de război, Coreea de Nord nu ar rezista nici o săptămână"

Kim Jong-Il a murit la 17 decembrie, ora 8:30 ora locală, în timpul unei călătorii cu trenul în urma unui atac de cord. Liderul comunist mai suferise un accident vascular cerebral şi în 2008. Vezi aici detalii!

În urma anunţului morţii lui Kim Jong-Il, Coreea de Sud a intrat în stare de alertă, cele doua ţări rămânând din punct de vedere tehnic în stare de conflict armat după armistiţiul precar semnat la sfârşitul războiului din Coreea (1950-1953).

Surse oficiale au declarat că Seulul şi-a plasat armata în stare de alertă şi a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord.

Totodată, Coreea de Sud i-a cerut aliatului său american, care menţine 28.500 de militari pe teritoriul său, să sporească supravegherea prin satelit şi cu avioanele, a precizat un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei sud-coreene.

Nici o activitate neobişnuită nu a fost observată în orele care au urmat anunţului privind decesul lui Kim, făcut luni la ora locală 12.00 (5.00, ora României).
Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak şi-a anulat toate întâlnirile şi a convocat un Consiliu de Securitate Naţională la "Casa Albastră", numele reşedinţei prezidenţiale. "Toţi funcţionarii Casei Albastre sunt plasaţi în stare de alertă", a precizat purtătorul său de cuvânt.

Reuniune de urgenţă în Japonia

Şi guvernul japonez a convocat luni o reuniune de urgenţă pe teme de securitate, după anunţul privind moartea liderului nord-coreean.

Premierul nipon Yoshihiko Noda a anulat un discurs pe care urma să îl pronunţe la prânz, la Tokyo, şi a mers imediat la biroul său pentru a discuta cu principalii miniştri.

"Sunt la curent cu informaţia şi am dat instrucţiuni pentru a fi verificată", a declarat el, citat de AFP.

Premierul a adăugat că a ordonat consolidarea operaţiunilor de strângere de informaţii privind Coreea de Nord, cooperarea strânsă cu Statele Unite, China şi Coreea de Sud şi pregătirea pentru orice evoluţie neaşteptată.

La rândul său, ministrul Apărării, Yasuo Ichikawa, a declarat că nici o mişcare suspectă a armatei nord-coreene nu a fost semnalată.

Japonia, care a ocupat peninsula coreeană în prima jumătate a secolului XX, nu are relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, pe care o consideră o ameninţare.

Statele Unite supraveghează situaţia "de aproape"

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a anunţat că Statele Unite supraveghează "de aproape" informaţiile cu privire la moartea preşedintelui nord-coreean Kim Jong-Il.

"Supraveghem de aproape informaţiile cu privire la moartea lui Kim Jong Il. Preşedintele (Barack Obama n.r.) a fost informat şi suntem în contact strâns cu aliaţii noştri din Coreea de Sud şi Japonia. Rămânem angajaţi în stabilitate în peninsula coreeana şi libertatea şi securitatea aliaţilor noştri", a declarat Jay Carney.

Un înalt responsabil al Departamentului de Stat a declarat, sub protecţia anonimatului, că şeful diplomaţiei americane Hillary Clinton a fost de asemenea informată despre moartea lui Kim, fără a oferi mai multe detalii imediat.

CITIŢI ŞI

Alertă în Coreea de Sud, Japonia şi SUA după moartea lui Kim Jong-Il

Ratingul Coreei de Sud nu va fi afectat de moartea lui Kim Jong-il

Kim Jong-Un, desemnat la conducerea Cooreei de Nord

Coreea de Nord, ţara lui Kim Jong-Il

Kim Jong-Il, dictatorul nord-coreean care nu a fost niciodată preşedintele poporului său

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il a murit în tren, la vârsta de 69 de ani

Povestea lui Kim Jong Il, spusă de un fost profesor al său

VIDEO Lacrimi de crocodil când a fost anunţată moartea lui Kim

Coreea de Nord - ţara foametei

Ciudăţenile ,,Conducătorului iubit" al nord-coreenilor

Kim Jong-Il, dictatorul nord-coreean care nu a fost niciodată preşedintele poporului său

Coreea de Nord, ţara lui Kim Jong-Il

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite