Oamenii lui Ponta strâng rândurile în jurul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Pop, ministrul  Educaţiei, crede că   acuzaţia de plagiat este o „făcătură“
Liviu Pop, ministrul Educaţiei, crede că acuzaţia de plagiat este o „făcătură“

În scandalul „Plagiatul“, cei din tabăra premierului Victor Ponta îl apără, considerându-l victimia unui atac politic. Mai mult, actualul ministru al Educaţiei promite răzbunare.

Plagiatul lui Victor Ponta a născut reacţii în special în tabăra partidului pe care îl conduce, PSD. Colegii de partid acuză că fapta acestuia a fost dată în vileag cu scopuri politice. În celelalte partide, politicienii nu vor să intervină în acest subiect, iar societatea academică aşteaptă sentinţa experţilor.

Adrian Năstaseîl acuză pe Băsescu

Profesorul şi mentorul lui Victor Ponta, fostul premier Adrian Năstase, a reacţionat, în scandalul „Plagiatul" pe blogul său. România a fost condusă în ultimii opt ani prin şantaj, dosare şi tot felul de mizerii de acest gen. Ştiu foarte bine acest lucru pentru că sunt una dintre ţintele predilecte ale acestor metode securiste. Şi văd că cedarea puterii, chiar şi în urma unui vot popular, se face foarte, foarte greu. De altfel, mă aşteptam la acest lucru.

 Mă aşteptam şi ca, în disperarea lui, Traian Băsescu sa recurga la orice, pentru a încerca să acopere scandalul falimentului PDL la recentele alegeri. Sunt convins însă că Victor Ponta nu va fi intimidat şi nu va ceda la acest gen de atacuri", susţine Asdrian Năstase.

„Formulări carenu pot fi schimbate"

Profesorul Adrian Năstase, care i-a şi coordonat lucrarea acuzată de plagiat a lui Victor Ponta, are şi explicaţii tehnice în apărarea fostului său doctorand. „Ca profesor de Drept, am participat la foarte multe astfel de eforturi academice ale unor doctoranzi de perspectivă, iar Victor Ponta a fost unul dintre ei, în acelaşi grup cu Bogdan Aurescu şi Cristian Jura. Din comisia respectivă, dacă mai ţin bine minte, făceau parte profesori reputaţi, precum profesorul Raluca Besteliu, profesorul Augustin Fuerea, profesorul Viorel Ciobanu, decanul facultăţii, sau profesorul Mitrache, specialist in drept penal.

Cu toţii au făcut referate de susţinere pentru acordarea titlului de doctor, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Mai mult, unul dintre profesorii despre care se spune că ar fi reprezentat o sursă de inspiraţie (Ion Diaconu) a scris prefaţa cărţii lui Victor Ponta, publicată ulterior susţinerii tezei", explică Adrian Năstase.

De asemenea, fostul premier consideră că Ponta cunoştea foarte bine subiectul tezei de doctorat, „Curtea penală Internaţională", întrucât a participat la discuţiile de înfiinţare a acestei instituţii, în 1999, şi că, fiind o instituţie tânără, era normal ca ea să fie explicată chiar şi pentru jurişti.

„Cei care activează în învăţământ, în domeniul juridic, ştiu foarte bine că în descrirea unor instituţii apar adesea formulări seci, descriptive care, asemenea formulelor matematice, nu pot fi schimbate. A specula acest lucru şi a fabrica un astfel de subiect este de o josnicie fără margini!", îşi încheie Adrian Năstase pledoaria pentru Ponta.

Liviu Pop îl caută la doctorat pe Boc
 

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, consideră că acuzaţia de plagiat la adresa premieruluiVictor Ponta e  o „făcătură". Pop se consideră vinovat, susţinând că plagiatul lui Ponta a fost dat în vileag din cauză că el urma să facă plângere penală împotriva unuia din predecesorii săi, pentru modul în care s-au făcut evaluările universităţilor .

„E o făcătură, exact în ziua în care mă pregăteam să fac plângere penala împotriva celor vinovaţi de clasificarea universităţilor din Romania", a declarat ministrul Liviu Pop pentru ziare.com. În ceea ce priveşte plagiatul, Pop a anunţat că mâine se va întruni Comisia de Etică „ pentru a se decide ce se întamplă cu toate cererile", a transmis Pop.

Întrebat dacă un demnitar care este găsit vinovat de plagiat ar trebui să demisioneze, Pop a spus că nu ştie. „O să cer şi eu tezele de doctorat ale foştilor premieri, Mihai Răzvan Ungureanu şi Emil Boc, că văd că e la modă", a declarat el pentru tvrinfo.ro

Gyorgy Frunda nu crede în plagiat

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda crede că preşedintele Traian Băsescu stă în spatele scandalului în care premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat.
„Pentru mine este destul de clar că există un fundament politic, care vine dinspre Palatul Cotroceni. Toate speculaţiile privind implicarea preşedintelui în acest scandal sunt întemeiate", a spus Frunda. Senatorul UDMR consideră că lucrarea premierului Victor Ponta nu poate fi catalogată drept plagiat. „Sunt jurist şi ştiu ce înseamnă un doctorat în domeniul juridic. În acest sector nu poţi inventa, trebuie să interpretezi normele juridice.  Lucrarea lui Victor Ponta nu este un plagiat", a declarat Frunda.

Gyorgy Frunda susţine că instituţia unde Victor Ponta şi-a susţinut doctoratul trebuie să clarifice acest caz.„Normal ar fi ca Universitatea să constituie o comisie, formată din jurişti de prestigiu, neimplicaţi politic, care să verifice lucrarea.

Dacă această comisie demonstrează că lucrarea de doctorat este plagiată, atunci, lucrurile se încheie.  În caz contrar,  Ponta poate fi sancţionat", a arătat Frunda. Acesta a mai adăugat că premierul „a creat un val de simpatie în jurul său prin explicaţiile oferite, iar lumea juridică este de partea lui".

"În descrierea unor instituţii apar adesea formulări (...) care nu pot fi schimbate."
Adrian Năstase coordonatorul lucrării lui Ponta

" O să cer şi eu tezele de doctorat ale foştilor premieri, Mihai Răzvan Ungureanu şi Emil Boc."
Liviu Pop ministrul Educaţiei

"În acest sector nu poţi inventa (...)  Lucrarea lui Victor Pontanu este un plagiat."
Gyorgy Frunda senator, jurist

Victor Ponta, copleşit de plagiat

Ziaristul de la „Nature“: „Noi nu facem politică“

Ce poate păţi Ponta din cauza plagiatului, familia Ionescu şi vânătorii de plagiatori

Plagiatul lui Ponta face înconjurul lumii

Preşedintelui Ungariei i se cere demisia

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite