Ziaristul de la „Nature“: „Noi nu facem politică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Quirin Schiermeier, ziarist la "Nature"
Quirin Schiermeier, ziarist la "Nature"

„Adevărul“ prezintă cazul de plagiat al lui Victor Ponta din perspectiva lui Quirin Schiermeier, jurnalistul de la revista „Nature“.

În primele declaraţii de după apariţia acuzaţiilor de plagiat, premierul Victor Ponta a afirmat că în spatele informaţiilor prezentate de revista „Nature" se află preşedintele Traian Băsescu, prin intermediul consilierului său, Daniel Funeriu. Fost ministru al Educaţiei, Funeriu a apărut de mai multe ori în paginile revistei de ştiinţă.

Quirin Schiermeier, autorul articolului din revista „Nature" despre cazul de plagiat al lui Victor Ponta, a declarat pentru „Adevărul" că nu-şi va dezvălui sursele şi că aducerea în discuţie a lui Daniel Funeriu este doar o supoziţie. „Nu suntem implicaţi în niciun fel în războiul politic din România. Noi nu facem jocuri politice.

Motivele pentru care am decis să publicăm acest articol au ţinut de interesul revistei «Nature» în ceea ce priveşte standardele şi integritatea academică. Noi considerăm România o parte a comunităţii academice. Consecinţele şi implicaţiile politice nu ne-au interesat". În România, primele semne de întrebare cu privire la articolul din
„Nature" s-au legat de nepublicarea dovezilor despre plagiatul lui Ponta, ceea ce a dus cu gândul la genul de articol primit „de-a gata". Ziaristul de la „Nature" spune:  „Nu am publicat dovezile de plagiat pentru că tehnic nu este posibil. Sunt pasaje foarte întinse şi nu aveam spaţiu. Apoi, sursele pe care Victor Ponta le-a folosit fără să le specifice sunt publice şi oricine le poate accesa în biblioteci".

Schiermeier a admis că povestea a ajuns în redacţie din exterior. „Da, e vorba de un whistleblower (sursă care semnalează public un caz de fraudă, dar care vrea să-şi păstreze anonimatul). Nu ne vom divulga, totuşi, sursele. E o supoziţie pe care Victor Ponta a făcut-o vorbind de Daniel Funeriu". Întrebat dacă îl cunoaşte pe Daniel Funeriu, Quirin Schiermeier a răspuns: „Domnul Funeriu a fost citat în revista «Nature» de mai multe ori, dar nu pot comenta pe acest subiect".

Revista „Nature" a găzduit un amplu interviu, în ianuarie 2011, cu Daniel Funeriu (pe atunci ministru al Educaţiei), în care acesta a vorbit despre războaiele pe care le poartă pentru împrospătarea sistemului educaţional românesc. De asemenea, Funeriu a mai publicat studii preluate sau recenzate de revista „Nature". Publicaţia de ştiinţă a prezentat, luna trecută, cazul de plagiat al fostului ministru al Educaţiei, Ioan Mang. În articol, Daniel Funeriu era citat cu o declaraţie: „Sunt îngrozit de dimensiunea fraudei, care loveşte în credibilitatea internaţională a României. Lumea ar trebui să ştie că cercetătorii români nu sunt precum ministrul Educaţiei".

 „Nature", o revistă veche de un secol şi jumătate

Nature Publishing Group, editura care patronează revista săptămânală "Nature", promovează articole de ştiinţă şi medicină. Primul număr al revistei britanice "Nature" a apărut în 1869. Site-ul nature.com are peste 6 milioane de vizitatori lunar. Nature Publishing Group deţine birouri în 12 ţări din toată lumea. Semnalarea cazurilor de plagiat este o practică obişnuită a revistei "Nature". Quirin Schiermeier scrie pentru revista „Nature" din 1999 şi acoperă zona fostelor ţări comuniste. El lucrează la biroul din Munchen al prestigioasei publicaţii din Marea Britanie.

Cazul Ponta, în ziarele Europei

Declanşat chiar de un articol apărut în presa internaţională, scandalul în care premirul Victor Ponta este acuzat de plagiat a făcut cu repeziciune înconjurul Europei. Majoritatea publicaţiilor importante de pe Bătrânul Continent fac referire la situaţia stânjenitoare în care a fost pus prim-ministrul României.

Publicaţia germană „Frankfurter Allgemeine Zeitung" a scris în ediţia electronică, imediat după apariţia articolului din revista „Nature", că Victor Ponta ar fi plagiat între 130 şi 300 de pagini, pe care le-a introdus în lucrarea sa de doctorat.

Ziarul a comparat situaţia premierului român cu cea a lui Karl-Theodor zu Guttenberg (fost ministru al Apărării în Germania) şi a lui Pal Schmitt (fostul preşedinte al Ungariei), care au demisionat din funcţii în urma unor acuzaţii similare.

„Le Figaro" aminteşte şi cazul Mang

Cazul Ponta a fost preluat şi de agenţia de presă Reuters, care preia declaraţiile unor analişti potrivit cărora Ponta ar trebuie să demisioneze. Agenţia France Presse notează că premierul îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu pentru declanşarea scandalului, în timp ce publicaţia franceză „Le Figaro" publică un amplu articol în care aminteşte şi cazul lui Ioan Mang, fostul ministru al Educaţiei.

Despre cazul Ponta au mai scris şi alte publicaţii renumite, precum „Il Messaggero" (Italia), „El Mundo" (Spania) şi „The Guardian" (Marea Britanie).

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite