Ministrul francez de Interne neagă caracterul discriminatoriu al reuniunii “asupra problemelor de comportament ale unor nomazi şi romi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez al Afacerilor Interne, Brice Hortefeux, susţine că reuniunea de miercuri "asupra problemelor de comportament ale unor nomazi şi romi" nu are caracter discriminatoriu la adresa ţiganilor, după cum a criticat presa franceză şi cea europeană.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a convocat pentru miercuri o şedinţă la Palatul Elysee în urma căreia să se ia măsuri împotriva persoanelor de etnie romă care încalcă legea, şeful de stat francez fiind din ce în ce mai preocupat de creşterea delincvenţei în rândul ţiganilor.

Franţa cere o acţiune europeană împotriva delincvenţei romilor. "România este principala vizată"

La începutul săptămânii, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a făcut apel la o acţiune europeană împotriva romilor care încalcă legea. "Nu este vorba despre stigmatizarea unei comunităţi sau a unor state. Dar ne confruntăm cu o problemă reală şi a venit vremea să ne ocupăm de ea. Există 11 milioane de romi în Europa şi nouă milioane au paşaport al UE, a afirmat secretarul de stat francez, subliniind că principala responsabilitate le revine ţărilor de origine ale acestor persoane. România este principala vizată", a declarat luni Lellouche, potrivit "Le Monde".

Discursurile agresive la adresa ţiganilor, criticate la nivel european

Ulterior, publicaţia franceză citată avertiza, în ediţia electronică de marţi, că declaraţiile unor oficiali creează, în Franţa, politici represive la adresa etnicilor romi, alimentând moduri de gândire arhaice şi rasiste şi putând conduce la violenţe fizice.

În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Brice Hortefeux, a încercat să arate că Franţa are o poziţie "fermă" faţă de aceste comunităţi, în care există, în opinia sa, "comportamente care nu sunt acceptabile", informează "Le Parisien".

Hortefeux Ministrul a respins acuzaţiile potrivit cărora reuniunea de miercuri ar avea ca scop "stigmatizarea unei comunităţi". "Trebuie să îţi pui văl? Trebuie să ascunzi realitatea? Există, în această comunitate, comportamente care nu sunt acceptabile", a adăugat el, "fără să clipească".

Uniunea Franceză a Asociaţiilor Ţiganilor: "Sarkozy ne declară război"

Făcând o distincţie între "comunitatea romă" şi "comunitatea nomazilor (francezi)", Hortefeux a declarat că prima, care, potrivit estimărilor sale, numără aproximativ 8.500 de persoane pe teritoriul francez, "ocupă tabere ilegale".

"Atunci când există infracţiuni, trebuie să acţionăm mai rapid, pentru a-i trimite în ţara lor", a spus acesta, adăugând că "România şi Bulgaria fac parte din (Uniunea) Europeană, lucru care presupune o discuţie ca de la stat la stat, iar preşedintele Republicii este total mobilizat asupra acestui subiect".

Referitor la nomazi, "în total există, fără îndoială, aproximativ 10.000 de persoane, care ocupă terenuri, de asemenea în mod ilegal", a continuat ministrul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite