VIDEO Chile 214 morţi în urma cutremurului devastator de 8,8 grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O autostradă afectată în urma cutremurului din Chile
O autostradă afectată în urma cutremurului din Chile

Un cutremur devastator a lovit statul sud-american Chile în urma căruia au murit peste 214 persoane, însă autorităţile avertizează că bilanţul ar putea creşte. Seismul a generat şi un tsunami în urma căruia au fost alertate peste 53 de ţări din Pacific. În acest moment alerta mai este valabilă doar pentru Japonia şi Rusia.

Deşi cutremurul din Chile a fost mai puternic decât cel din Haiti, diferenţele în ceea ce priveşte numărul victimelor sau pagubele este estrem de diferit. Chile a fost mai bine pregătită pentru a întâmpina astfel de dezastre.

UPDATE: Comunitatea internaţională se mobilizează în urma cutremurului din Chile: Uniunea Europeană a alocat 4 milioane de dolari.

UPDATE: Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific a anunţat că alerta de tsunami mai este valabilă pentru Japonia şi Rusia, pentru restul ţărilor fiind anulată. Japonia ar putea fi lovită de un tsunami cu valuri de 3 metri.

UPDATE: Bilanţul morţilor în urma cutremurului a urcat la 214 morţi, potrivit CNN. Un tsunami a lovit coastele estice ale Australiei.

Tsunami în Noua Zeelandă. Un tsunami cu valuri de 1,5 metri au lovit insulele Chatham din Noua Zeelandă, la 700 km de ţărm. Ţara se află pe lista ţărilor în care a fost lansată alertă de tsunami din cauza cutremurului din Chile.

Tsunamiul s-a produs, valul ar avea 2,7 metri şi se îndreaptă către coastă, potrivit CNN. Magnitudinea cutremurului a fost revizuită la 8,8 grade, potrivit AFP. Potrivit CNN, viteza valului de tip tsunami ar putea atinge 800km/h, aproape cât un avion de pasageri. Epicentrul seismului a fost localizat la 91 de kilometri de cel de-al doilea oraş ca mărime din Chile, Conception, unde locuiesc peste 200.000 de oameni.

Vezi aici FOTOGALERIE.

Galerie foto după cutremur, în Chile

Bilanţul morţilor:  214

De la faţa locului:

- "Sunt multe cladiri căzute, au fost 25 de replici, le-am şi pierdut numarul. Eu am 120 de kilograme şi am fost darâmat de cutremur, nu mai era nimic pe pereţi. Am trait multe cutremure, dar ca ăsta... Această ţară e obişnuită cu cutremurele, aşa că nu e foarte multă panică, dar acesta a fost foarte puternic. Oamenii nu sunt foarte panicaţi, au ieşit pe strada şi aşteaptă să vadă când se va linişti totul. Nu am încă un raport al numarului de oameni care ar fi prinsi sub daramaturi. Concepcion este o zona izolata, nu merge reţeaua de telefonie", a relatat directorul CNN din Santiago (Chile).

- cutremurul a zguduit clădirile din capitala Santiago şi a provocat pene de curent. Martorii oculari au spus că seismul s-a simţit puternic timp de 10-30 secunde. Oamenii au ieşit în stradă ţinându-se în braţe, potrivit martorilor citaţi de Reuters.

- Un localnic din Santiago pentru Sky News:  "Clădirile s-au mişcat serios. Casele chiar s-au zgălţâit, pereţii se mişcau înainte şi înapoi. Acum sunt câteva elicoptere care survolează oraşul să vadă probabil zonele cele mai afectate".

UPDATE 18.11 Tsunami va lovi Fiji la ora 9.04 (23.04 - ora României), Australia - 9.46 (suminică 01.46 - ora României) şi Japonia - 4.35 (duminică 12.35 - ora României)

UPDATE 17.55 Peste circa 20 de minute tsunami va lovi Acapulco, celebra staţiune din statul mexican Guerrero, care este şi port la Oceanul Pacific. Valurile vor înregistra înălţimi de 6 - 7 metri.

UPDATE 17.42 Numărul deceselor a ajuns la 122

UPDATE 17.41 Un tsunami măsurând 2,34 metri a lovit sâmbătă dimineaţă oraşul chilian de coastă Talcahuano

UPDATE 17.25 Autorităţile vor începe sâmbătă, la ora locală 06.00 (18.00 ora României), evacuarea zonei de coastă din Hawaii, în urma alertei de tsunami emise pentru întreaga regiune a Pacificului, după seismul cu magnitudinea de 8,8 produs în largul coastelor chiliene, relatează CNN.

Hawaii ar putea fi lovit de un val cel mai devreme la ora locală 12.46 (24.46 ora României), dar evacuarea zonelor de coastă va începe cu circa şase ore mai devreme.

UPDATE 17.04 Numărul morţilor a ajuns la 100.

UPDATE 16.28 Centrul de Avertizare Tsunami din Pacific a anunţat că primul val care va lovi Insulele Hawaii se va înregistra la ora 11.19 (23.19 - ora României), fiind urmat de o întreagă serie. Valurile de tsunami ar putea măsura 2 metri în anumite locuri. "Trebuie luate măsuri urgente pentru a proteja vieţile şi proprietăţile oamenilor", avertizează centrul.

UPDATE 16.00 Institutul american de geofizică USGS a anunţat că o nouă replică, cu magnitudinea de 6,1, s-a produs în centrul Chile. Hipocentrul acesteia a fost localizat la 35 de kilometri adâncime, iar epicentrul la 200 de kilometri sud-vest de portul Valparaiso. Astăzi s-au înregistrat patru replici puternice Cea mai puternică replică, având o magnitudine de 6,9, a fost înregistrată în largul coastelor chiliene la ora 08.01 GMT (10.01 ora României), respectiv la aproximativ o oră de la primul cutremur, a anunţat observatorul american USGS.

UPDATE 15.50 Autorităţile din Noua Zeelandă au confirmat că în urma cutemurului din Chile a fost declanşată alerta de tsunami, care va lovi Noua Zeelandă în jurul orei 7 (ora 21.00 - Ora României), potrivit televiziunii naţionale. Vezi aici.

UPDATE 15.22 Compania de extracţii miniere Anglo American a anunţat că a oprit operaţiunile la două mine de cupru din Chile, Los Bronces şi El Soldado. Ambele mine produc anual 280.000 de tone de cupru.

UPDATE 14.56  Autorităţile autraliene au emis de asemenea alertă de tsunami pentru coasta de est a continentului.

"Fluctuaţiile nivelului mării confirmă faptul că un tsunami a fost generat", a declarat reprezentantul Biroului Naţional de Meteorologie.

UPDATE 14.34 Marina chiliană a început evacuarea Insulei Paştelui, situată la circa 3.500 de kilometri de coastă, în Oceanul Pacific. O altă insulă, Robinson Crusoe, a fost acoperită de un val gigantic.

UPDATE 14.30 Valul generat de tsunami va ajunge în Hawaii în 6 ore, potrivit CNN.

UPDATE 14.27 Alerta de tsunami a fost extinsăîn total pentru 53 de ţări, inclusiv Hawaii, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Filipine, Rusia şi multe insule din Pacific.

UPDATE 14.04 Autorităţile guvernamentale din Chile au anunţat că bilanţul victimelor a crescut la 78 de persoane,

UPDATE 13.44 Ministrul de Interne din Chile a anunţat sâmbătă că cel puţin 64 de persoane au murit în urma cutremurului

UPDATE 13.24  Centrul de Alerta pentru Tsunami din Pacific a emis avertizare pentru toată regiunea Pacificului. Zona aflată în stare de alertă cuprinde America de Sud, insulele din Pacific, inclusiv Hawai, Noua Zeelandă, Japonia şi chiar ţinuturi îndepărtate precum Rusia.

UPDATE 12.47 Ambasada României în Chile verifică dacă sunt români afectaţi de cutremur, a declarat, sâmbâtă, pentru Mediafax, Lucian Rosenfeld, purtătorul de cuvânt al MAE. "Ambasada României în Chile este în contact cu autorităţile locale pentru a verifica dacă sunt români afectaţi de ceea ce s-a întâmplat acolo", a spus oficialul MAE.

UPDATE 12.39 Potrivit ultimelor informaţii, locuitorii zonelor vizate la această oră vor trebui să se aşteapte la replici ale cutremurului săptămâni de-acum înainte.

UPDATE 12.36  Kurt Karel, geolog de la Institutul din Georgia: "Nu e nicio legatura intre cele doua cutremure, cel din Japonia si cel de-aici. E doar o coincidenţă nefericită"

UPDATE 12.31 Preşedintele chlian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în Chile şi a anunţat că numărul morţilor este de 47.

UPDATE 12.25 Autorităţile americane au extins sâmbătă avertizarea de tsunami, emisă după cutremurul de 8,8 grade din Oceanul Pacific, pentru toată America Centrală şi Polinezia franceză, relatează AFP.

UPDATE 11.50 O nouă replică, având magnitudinea de 5,6 a lovit centrul statului Chile, a anunţat institutul american de geofizică USGS, citat de AFP.

UPDATE 11.19 O replică având magnitudinea de 6,2 a zguduit Chile

Tragedia din Haiti ar putea fi doar începutul

Cele mai periculoase oraşe din lume în caz de cutremur / Quito ( Ecuador) e pe locul 4. Construcţiile de proastă calitate şi populaţia numeroasă transformă oraşele sărace în cea mai vulnerabilă ţintă a cutremurelor. Articol complet

Cercul de foc al Pacificului:
- este cea mai întinsă şi activă zonă vulcanică de pe planetă.
- forma este a unei potcoave de 40.000 de km.
- este alcătuit din 452 de vulcani activi, adică 75% din vulcanii activi ai lumii.
- de-a lungul Centurii de foc au loc deplasări submarine care provoacă tsunami
- 90% din cutremurele de pe Terra şi 80% dintre cele mai mari se produc aici

Cercul de Foc al Pacificului

Cutremurul ar putea avea impact şi asupra coastei de vest a Statelor Unite, asupra provinciei canadiene British Columbia şi Alaska, a anunţat centrul american pentru avertizare în caz de tsunami în Pacific, în pagina sa de Internet.

Directorul Institutului Naţioanl de Fizica Pământului din România, Gheorghe Mărmureanu: "Cutremurul a fost pe partea continentală a Chile. Părerea mea este căp totuşi nu va genera un tsunami. Şi dacă o va face, valurile trebuie să fie de peste 8 metri ca să fie periculoase cu adevărat."

Bruce Presgrave, de la Institutul american de Geofizica: "Este un cutremur mult mai mare ca cel din Haiti, dar a avut loc într-o zonă mai izolată".

Harta zonei în care a avut loc cutremurul
Harta zonei în care a avut loc cutremurul

UPDATE Alerta de tsunami a fost extinsă pentru Columbia, Panama, Costa Rica şi Antartica.

Centru de Alertă pentru Tsunami din Pacific a spus: "Un cutremur de mărimea poate să genereze în câteva minute un tsunami devastator asupra zonelor costiere de lângă epicentru şi în câteva ore poate să avanseze în teritoriu"

Un cutremur de 9,5 grade pe scara Richter a lovit Chile în 1960. Un oraş a fost distrus şi au murit peste 1.600 de oameni

UPDATE 09.20 Un cutremur cu magnitudinea de 8,5 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineaţă în Oceanul Pacific, în apropiere de coasta chiliană, au anunţat autorităţile americane, care au emis o alertă de tsunami pentru Chile, Peru şi Ecuador

Epicentrul cutremurului, înregistrat la ora 08.34 ora României, a fost localizat la 91 de kilometri nord de oraşul chilian Concepcion şi la 110 kilometri sud-vest de Talca, tot în Chile.

UPDATE 07.30 (Sâmbătă) Nu au fost înregistrate pagube materiale serioase, notează Reuters, sau răniţi. În oraşele Naha şi Nishihara, de pe insula Okinawa, au fost depistate avarii la conductele de alimentară cu apă.

UPDATE 01.00 (Vineri): Alerta de tsunami a fost retrasă.

Mici valuri mareice, cu o înălţime de circa 10 cm, au lovit sudul insulei Okinawa înainte de ora locală 06.00, iar datorită intensităţii scăzute a acestora alerta de tsunami a fost ridicată o oră mai târziu.

UPDATE: Agenţia Meteorologică niponă sugerează evacuarea persoanelor din Insulele Okinawa, aflate pe ţărm. Avertismentul de tsunami şi recomandarea de evacuare afectează şi oamenii din insulele Amami şi Tokara, notează CNN.

Un puternic seism cu magnitudinea 7,0 s-a produs sâmbătă dimineaţă în sudul Japoniei, în Oceanul Pacific, informează Institutul geofizic american (USGS), citat de CNN. Conform USGS, puternicul seism s-a produs vineri la ora 20.31 GMT, la 84 km est de localitatea Naha, de pe insula Okinawa, din sudul arhipelagului nipon.

Potrivit AP, agenţia meteorologică japoneză a emis alertă de tsunami. O televiziune niponă a indicat că magnitudinea preliminară a cutremurului din largul insulei Okinawa a fost estimată la 6,9. Încă nu există informaţii în ceea ce priveşte eventuale victime sau pagube în Japonia, care este adesea lovită de cutremure. 

În 1995 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade în portul Kobe în urma căruia au murit 6.400 de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite