România, pusă la zid din cauza ţiganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a criticat România, la Bruxelles, pentru milioanele de ţigani care agresează Europa cu cerşetoria şi hoţia. Pierre Lellouche, secretar de stat pentru Afaceri Europene, a ameninţat că aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi periclitată dacă nu integrează ţiganii.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche a formulat critici dure la adresa autorităţilor de la Bucureşti, spunând că România nu a făcut nimic pentru integrarea socială a milioanelor de ţigani români, deşi a primit fonduri europene pentru rezolvarea problemei. El a atras atenţia că în situaţia actuală, aderarea României la spaţiul Schengen nu poate avea loc.

Ministrul francez de Interne neagă caracterul discriminatoriu al reuniunii "asupra problemelor de comportament ale unor nomazi şi romi"

Bani luaţi, dar degeaba

„În urma extinderii UE către Europa de Est, am descoperit că în Europa există 11 milioane de romi, care trăiesc într-o situaţie scandaloasă. În România, nu există o integrare socială a romilor. Iar Europa plăteşte mulţi bani pentru acest lucru", a declarat Lellouche. Este acelaşi oficial francez care la începutul anului a venit în vizită la Bucureşti, special ca să le ceară autorităţilor române să ia măsurile necesare ca ţiganii români repatriaţi de autorităţile franceze să nu se mai întoarcă în Franţa.

Citeşte şi:
Discursurile agresive la adresa ţiganilor, criticate la nivel european

Uniunea Franceză a Asociaţiilor Ţiganilor: "Sarkozy ne declară război"

Franţa cere o acţiune europeană împotriva delincvenţei romilor. "România este principala vizată"

Mafia ţigănească dă ţepe statului chiar şi din mormânt!

Lellouche a admis că nici autorităţile din propria ţară n-au rezultate mai bune cu incluziunea socială a romilor. Dovada sunt cifrele cu minori - români, susţine „Le Monde" - organizaţi în reţele de tip mafiot, de cerşetorie şi de prostituţie. „În primele şase luni ale anului, nivelul delincvenţei a crescut cu peste 140 la sută", a subliniat oficialul francez în prezenţa miniştrilor de Externe din spaţiul european.

Integrare, în ţara de origine

Jurnaliştii de la cotidianul „Le Monde" amintesc că Lellouche a chemat la o acţiune europeană reproşând că summitul pentru incluziunea rromilor, desfăşurat recent în Spania, nu a servit la nimic. Potrivit publicaţiei, preşedinţia belgiană a Uniunii, Italia şi Comisia Europeană au răspuns pozitiv la apelul francezilor. Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene a ţinut însă să precizeze că responsabilitatea pentru integrarea ţiganilor revine în primul rând ţărilor de origine ale acestora. Potrivit jurnaliştilor francezi, afirmaţia vizează în mod special România, care trebuie să stopeze astfel fluxul migrator spre restul Europei.

Ministrul român de Externe i-a replicat lui Lellouche că problema rromilor, cetăţeni europeni ca oricare alţii, necesită o abordare comună în cadrul UE. „Situaţia socio-economică dificilă a rromilor nu poate fi rezolvată decât prin conlucrarea tuturor statelor membre şi prin alocarea din partea Comisiei a unor fonduri care să permită progrese semnificative concrete din acest punct de vedere", a insistat Baconschi.

El le-a amintit şi jurnaliştilor francezi acreditaţi la Bruxelles că „România nu acceptă nici criminalizarea unor grupuri etnice, nici stigmatizarea lor. Infracţiunile sunt comise cu titlu individual şi legea trebuie să acţioneze ca atare". Replica colegului francez a fost că: „nu se pune problema stigmatizării unei comunităţi sau a unor state, dar ne confruntăm cu o problemă reală şi a venit timpul să ne ocupăm de ea". Lellouche a adăugat că „trebuie să încetăm să ne mai folosim de tema nediscriminării, în condiţiile în care se amplifică fluxurile de «oameni care caută să nu se integreze»". Pe de altă parte, oficialul francez a admis că „nici rromii nu încearcă să se integreze".

Reuniune specială la Elysée

Problema ţiganilor este discutată astăzi, o premieră în istoria preşedinţiei de la Paris, şi la Palatul Elysee, într-o reuniune specială convocată chiar de Nicolas Sarkozy. Şeful statului francez a declarat săptămâna trecută război delincvenţei, după ce în centrul Franţei, o unitate de jandarmerie a fost atacată în urma morţii unui tânăr nomad.

Preşedintele Uniunii Franceze a Asociaţiilor Ţiganilor, Alain Daumas, a atras atenţia că iniţiativa lui Sarkozy dezvăluie „o politică de natură rasială" amintind că ţiganii sunt supuşi în Franţa „unui adevărat regim de apartheid, din cauza unei legislaţii excepţionale". „Atenţie, suntem mai hotărâţi decât ţiganii de altădată să nu ne lăsăm învinşi", a avertizat el.

Locatarii palatelor ţigăneşti din Iveşti învaţă carte ca să-şi poată conduce limuzinele de sute de mii de euro

Caz incredibil: 300 din cei 362 de elevi ai şcolii din Iveşti se numesc Stănescu!

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite