Plagiatul lui Ponta face înconjurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională scrie despre noul scandal de plagiat din România, izbucnit la numai o lună după cel în care a fost implicat fostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang. De data aceasta cel acuzat de plagiat este chiar premierul României, Victor Ponta.

Marile agenţii de presă France-Presse, Associated Press , Reuters au preluat informaţiile din revista „Nature" privind acuzaţiile de plagiat la adresa premierului român Victor Ponta.

AFP îl citează şi pe prim-ministrul României, care a declarat că președintele Traian Băsescu şi echipa lui ar fi la originea scandalului.

Associated Press consemnează că Ponta a fost nevoit să schimbe două dintre persoanele propuse ca miniștri ai Educației și spune că România a fost marcată de instabilitate politică anul acesta, după protestele din ianuarie împotriva măsurilor de austeritate.

Reuters notează că o demisie ar declanșa o luptă pentru putere în USL care s-ar putea destrăma. Agenţia scrie şi despre disponibilitatea lui Ponta de a se supune oricăror verificări.

Reuters îl citează pe analistul Vlad Nistor, potrivit căruia, dacă acuzațiile ar fi adevărate, Ponta ar trebui să demisioneze și probabil vom asista la o luptă pentru putere în interiorul USL, care ar putea duce la ruperea alianței. Ştirea s-a rostogolit şi în marile cotidiene din toată lumea.

„Huffington Post": „ Ponta are foarte mult timp pentru a explica presupusele greşeli din doctoratul său"

Publicaţile americane „The Washington Post şi „Chicago Tribune"relatează că mai mult de jumătate din lucrarea lui Victor Ponta este plagiat, precizând că că premierul României a preluat funcţia în luna mai, după ce precedentul guvern a picat votul de încredere.

„Huffington Post" scrie că şeful guvernului român se confrunta cu acuzatii de plagiat, după ce doi miniştri ai Educaţiei din cabinetul său au demisionat din aceleaşi motive.

„Deşi ţara se se zbate în instabilitate politică, Ponta are foarte mult timp pentru a explica presupusele greşeli din doctoratul său, subliniază „Huffington Post".

„The Guardian": premierul se apără

Ziarele britanice „The Guardian" şi „The Telegraf" consemnează că premierul român a admis, marți, unele dintre reproşurile care i se aduc, dar l-a acuzat pe rivalul său politic Traian Băsescu de orchestrarea acestui atac și spune că încrederea între el și președintele este „zero".

„The Guardian" aminteşte că Ponta și Băsescu au un dezacord în ceea ce privește persoana care va reprezenta România la următorul summit al UE.

„El Mundo":„A plagia s-a transformat într-o modă între politicienii

Nici din „El Mundo" nu lipseşte scandalul plagiatului de la București. „A plagia și a minți în CV s-a transformat într-o modă între politicienii europeni", scrie cotidianul spaniol , care amintește de cazurile ministrului apărării din Germania , Karl Theodor zu Guttenberg, și al fostului președinte al Ungariei, Pal Schmidt.

Acum e rândul premierului român, constată cotidianul. Publicaţia spaniolă precizează că presiunea opiniei publice din România ar putea zdruncina serios guvernul de la București, guvern care în urmă cu doar o lună a fost nevoit să elimine un ministru pentru același gen de acuzații.

„Aceste acuze pun la indoială capacitatea actualului guvern de a lupta cu corupția din sistemul de învățământ superior", notează El Mundo care redă şi opiniile cercetătorilor români citați în revista „Nature".

„Le Figaro": Blestemul plagiatului loveşte guvernul român

Şi presa din Franţa relatează despre plagiaul lui Ponta. „Le Figaro" scrie că noul scandal de furt intelectual din România îl pune pe Victor Ponta în dificultate, însă premierul vede în aceste acuzații un complot organizat de președinte.

Este un adevărat blestem al plagiatului care lovește guvernul român, atins de această dată chiar la vârf, subliniază „Le Figaro". Ponta găsește „comic" faptul că revista „Nature", care este specializată în știință și medicină, este interesată de doctoratul său în drept internațional. Însă, notează ziarul, adevărul este că publicația a urmărit întotdeauna actualitatea universitară a României și politica științifică a țării.

Acest scandal dă naștere temerilor cu privire la o perioadă de incertitudine pentru România. Dacă va lua proporții controversa, Victor Ponta cu greu și-ar putea menține postul, consideră „Le Figaro", care reamintește și de cazurile Mang și Dumitrescu.

„Kommersant": Ponta păşeşte pe o cărare bătătorită

Chiar şi presa rusă scrie de acest „scandal răsunător". Cotidianul „Kommersant" notează că premierul Ponta „păşeşte pe o cărare bătătorită, riscând demisia.

Publicaţia il citează pe şeful Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, Marius Andruh, care a spus că este de acord cu concluzia revistei „Nature", subliniind că „dovezile de plagiat sunt copleşitoare".

Victor Ponta, copleşit de plagiat

Oamenii lui Ponta strâng rândurile în jurul său

Ziaristul de la „Nature“: „Noi nu facem politică“

Ce poate păţi Ponta din cauza plagiatului, familia Ionescu şi vânătorii de plagiatori

Preşedintelui Ungariei i se cere demisia

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite