Preşedintelui Ungariei i se cere demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de doctorat al Universităţii Semmelwieiss de la Budapesta a decis iniţierea  procedurii de revocare a  titlului de doctor acordat lui Pal Schmitt, preşedintele Ungariei, a anunţat Tivadar Tulassy, rectorul universităţii, citat de presa din ţara vecină.

Motivul acestei decizii îl constituie suspiciunea de plagiat legată de lucrarea sa de doctorat, „Analiza programelor Jocurilor Olimpice moderne", prezentată în 1992 în faţa comisiei Institutului de Educaţie Fizică.

Campion olimpic de scrimă, în acea perioadă Pal Schmitt făcea parte din Comitetul Olimpic Internaţional. La 11 ianuarie a.c., săptămânalul ungar HGV a dezvăluit faptul că din cele 215 pagini ale tezei sale, peste 200 au fost traduceri din alte lucrări şi anume din cea a cercetătorului bulgar Nikolai Georgiev şi a profesorului german Klaus Heinemann.

Autorul, s-a subliniat în articol, nu a indicat sursele şi nu a avut nici explicaţii de subsol cu privire la provenienţa datelor.
În urma scandalului izbucnit şi a numeroaselor cereri de demisie adresate preşedintelui ţării, Universitatea Semmelweis de care aparţinea în 1992 Institutul de Educaţie Fizică, a decis crearea unei comisii care să  cerceteze faptele. Marţi a fost dat publicităţii raportul Comisiei, care a recunoscut toate faptele incriminate, fără însă să formuleze acuzaţia de plagiat.

Proteste ale studenţilor

Concluzia la care a ajuns a fost că, cerinţele din 1992 au fost altele decât la ora actuală, astfel că acordarea titlului nu a fost o greşeală. Decizia Comisiei a provocat dezbateri ample în cercurile academice ungare şi proteste în rândul studenţilor. Însuşi preşedintele Academiei Ungare de Ştiinţă a declarat că Schmitt a greşit când a copiat  şi a introdus în teza sa de doctoriat părţi masive din alte lucrări. Acestea au reprezentat premizele care au determinat convocarea Consiliului de doctorat.

FIDESZ pregăteşte schimbarea lui Pal Schmitt?

Aflat la Seul, Pal Schmitt a susţinut că nu-şi va da demisia şi că nicio clipă nu s-a gândit să o facă şi în ceea ce-l priveşte, consideră chestiunea închisă Deşi Fidesz şi guvernul de coaliţie nu s-au pronunţat în acest caz şi nu i-au cerut demisia, se pare că, propunând recent unele măsuri referitoare la rolul şi situaţia preşedintelui ţării, ar pregăti schimbarea lui. Au existat speculaţii că locul lui ar putea fi ocupat chiar de Viktor Orban, ca o soluţie pentru a-l înlătura din centrul vieţii politice, în condiţiile în care a devenit ţinta criticilor Occidentului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite