Osama Bin Laden a fost ucis: misiune îndeplinită. Când se retrag trupele SUA din Afganistan?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu uciderea celui mai căutat terorist din lume, întrebarea de pe buzele tuturor este când vor fi retrase trupele americane din Afganistan?

La scurt timp dupa ce Statele Unite au invadat Afganistanul, preşedintele de atunci, George W. Bush, a spus foarte clar că îl vrea pe bin Laden, "mort sau viu." Misiunea fiind îndeplinită, zece ani mai târziu şi sub un preşedinte diferit, cele mai multe voci susţin că aceasta este oportunitatea perfectă pentru retragerea din Afganistan.

"Singurul motiv pentru care ne-am dus în Afganistan a fost prinderea lui Osama bin Laden", a declarat republicanul Barney Frank, luni dimineaţă. "Dacă Osama bin Laden ar fi fost încă în viaţă, atunci puteam spune că nu putem pleca din Afganistan din motive ce ţin de reputaţie. El fiind ucis, însă, cei care aveau alte motive de a rămâne în Afganistan nu mai pot aduce acest argument, că am ieşit înfrânţi din bătălie", a adăugat el.

De asemenea, republicanul Jerrold Nadler a declarat, pentru Huffington Post, că, odată ce euforia succesului Statelor Unite în Pakistan va lua sfârşit, ţara trebuie să înceapă să reevalueze politica sa în Afganistan.

"Am realizat ceea ce trebuia să facem în Afganistan cu mult timp în urmă", a declarat Nadler. "Prin urmare, ar trebui să nu mai risipim banii noştri şi să nu mai pierdem trupe acolo. Iar în cazul în care al-Qaeda îşi stabileşte o bază acolo, putem merge să facem ce am făcut în Pakistan, care este mult mai periculos şi, cu toate astea, am reuşit", a spus el.

Republicanul Jason Chaffetz a subliniat că prin faptul că locaţia lui bin Laden a fost găsită de agenţi americani de spionaj, iar misiunea a fost efectuată doar cu un număr mic de trupe, se demonstrează că un război terestru de  proporţii nu este necesar.

De altfel, preşedintele afgan Hamid Karzai a criticat operaţiunile de luptă conduse de SUA în ţara sa, în contextul în care Bin Laden a fost găsit în "inima Pakistanului". "Încă o dată, fac apel la NATO să anunţe că războiul împotriva terorii nu este în Afganistan. Osama nu a fost în Afganistan: l-au găsit în Pakistan. Războiul împotriva terorismului nu este în satele afgane, în casele de afgani nevinovaţi, în bombardamentele şi uciderea copiilor afgani, ci în adăposturile sigure din afara Afganistanului", a declarat Karzai.

Întrebat ce înseamnă uciderea lui Bin Laden pentru prezenţa SUA în Afganistan, liderul majorităţii democrate din Senatul american, Harry Reid, a spus, iniţial, că preşedintele şi-a luat angajamentul de a retrage trupele "din Pakistan", dar a corectat imediat ţara pe care o ocupă SUA.

La sfârşitul anului 2010, administraţia americană a anunţat că retragerea trupelor americane, a celor din ţările NATO sau ale altor aliaţi va începe din anul 2014, anul în care preşedintele afgan a estimat că trupele afgane se vor descurca pe cont propriu.

Senatorul Joe Lieberman le-a declarat reporterilor că uciderea lui Bin Laden reprezintă pentru Statelor Unite un progres în războiul din Afganistan. "Am auzit deja câteva apeluri care îndeamnă la retragerea rapidă din Afganistan şi îmi doresc să putem spune asta, dar mi-e teamă că astfel am repeta o greşeală pe care am mai făcut-o", a spus Lieberman.

Timp de 3.519 zile, Statele Unite au încercat să dea de urma lui Bin Laden, misiune pentru care Congresul a aprobat un total de 1.285 de miliarde dolari. Defalcate individual, Guvernul american a cheltuit 806 miliarde dolari pentru Irak, 444 miliarde dolari pentru Afganistan, 29 miliarde dolari pentru securitate sporită şi 6 miliarde dolari pe "elemente nealocate".

image
image
image
image
image

Citiţi şi:

Osama bin Laden a fost ucis. Vezi care era planul iniţial de atac şi de ce l-a schimbat Obama

VIDEO Cum l-au asasinat SUA pe Osama bin Laden: culisele operaţiunii

Citeşte despre echipa secretă care l-a asasinat

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite