Osama Bin Laden a fost ucis/ Citeşte despre echipa secretă care l-a asasinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia de asasinare a lui Bin Laden a fost îndelung studiată: de la Ghazi Air Base, din Pakistan, elicopterele MH-60 şi-au croit drum până la garnizoana din suburbia Abbottabad, cam la 48 kilometri de centrul Islamabadului. Forţele americane au zburat de-a lungul graniţei Afganistanului, folosind semnale şi colectori de informaţii.

După exploziile care au durat 40 de mine, 22 de persoane au fost ucise sau capturate. Unul dintre morţi a fost Osama bin Laden iar trupul său a fost recuperat de forţele americane, scrie Yahoo News.

Militarii americani, aparţinând trupelor SEAL, au fost duşi în localitatea pakistaneză Abbotabad de două elicoptere care au zburat la joasă înălţime din Afganistan. O echipă formată din 25 de militari a debarcat din elicoptere duminică noapte.

Dacă nu era vorba despre liderul Al-Qaida, aceasta ar fi fost o misiune obişnuită pentru echipajul extrem de instruit numit SEAL Team Six, denumire oficială dată de Grupul de Dezvoltare al Navelor de Război, sau mai bine cunoscuţi drept DevGru.

Trupele SEAL sunt însărcinate de obicei cu cele mai importante şi periculoase misiuni. Pentru a intra în celebra elită SEAL, recruţii trec prin cel mai dur program de antrenamente, conceput pentru a împinge limitele fizice şi psihice dincolo de orice nivel. Doar o treime din recruţi reuşesc să treacă de antrenamente şi să devină membri SEAL.

DevGru aparţine Joint Special Operations Command, (JSOC), care cuprinde 4.000 de soldaţi şi civili, şi operează în întreaga lume pe baza juridică (sau extra-legală). Deşi publicul ştie despre activităţile SEAL sau ale Delta Force, informaţiile despre JSOC aproape că sunt inexistente deoarece toate misiunile sunt secrete.

Încă nu se ştie cum au reuşit elicopterele să se strecoare în Pakistan fără să fie sesizate. De această operaţiune s-au ocupat două departamente ale JSOC: Biroul de Aplicare ale Programelor Tehnice şi Grupul de Evaluare al Tehnologiei Aviaţiei. După 9.11.2001, acestea au devenit armele letale şi eficiente pe care SUA le-a folosit împotriva teroriştilor şi a reţelelor lor.

Statele Unite plătesc pentru JSOC mai mult de un miliard de dolari anual. CIA a adunat informaţii despre locaţia în care se ascundea bin Laden, iar operaţiunea de duminică demonstrează buna colaborare dintre organizaţie şi JSOC. Directorul CIA, Leon Panetta, a dat câteva indicii despre cum au fost colectate şi analizate informaţiile. El a mulţumit Agenţiei Naţionale de Securitate, care şi-a dat seama că nu există servicii de telefonie sau internet în casa unde ar fi locuit bin Laden, şi Agenţiei Naţionale de Informaţii Geospaţiale care a efectuat hărţi militare şi a dezvoltat un software de recunoastere a formelor.

JSOC a fost implicat în mai mult de 50 de operaţiuni, din mai multe ţări.

Modul în care JSOC a efectuat operaţiunea de asasinare a lui bin Laden, rămâne un secret foarte bine păzit, dar persoanele familiarizate cu organizaţia, spun că membrii ei au reuşit să infiltreze un comando şi apoi au folosit tehnologie avansată pentru a colecta informaţiile.

FOTO Osama bin Laden este pictat printre sfinţi, călare pe un avion, într-o biserică din Timişoara. Vezi cum au fost sfidate canoanele pentru a-l păstra în capelă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite